Prvé dva videoklipy z nového albumu Emeli Sandé boli postavené na emóciách spojených s veľmi osobnými skladbami Hurts a Breathing Underwater a v podstate ničím nevybočovali od bežných neškodných vizuálov súčasného mainstreamu. V treťom videosingli Garden však škótska speváčka ukazuje zaujímavý posun.

Pridáva sa totiž k americkým kolegyniam ako Beyoncé, Solange či Alicia Keys, ktoré na svojich aktuálnych albumoch popri osobných témach venujú značnú pozornosť aj zdôrazňovaniu černošskej hrdosti a krásy, či priamo myšlienkam podporujúcim hnutie Black Lives Matter, ktorého cieľom je zastaviť policajné násilie voči Afroameričanom.

Emeli Sandé až tak ďaleko do horúcich spoločenských tém na novom albume nezachádza, no skladba Garden ju ukazuje v polohe, ktorá do tohto trendu celkom pekne zapadá. Predovšetkým zvukom, ktorému dominuje relatívne minimalistický, no o to viac atmosférou nasiaknutý hip-hopový beat. Text je síce viac osobný než politický - k tomu sa vo svojej časti najviac približuje hosťujúci americký raper Jay Electronica - no samotný videoklip jasne demonštruje, že Sandé chce oslavovať svoj etnický pôvod a podporiť zobrazovanie čiernych vo videoklipoch inak, než tomu bolo pred dvoma rokmi počas najväčšieho twerkovacieho boomu. Okrem oboch spomenutých interpretov a speváčky Áine Zion, ktorá skladbu otvára i uzatvára hovoreným slovom, sa v klipe režiséra Charlieho Robinsa objavujú aj ďalší zaujímaví ľudia tmavej pleti.

"Garden je jedna z mojich najobľúbenejších piesní z nového albumu. Zložili sme ju pred približne dvoma rokmi. Produkoval ju Chris Loco, jeden z prvých producentov, ktorých som stretla po príchode do Londýna. Toto bolo po prvý raz, keď sme mohli spraviť niečo veľmi experimentálne. Áine nahrala svoju časť v New Yorku, a keď som sa vrátila do Londýna, tak sme šli s Chrisom do štúdia a zrodila sa táto skladba. A potom sme sa zoznámili s Jayom Electronicom a prišlo mi ako osud, že sa rozličné časti skladby spojili do jedného celku," vyhlásila 29-ročná speváčka v rozhovore pre internetové rádio Beats 1.


Skladba pochádza zo speváčkinej dlho očakávanej druhej štúdiovky Long Live the Angels. Album, ktorý vyšiel 11. novembra, obsahuje 15 skladieb, v deluxe edícii o tri viac.

Vypočujte si album na Deezeri:



Emeli Sandé, vlastným menom Adele Emily Sandé, po prvý raz zaujala v roku 2009 spoluprácou s raperom Chipmunkom na piesni Diamond Rings. O rok neskôr si zaspievala v hite Never Be Your Woman rapera Wileyho. Jej prvý sólový singel Heaven vyšiel v roku 2011 a následne sa jej so skladbou Read All About It, ktorú nahrala s Professorom Greenom, podarilo bodovať na prvom mieste UK Chartu.

V roku 2012 uviedla na trh debutovú štúdiovku Our Version Of Events, s ktorou dobyla britský albumový rebríček. Nahrávka sa taktiež stala najlepšie predávajúcim sa albumom roka 2012 vo Veľkej Británii. Speváčka v tom istom roku vystúpila na otváracom i záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Londýne. Na konte má napríklad tri BRIT Awards, dve Ivor Novello Awards či jednu Q Award.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, Complex.com) 
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Emeli Sandé, Jay Electronica