Atmosféra plná napätia, nádherné orchestrálne aranžmány a dramatický dej vyjadrený hudbou. To je titulná skladba očakávaného filmu The Hateful Eight (v programoch slovenských kín hľadajte v januári Osem hrozných) kultového režiséra Quentina Tarantina, ktorú nenapísal nik iný ako žijúca legenda filmovej hudby Ennio Morricone.

Skladba s názvom L’Ultima Diligenza di Red Rock je na oficiálnom Youtube profile filmu The Hateful Eight už od 10. decembra, nebola však sprístupnená verejnosti a nie je možné ju vyhľadať (v čase písania článku je "unlisted"). Fanúšikovia ju preto mali možnosť prvýkrát počuť až v utorok 15. decembra po jej premiérovom zverejnení v článku magazínu Rolling Stone.

Sedem a polminútová novinka je dôkazom geniality talianskeho skladateľa a dirigenta. Ennio Morricone totiž fanúšikov aj bez obrazu vtiahne do zatiaľ neznámeho deja. Tajomný úvod so zvukom fagotu a kontrafagotu spolu s rafinovanými bicími nastoľuje atmosféru, ktorú neskôr rozvíjajú ďalšie dychové nástroje a sláčiky. A keď v druhej polovici, okorenenej aj chrámovými zborovými vokálmi, príde na rad dramatické vyvrcholenie, poslucháč si môže len predstavovať, aké scenérie budú túto hudbu sprevádzať. Už samotný posluch je však zážitkom, ktorý fanúšika filmovej hudby na snímku naladí lepšie než akýkoľvek trailer.


Soundtrack je rovnakou udalosťou ako samotný film

Skladba sa bude nachádzať aj na soundtracku, ktorý netradične vyjde už pred samotným filmom - v piatok 18. decembra pod hlavičkou Decca Records. Aj to svedčí o tom, že hudba je v tomto prípade pre fanúšikov oboch umelcov skutočnou udalosťou, ktorá nezostáva v tieni filmu. Album bude obsahovať aj piesne interpretov ako The White Stripes, David Hess či Roy Orbison. Soundtrack uvedú na trh tiež na vinyle, a to pod hlavičkou Third Man Records, ktoré založil Jack White, známy aj zo spomínanej, už nefungujúcej formácie The White Stripes.

Pre 87-ročného Ennia Morriconeho ide o prvý western po 40 rokoch, do ktorého zložil hudbu. Kým Quentin Tarantino je celoživotný fanúšik skladateľovej práce a použil jeho hudbu vo svojich posledných piatich filmoch - Kill Bill (2003, 2004), Grindhouse: Auto zabijak (2007), Nehanební bastardi (2009) a Divoký Django (2012) - tento typ spolupráce dvoch výrazných osobností svetovej kinematografie vznikol historicky po prvý raz. Skladateľa k nej vraj presvedčil zaujímavý scenár plný detailov. Pri tvorbe soundtracku využil aj časti svojich starších diel, konkrétne z hudby, ktorý robil pre film The Thing z roku 1982. Ako prezradil Tarantino, ide o orchestrálnu hudbu, ktorú vtedy režisér John Carpenter nevyužil, keďže pre sci-fi snímku chcel soundtrack postavený na syntetizátoroch.

The Hateful Eight patrí medzi najočakávanejšie filmy nasledujúceho roka. Slávnostnú premiéru mal síce už 7. decembra v Los Angeles a vo vybraných amerických kinách sa objaví už počas Vianoc (25.12.) na špeciálnych premietaniach zo 70-milimetrového filmu, do celosvetovej distribúcie sa však dostane až na začiatku nového roka. V slovenských kinách bude western, v ktorom si zahrali Jennifer Jason Leigh, Channing Tatum, Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Walton Goggins, Tim Roth alebo Bruce Dern, možné vidieť od 7. januára.


Prvýkrát na koncerte zaznie v Bratislave

Ani nie o dva týždne neskôr budú môcť slovenskí fanúšikovia počuť najnovšie Morriconeho dielo aj naživo. Maestro totiž už na jeseň avizoval, že v rámci turné 60 Years of Music World Tour, ktoré odštartuje 19. januára na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu (Slovnaft aréna), zahrá Český národný symfonický orchester pod jeho dirigentskou taktovkou aj hudbu z The Hateful Eight.

"Na hudobnom programe stále pracujem, ale určite mám v pláne zahrať známe skladby z oscarových filmov, pre ktoré som zložil hudbu. Taktiež plánujem zahrať časť partitúry z posledného Tarantinovho filmu, ktorú som nedávno nahral a zložil. Bude to po prvýkrát, kedy bude hraná naživo," povedal Morricone o príprave turné, ktoré ohlásil len pár mesiacov po skončení úspešnej, aj keď zranením chrbtice poznačenej šnúry My Life in Music.

Slovenskí fanúšikovia budú teda prvými "bežnými smrteľníkmi", ktorí budú novinky počuť na verejnom koncerte. Nedávno skladby z očakávaného filmu zazneli v Abbey Road Studios, kde režisér Tarantino spolu s hercami Kurtom Russellom a Waltonom Gogginsom sledovali, ako Morricone diriguje Český národný symfonický orchester počas nahrávania pre spomínanú vinylovú platňu. 

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Rollingstone.com, Consequenceofsound.net, SITA, TASR)
Foto: AP Photo/dpa, Britta Pedersen

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone