"Tvorím hudbu pre ľudí, ktorým je sympatická prirodzenosť, úprimné texty a zvuk akustickej gitary," hovorí o sebe mladý pesničkár a cestovateľ Ado Juráček. Pred pár dňami vydal pod názvom Ado* svoju prvú EP nahrávku, ktorá jeho slová absolútne potvrdzuje.

Kolekciu šiestich piesní v jednoduchých akustických aranžmánoch nahral Ado Juráček s pomocou producenta Erika "Lososa" Horáka v štúdiu Lososound. Folk s prvkami havajskej hudby v sebe nesie značnú dávku pozitívnej energie za sprievodu gitary a ukulele. "Píšem hlavne o láske. V mojich očiach je zdrojom sily človeka a večným symbolom inšpirácie. Prekonáva generácie a je súčasťou každého z nás," dodáva o svojej tvorbe Ado.

Vydaniu EP Ado* predchádzala v septembri 2015 jeho cesta naprieč Kaliforniou a na Havajské ostrovy s cieľom spoznať miesta dýchajúce atmosférou. Výsledkom jeho putovania s cestovnou gitarou značky Furch (známa moravská manufaktúra) sa stal unikátny videodenník s názvom Na cestách s Little Jane. Inšpiráciu pre tvorbu folku s havajskými vplyvmi však mladý hudobník našiel dávno predtým.

"Už ako malý chlapec som doma počúval platne od Boba Dylana a americké folkové tradicionály. Folk je v našich končinách skôr raritou, než populárnym hudobným žánrom. V Amerike je to však ľudová hudba, s citeľným vplyvom odrážajúcim sa aj v pop music. Zlom nastal, keď som po prvýkrát počul tradičnú havajskú hudbu. Inšpiruje ma najmä zvuk havajskej lapsteel gitary, ukulele a teplých vokálov v úzadí. Mám rád prepojenie žánrov, ako sú folk a blues, v ktorých badať stopy havajskej hudobnej tradície. Ľudia, ktorí ovplyvnili moje hudobné smerovanie boli predovšetkým Jack Johnson, Norah Jones, Bob Dylan a vlna songwriterov zo začiatku 70. rokov," priblížil.

EP si môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe. Viac informácií o hudobníkovi nájdete na oficiálnom webe www.adojuracek.sk.



Text: Soňa Kovačiková (editované redakciou Hudba.sk)
Foto: Petra Baranovičová