Britská kapela Jamiroquai, nezameniteľná legenda funku a acid jazzu, je ďalšou veľkou potvrdenou hviezdou medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava 2017. Pridáva sa tak k silnému výberu mien, ktoré boli doteraz zverejnené, ako Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula alebo Nouvelle Vague.

"Obnovení Jamiroquai s excentrickým frontmanom Jay Kayom prídu do Ostravy s čerstvou 'kozmickou' energiou. Predvedú svoju strhujúcu tanečnú show na pomedzí funku, acid jazzu, soulu, rocku, disca aj elektra," teší sa riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Kapela príde do Česka s novým albumom Automaton, ktorého vydanie ohlásili včera prostredníctvom krátkeho futuristického videa.



Vesmírny funk, ktorý ovplyvnil hudobný mainstream

Skupina od svojho vzniku v roku 1992 získala nominácie a cenu Grammy, víťazstvá v MTV Video Music Awards a Mobo Awards, viacero nominácií na BRIT Awards, predala desiatky miliónov albumov a roztancovala najväčšie festivaly aj koncertné haly. Ako dokazuje jedno z live videí na oficiálnom Youtube kanáli Jamiroquai, ich hudba funguje ako katalyzátor dobrej nálady v akomkoľvek počasí.


Jamiroquai sú považovaní za priekopníkov "future funku". V 90-tych rokoch sa stali jednou z najúspešnejších a najinovatívnejších svetových kapiel, ktorá posunula hranice pop music. Od vydania debutového albumu Emergency on Planet Earth v roku 1993 dotiahli svoj štýl do dokonalosti a svojím poňatím moderného popu ovplyvnili množstvo veľkých mien súčasnej hudby.

Medzi ich slávnych fanúšikov patria napríklad Chance the Rapper, Pharrell Williams, Tyler the Creator, Jungle, Redman alebo The Internet. Medzi ich fanúšikov však patria aj hudobníci staršej generácie, hrali napríklad so Stevie Wonderom alebo Dianou Ross.

Jamiroquai, 2017 Zdroj: PR / Colours of Ostrava

Sedem ich albumov sa dostalo do britskej Top 10 (z toho tri na 1. miesto). S albumom Travelling Without Moving (1996) sú dokonca zapísaní v Guinnessovej knihe rekordov, ide totiž o najpredávanejší funkový album všetkých čias.

Okrem toho sa do zoznamu svetových rekordérov dostali aj vďaka "najvyššie odohranému koncertu". V roku 2007 totiž v rámci propagácie výberovky High Times: Singles 1992-2006 vystúpili na palube lietadla Boeing 757. Odvtedy bola výška ich koncertu niekoľkokrát prekonaná, Jamiroquai však boli prvými s takýmto kurióznym zápisom.


Šestnásty ročník Colours of Ostrava prebehne od 19. do 22. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic a Jamiroquai v programe dopĺňa také mená ako Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine, Afro Celt Sound System alebo Nouvelle Vague.

Aktuálna cena je štvordňových lístkov je 2290 Kč (80,08 EUR). V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku, parkovanie alebo miesto pre karavan.

Hudba.sk informoval PR manažér festivalu pre Slovensko Zdenko Hanout. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tibor Šuchta - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jamiroquai