Americká rocková kapela Eagles of Death Metal vystúpila v utorok v Paríži, kde symbolicky dokončila koncert z 13. novembra 2015, počas ktorého došlo k teroristickému útoku. V klube Bataclan vtedy zahynulo 89 ľudí a viac ako dvesto sa zranilo. V Paríži zahral aj zakladateľ kapely Josh Homme, hoci sa v sobotu stal po tretíkrát otcom.

Členovia skupiny útok prežili, zomrel však predajca ich suvenírov Nick Alexander. Eagles of Death Metal následne prerušili turné, na ktoré znova vyrazili tento mesiac. Utorkový koncert odohrali v koncertnej sále Olympia, keďže spomínaný Bataclan ostáva naďalej zatvorený. Priaznivci, ktorí prežili novembrový útok, dostali na vystúpenie vstupenky zdarma. "Myslím si, že sa musíme spoločne zabávať, aby sme tie tragické udalosti neťahali ďalej so sebou až do konca života," uviedol pred koncertom frontman kapely Jesse Hughes v rozhovore pre francúzsku televíziu i-Télé.

"Dobrý večer, Paríž, sme pripravení!" pozdravil Hughes publikum. Neskôr sa mu prihovoril slovami: "Mier, láska a rock'n'roll!" V rozhovore krátko po teroristických útokoch v Paríži kapela sľúbila, že sa do francúzskej metropoly vráti. "Naši priatelia zahynuli, pretože prišli na rock'n'rollový koncert. Chcem sa tam vrátiť a žiť. Nemôžem sa dočkať, kedy opäť vystúpime v Paríži," potvrdil líder kapely. 

Prečítajte si: EODM sa vrátili na miesto hrôzy. Pred klubom Bataclan si uctili obete teroristov

V spomínanom rozhovore pre televíziu i-Télé sa Hughes otvorene vyslovil, že útoky v Paríži upevnili jeho presvedčenie, že v záujme vlastnej bezpečnosti by "každý mal byť ozbrojený". "Zabránila vaša francúzska kontrola zbraní smrti čo len jediného človeka v klube Bataclan? Ak môže niekto odpovedať áno, chcem to počuť, pretože som presvedčený o opaku. Myslím si, že jediné, čo niektorých ľudí zachránilo, boli tí najodvážnejší muži, akých som kedy videl, ktorí sa s vlastnými zbraňami vrhli do náručia smrti," povedal.

"Viem, že ľudia so mnou nebudú súhlasiť, ale zdá sa, že Boh stvoril mužov a ženy a v tú noc ich zrovnoprávnili zbrane. Vôbec sa mi nepáči, že je to tak. Jediné, čo sa pre mňa odvtedy zmenilo, je, že kým po svete behajú nejakí ozbrojení ľudia, mali by sme sa ozbrojiť všetci," vyhlásil. 


Zakladajúci člen Eagles of Death Metal Josh Homme, známy aj z formácií Queens of the Stone Age a Them Crooked Vultures, sa cez víkend stal trojnásobným otcom. Jeho manželka Brody Dalle, ktorá je líderkou skupiny Spinnerette, porodila v sobotu 13. februára chlapca menom Wolf Dillon Reece. Tridsaťsedemročná speváčka a gitaristka potvrdila radostnú správu v utorok prostredníctvom služby Instagram, kde tiež zverejnila fotografiu chlapčeka. Bábätko po narodení vážilo 3713 gramov a meralo 55 centimetrov. Štyridsaťdvaročný Homme a Brody Dalle sa zosobášili v roku 2007. Vychovávajú spolu aj desaťročnú dcéru Camille Harley Joan a štvorročného syna Orrina Rydera. Rodina žije v Palm Springs v Kalifornii.

Eagles of Death Metal sa v rámci aktuálneho turné predstavia aj v Rakúsku a Maďarsku. Dvadsiateho februára kapela zahrá v budapeštianskom klube Akvárium a o dva dni neskôr vo viedenskej Arene. Okrem toho sa predstavia napríklad aj v Štokholme, Osle, Záhrebe, Bruseli, Barcelone či Madride. Neskôr v lete by mali vystúpiť aj na britských festivaloch v Leedse a Readingu. 
Na koncertoch s kapelou vystupujú aj Dave Catching, Matt McJunkins, Julian Dorio a Eden Goldino.

Text: Hudba.sk (NME.com) + SITA (BBC.com, archív)
Foto: Jean-Nicolas Guillo/Le Parisien/AP

Súvisiaci interpreti: Eagles Of Death Metal