V ich hudbe sa spájajú prvky rocku, metalu aj elektroniky, okrem spevu je neodmysliteľnou súčasťou ich nahrávok aj rap. A je pravda, že sa nikdy nehrali na underground, nebránili sa chytľavým popovým melódiám, pre ktoré si ich už na debute Hybrid Theory (2000) zamilovali aj mainstreamoví fanúšikovia. Nový singel je napriek tomu poriadnym šokom.

Ak sa totiž skladba volá Heavy a nahrá ju skupina známa energickými rockovými koncertami, tak je jasné, že poslucháč neočakáva precítenú popovú baladu. Presne tým však novinka je a Linkin Park v nej znejú popovejšie ako kedykoľvek predtým. Okrem oficiálnej singlovej verzie, ktorú skupina zverejnila v podobe lyric videa, je na internete dostupná aj "piano verzia".

Tá zaznela počas štvrtkového živého prenosu zo štúdia, v ktorom kapela novinku predstavila spolu s ďalšími ľuďmi podieľajúcimi sa na očakávanom siedmom albume. Na klavíri v nej hrá raper, spevák a multiinštrumentalista Mike Shinoda a aj charizmatický frontman Chester Bennington sa predvedie v polohe, v akej ho takmer nepoznáme (a dokazuje, že je vynikajúci v akomkoľvek žánri).

Spolupracovali so skladateľmi Justina Biebera

Celé to ešte viac zjemňuje v našich končinách doposiaľ neznáma speváčka Kiiara, ktorá v novinke hosťuje. Svojou popovou elektronikou zaujala najmä doma v USA a v Austrálii, jej najúspešnejším singlom je skladba Gold. Kapele ju predstavil bývalý moderátor BBC Zane Lowe, v súčasnosti pôsobiaci v Beats 1 (Apple). Aj vďaka nej a samotnému popovému zvuku s uhladenou produkciou sa v komentároch fanúšikov objavujú prirovnania k tvorbe Katy Perry či Maroon 5.

Trefná je aj otázka: "V ktorej časti skladby hrá Linkin Park?" Spoluautormi pesničky sú Justin Tranter a Julia Michaels, skladateľské duo, ktoré je podpísané pod singlami intepretov ako Justin Bieber, Selena Gomez alebo Gwen Stefani. Je preto pochopiteľné, že sa novinka viac podobá na súčasný mainstreamový pop ako na typický zvuk jednej z najúspešnejších skupín posledných dekád.


Mike Shinoda: Na celom albume bude viac v popredí pop

Veľká časť komentárov je kritickejších, v hodnotiacom hlasovaní pod lyric videom však skladba nevychádza až tak zle - pozitívne vs. negatívne sú v pomere 4:1. V každom prípade kapela fanúšikov rozdelila na dva tábory, tak ako už viackrát v minulosti, aj keď zrejme nikdy nebol ten posun až tak neočakávaný ako teraz. Po ostatnom albume The Hunting Party (2014), ktorý bol rockovejší, ide o naozaj prekvapujúcu zmenu kurzu.

"Radi skúšame nové veci. Chceme objavovať nové teritóriá v rámci zvuku a skladania. Vždy sme miešali štýly, veď Hybrid Theory bol názov našej kapely, kým sme ho zmenili na Linkin Park. Naši fanúšikovia vedia, že pri každom albume nikdy neviete, čo to bude. Náš štýl sa môže dramaticky zmeniť a rôzne elementy z rôznych žánrov, ktoré počúvame, sa môžu dostať do popredia oproti iným," povedal Mike Shinoda v rozhovore pre magazín Billboard.

Singel podľa neho vystihuje charakter celého albumu, na ktorom bude viac v popredí pop. Siedma štúdiovka skupiny sa bude volať One More Light a do predaja sa dostane 19. mája. Necelý mesiac na to, v nedeľu 11. júna, skupina vystúpi na pražskom festivale Aerodrome a o pár dní neskôr aj na rakúskom Nova Rocku. Ako Shinoda ubezpečil v ďalšom rozhovore pre rozhlasovú stanicu KROQ, do koncertného programu novinky zapracujú tak, aby to dávalo zmysel, a aby si na svoje prišli aj fanúšikovia tvrdšej i popovejšej produkcie.

Linkin Park vznikli v roku 1996 v Kalifornii a v súčasnosti pôsobia v zostave Chester Bennington, Mike Shinoda, Rob Bourdon, Brad Delson, Dave Farrell a Joe Hahn. Na konte majú albumy Hybrid Theory (2000), Meteora (2003), Minutes To Midnight (2007), A Thousand Suns (2010), Living Things (2012) a spomínaný The Hunting Party (2014). Skupina vydala aj množstvo EP nahrávok, kompilácií, živákov či dva remixové albumy. Medzi najväčšie hity držiteľov dvoch cien Grammy patria skladby CrawlingIn The EndSomewhere I BelongNumb či What I've Done.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Billboard.com, KROQ, SITA - Warner Music, archív)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Linkin Park