Projekt hudobníkov z vychýrených metalových úderiek rozdáva prvé údery. Očakávania boli veľké (iste aj tie Vaše). A novinku má aj Metallica, žiaľ, zatiaľ len sľuby bez zvuku.

Magnety týždňa

Na prvé tóny od formácie Killer Be Killed, o ktorej sme už písali veľakrát, som čakal ako na soľ. A oplatilo sa! Wings of Feather and WaxFace Down sú úplne úžasné songy. Na rovinu – nie sú to nejaké inovatívne skladby, ktoré by posunuli žáner o dva kroky dopredu. Je to však pocitvý metal a – vzhľadom na členov – výborná kombinácia Soulfly, Mastodonu a The Dillinger Escape Plan. Počúvajte teraz! Celý album vyjde už v máji. (pm)


V Bratislave a Košiciach nás v najbližších dňoch čakajú slušnivé koncertné akcie. Na východe v Colosseu v stredu, 19. marca zahrmí transylvánsky folk/black metal v podaní Negura Bunget. Sekundovať im budú slovenské pecky Galadriel a Ramchat (nový projekt Hiraxa z Lunatic Gods). 21. marca hrá v bratislavskom Majestic Music Clube fínska stálica Amorphis, ktorá privezie nový album Circle. Predskakovať im bude doometalová záležitosť z Faerských ostrovov zvaná Hamferð. O deň neskôr, dvadsiateho druhého si v MMC prídu na svoje powermetaloví fandovia. Uvidia Gammaray, Rhapsody of Fire a Elvenking. Skvelé je, že len dvakrát sa vyspia a môžu nahodiť warpaint, aby zapadli na koncerte Gorgoroth a Vital Remains v Randali. Predskakovať bude kapela Homoferus. Ak Vás matika zrádza, 24. marec je dátum, ktorý treba vedieť. A ak sa v tento deň budete nachádzať v Košiciach, v klube Colosseum sa zopakuje powermetalový line-up z Bratislavy. (ak)

 
Šroty týždňa

Keď som sa dozvedel, že Frank Bello (Anthrax) a David Ellefson (Megadeth) budú mať spoločný projekt, nevedel som sa dočkať. Potom ešte do party zobrali Jeffa Friedla (A Perfect Circle) a na svete bola kapela Altitudes & Attitude. Fantastická kombinácia, že? Ich prvotina Tell the World však znie tak, že by ju mohlo púšťať aj nejedno slovenské rádio. Bleh. O trochu lepšie je na tom druhý song Booze & Cigarettes, ktorý si môžete pustiť na stránke Rolling Stone. (pm)


Minulý týždeň hudobným svetom otriasla nezmyselná nehoda, ktorá sa udiala na festivate SxSW v texaskom Austine. Opitý šofér tam vletel do davu, zabil dvoch ľudí, a mnohých ďalších zranil. Nakoniec vysvitlo, že za volantom sedel jeden z účinkujúcich, ktorý mal na festivale vystúpiť len pol hodiny po tragédii. Alkohol za volant naozaj nepatrí! (pm)

Novinky

Metallica minulý týždeň zaplavila médiá informáciou, že v nedeľu na koncerte v kolumbijskej Bogote zahrajú úplne nový song. Takže ináč sme ani začať nemohli. Bohužiaľ, v čase vydania článku sme novinku ešte nikde nevedeli nájsť. Akonáhle sa kdekoľvek objaví, doplníme. DOPLNENÉ: Ako sme predpokladali, fanúšikovia už začali YouTube zaplavovať novým songom The Lords of Summer. Kvalita nahrávky nie je dokonalá, ale predstavu si určite urobíte. (pm)


Mimoriadne príjemným prekvapením sú pre mňa dve novinky od kapely Triptykon. BreathingBoleskine House sú prepracované skladby s temnou atmosférou, ktoré si rozhodne nesmiete nechať ujsť. Pochádzajú z druhého albumu kapely zvaného Melana Chasmata. Ten bude dostupný 14. apríla. (pm)



V stredu do Bratislavy zavítali holanďania Within Temptation na čele s charizmatickou Sharon den Adel. Reportáž a fotky z koncertu nájdete na Hudba.sk. (pm)

Godsmack je v štúdiu! Neviem, či to niekoho zaujíma, ale Sully Erna to cez týždeň oznámil na Twitteri. Čoskoro sa teda dočkáme novej nahrávky. (pm)

Čo nás ale určite zaujíma, je toto video. Je v ňom Robb Flynn a je v štúdiu. Takže to znamená, že nový album začali nahrávať aj Machine Head. Muahaha! (pm)


Povinná jazda – Linkin Park majú nové lyric video. Guilty All the Same je presne taký song, aký sme čakali. Ostatné si už domyslíte sami. (pm)


A nové lyric video majú aj Taliani Lacuna Coil. Die & Rise na moje počudovanie nie je úplne na zahodenie. Celkom príjemné počúvanie na nedeľné popoludnie. (pm)


Tak. A teraz trochu pritvrdíme. Žánrovo neidentifikovateľní EYEHATEGOD na konci mája vydajú rovnomenný album. Prvou ochutnávkou z neho je Agitation! Propaganda! (pm)


Veľmi sľubne znie aj song Behvis Bullock od post-hardcore mlaďasov Chiodos. Nový album Devil vyjde už prvého apríla. Neviem, ako vy, ale ja si ho určite vypočujem. (pm)


Rodinné grindcoreové duo Sockweb má nové video! Čo pôvodne začalo ako nevinná zábavka, je už celkom slušný projekt, ktorému už čoskoro (25. marca) vyjde aj nový album. Spoon kukajte nižšie. (pm)


Takmer rok po vydaní poslednej štúdiovky Entrench sa kanaďania KEN Mode pripomínajú videoklipom. Pofidérne kreslené video doprevádza psychedelickú riffovačku The Terror Pulse. Kapela pozostávajúca z vášnivých účtovníkov má na konte už 5 platní. (ak)


Deathmetalistov Massacre sme tu už mali v súvislosti s vydaním comebackovej nahrávky Back from Beyond. Aktuálne do nás chcú vštepiť otcovské deathmetalové hodnoty prostredníctvom rovnomenného klipu, ktorého kreslený štýl pripomína seriál Metalocalypse (samozrejme gore verziu). (ak)


Toto je veľmi zaujímavá správa! Tím hudobných producentov pracuje na hernom projekte. Alebo hudobnom projekte? Ich zámerom je vytvoriť hudobný album, ktorý bude doprevádzaný klipom v podobe grafickej hry. Chcú tak prehĺbiť pocit z vnímania hudby a zakomponovať herné médium do hudobného a naopak. Pre účely financovania spustili crowdfundingovú kampaň, kam môžu ľudia prispievať. Za trojicu producentov hovorí ich vlastná práca na hudbe k najrôznejším herným projektom, nás však viac zaujímajú mená hudobných hostí, prizvaných k dielu. Bumblefoot, Arjen Lucassen, Derek Sherinian, Snowy Shaw, gitaristi EvanescenceWithin Temptation, vokalistka z Xandrie. Výčet osobností vyzerá veľmi zaujímavo a vzbudzuje očakávania. Projekt môžete podporiť na stránke Indiegogo. Vyjde ako hra prostredníctvom distribúcií Steam, Google Play a iTunes store a volá sa The Birdcage. (ak)

Haluz týždňa

Sami už prestávame mať s kapelou Tool trpezlivosť, pretože sú jej plné médiá, no žiadna zo správ neprináša relevantný zvuk. Táto pikoška však obsahuje veľmi roztodivné fotografie a taktiež čísla, ktoré pobúrili fanúšikov a zdvihli obočie hejterom. Spevák Maynard, inťoš a vínny buržuj, predáva svoj luxusný dom na Holywood Hills. Za takmer 2,5 milióna dolárov dostanete niečo, čo možno nazvať vrcholom nevkusu. Veď pozrite si fotky a uvážte sami. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Metallica, Within Temptation