Zlaté piesky tento rok 25. a 26. augusta zažijú jubilejný desiaty ročník obľúbeného festivalu Uprising. Po už ohlásených menách ako Irie Révoltés, Macka B, Congo Natty, Zion Train či General Levy, prišiel rad na prvého headlinera ročníka 2017. Toho včera zverejnila spolu s novou vizuálnou identitou podujatia.

Uprising dáva latku vysoko a na Slovensko prinesie jednu z najväčších žijúcich legiend roots reggae a celosvetovo uznávaného speváka Alpha Blondy so svojou kapelou The Solar System. Nominant na Grammy za najlepší reggae album (Merci, 2002) spieva v rodnej reči dioula, po francúzsky, anglicky, arabsky a hebrejsky, čím v ľuďoch prebúdza pocity súdržnosti, lásky a pochopenia.

Najväčšia africká reggae hviezda predstaví svoje večné skladby ako Cocody Rock, Jah Glory, Brigadier Sabari či nesmrteľný hit Jerusalem, ktorý bol nahrávaný spolu s legendárnou kapelou Boba Marleyho The Wailers. 64-ročný spevák je plný energie a ukrýva v sebe mystickosť, spiritualitu, ale aj zmysel pre humor. Svojím živým vystúpením prinesie na bratislavské Zlaté piesky kúsok Afriky a vytvorí nezabudnuteľnú atmosféru. Ako syn kresťanskej matky a moslimského otca je večným bojovníkom za politické práva a náboženskú rovnosť vo svete a fanúšikmi je nazývaný tiež "Bob Marley Afriky".


Prečo Uprising Reggae Festival?

Organizátori festivalu tento týždeň predstavili aj nové logo Uprisingu, ktoré odprezentovali prostredníctvom videa. Nemožno si nevšimnúť, že z názvu podujatia vypadlo slovo Reggae, čo medzi fanúšikmi vyvolalo diskusiu o jeho meniacom sa hudobnom smerovaní. Podľa našich informácií od organizátorov sa však dramaturgia programu zásadne meniť nebude. Napokon, svedčí o tom aj zoznam doposiaľ potvrdených mien aktuálneho ročníka.

Faktom však je, že festival už od začiatku nebol len o reggae, ale aj ďalších príbuzných žánroch s koreňmi nielen na Jamajke (dancehall, ska, dub), ale aj v multikultúrnych komunitách Veľkej Británie (elektronická hudba - jungle, dubstep, bass music, a pod.) a Ameriky (hip-hop), v ktorých tiež cítiť značný vplyv jamajskej hudby. Najmä v posledných rokoch pritom platilo, že nielen na vedľajších scénach, ale aj na hlavnom pódiu a aj v headline časoch dostávali popri reggae veľký priestor aj iné žánre a fúzie (Modestep, Beardyman, Dub FX, Delinquent Habits, Asian Dub Foundation, Nneka a ďalší).



Zmena názvu tak odráža prirodzený vývoj dramaturgie, v ktorej by sa pri striktnejšom zameraní na reggae aj tak už príliš opakovali tie isté mená. Zopár z tých najväčších reggae hviezd (najmä z "klanu" Marleyovcov) organizátorom do zbierky ešte chýba - snáď to s nimi vyjde v niektorom z budúcich ročníkov - no inak platí, že väčšinu populárnych reggae umelcov, ktorých pozná širšia fanúšikovská základňa Uprisingu, už za prvých deväť ročníkov na Slovensko priniesli. Zmena názvu im dá priestor na väčšie dramaturgické odklony od pôvodného konceptu, no ako sa sami vyjadrili, unikátny charakter podujatia chcú jednoznačne zachovať. Skrátený názov navyše odráža aj fakt, že festival aj tak už od prvého ročníka každý volá jednoducho Uprising.

Desiaty ročník sa uskutoční 25. a 26. augusta 2017 v Bratislave na Zlatých pieskoch. V ponuke sú okrem štandardných permanentiek aj VIP vstupenky, s ktorými máte popri množstve výhod aj možnosť osobne sa stretnúť s vybranými hviezdami festivalu. Viac sa dozviete na stránke festivalu www.uprising.sk alebo na Facebooku.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov podujatia informoval Sveťo Moravčík. Článok sme doplnili o komentár k zmene loga a názvu festivalu.

Súvisiaci interpreti: Alpha Blondy