Viva Musica! festival, ktorý sa uskutoční od 21. do 28. júna v Bratislave, oslávi svoje 10. výročie. Pri tejto príležitosti v rámci programu ponúkne Korben Dallas Symphony, legendárny film Upír Nosferatu prepojený s autorskou hudbou Vladislava Šarišského a kontratenora Xaviera Sabatu.

Španielsky kontratenorista Xavier Sabata vo svojom projekte Händel: Bad Guys (25. jún, Stará tržnica) odhaľuje svet záporných postáv v Händlových operách a presviedča nás o tom, že baroková opera nemusí byť len o vznešených antických ideáloch. Vďaka svojmu výnimočnému hlasu stvárňuje postavy bezočivých pokrytcov, zlomyseľných tyranov či dokonca obyčajných hlupákov s absolútnym nadhľadom a ľahkosťou.

Xavier Sabata pochádza z Barcelony a má za sebou hosťovania na tých najprestížnejších svetových operných a koncertných pódiách. Do Bratislavy príde po prvýkrát so súborom Il pomo d'oro pod vedením huslistu a dirigenta Riccarda Minasiho, ktorý sa špecializuje na tzv. historicky poučenú interpretáciu starej hudby na dobových nástrojoch.


Špecialita na Viva Musica! 2014 - noc plná hororov

Každý ho pozná, ale málokto ho v súčasnosti naozaj videl. Reč je o klasickom nemeckom nemom filme Upír Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens; r. F. W. Murnau, 1922), ktorý už takmer storočie desí obecenstvo na celom svete. Keď sa nemecký expresionista Friedrich Wilhelm Murnau rozhodol natočiť adaptáciu slávneho románu Brama Stokera Dracula netušil, že vytvorí nadčasové dielo, ktoré budú filmoví vedci študovať ešte dlho po jeho smrti, a ktoré položí základy filmového hororu.

V rámci Viva Musica! festivalu bude uvedený Murnauov film s autorskou hudbou slovenského skladateľa Vladislava 'Slnka' Šarišského, laureáta prestížnej Medzinárodnej súťaže Sergeja Prokofieva v Petrohrade a držiteľa Ceny pre mladého tvorcu udeľovanej Nadáciou Tatra banky. 27. júna sa večer začne o 22:00 v Starej tržnici a neskôr bude pokračovať projekciou hororových filmov v Gorila.sk Urban Space až do svitania.


Rockeri s klasikmi

Výnimočný objav slovenskej hudobnej scény Korben Dallas v sprievode 30-členného orchestra predstaví to najlepšie zo svojej tvorby v aranžmánoch Sláva Solovica a pod taktovkou Braňa Kostku. Jedinečné vystúpenie sa uskutoční 26. júna v Starej tržnici.

Skupinu založili spevák a gitarista Juraj Benetin a basgitarista Lukáš Fila po rozpade skupiny Appendix, v ktorej spolu hrali trinásť rokov. Bubeníkom sa po dlhom hľadaní stal Ozo Guttler zo skupiny Tu v dome. Kapela debutovala živým albumom Pekné cesty v roku 2011 a má za sebou okrem hrania v rámci niekoľkých hudobných festivalov aj spoločné koncerty s americkou pesničkárkou Jess Klein, spoluprácu s Andrejom Šebanom či Ľubom Petruškom z Chiki Liki Tu-a, ktorý v tento večer tiež bude účinkovať.

Korben Dallas premenili počas nedávneho udeľovania cien Radio_Head Awards 2013 až tri z piatich nominácií - rádiohlavy si odniesli v kategóriach Album roka, Singel roka a Koncertná kapela roka. Úspešný rok sa niesol v znamení druhého štúdiového albumu Karnevalová vrana, ktorý vyšiel v roku 2013 vo vydavateľstve Slnko Records. V nomináciách bodovali aj s piesňami Beh aj Otec, sošku napokon získali za druhú menovanú.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu.