Ak ste čakali, že po akcii Celebrate the 80's & 90's with The Hoff už o Davidovi Hasselhoffovi tak skoro počuť nebudete, tak ste sa poriadne mýlili. Včera o sebe dal vedieť znova a je silnejší ako kedykoľvek predtým. Jeho novinka True Survivor sa totiž vďaka spojeniu s najočakávanejším filmovým úletom roka okamžite stala virálnym hitom.

Zdá sa, že David Hasselhoff sa po prebratí z alkoholového delíria rozhodol, že sa stane Kráľom nostalgie. Festival zabudnutých hudobných hviezd, ktorého bol The Hoff hlavnou tvárou, vlani pobláznil desaťtisíce ľudí, ktorí merali cestu na Slovakia Ring v Orechovej Potôni a ďalšie automobilové okruhy po celej Európe. Samotný David si medzitým stihol odskočiť aj na ďalšie festivaly, napríklad Nova Rock 2014, kde ako čierna ovca programu zožal veľký úspech. Teraz svojím najnovším songom a videoklipom dokazuje, že z nostalgie za starými časmi dokáže spraviť aj celkom slušný virálny hit.

Video k novinke s príznačným názvom True Survivor (Skutočný preživší) sme objavili včera v noci pár hodín po jeho zverejnení, keď malo ešte len pár tisíc prehratí. Do rána sa ich nazbieralo viac než 350-tisíc a predpokladám, že počet divákov bude v najbližších dňoch rásť ešte rýchlejšie. Klip totiž hrá na strunu všetkým milovníkom popkultúry posledných dekád minulého storočia, najmä 80-tych rokov. Prekvapujúco chytľavú synthpopovú vypaľovačku o tom, ako potrebujeme "nejakú akciu", "živú vášeň", "horiace srdcia" a "úplne nový pocit" sprevádzajú zábery, v ktorých nechýba biely bratranec legendárneho hovoriaceho autíčka KITT (a.k.a. Lamborghini Countach), odkazy na staré filmové akčáky, Hitlerov dvojník, hacker so starožitným počítačom, kung-fu súboje, Tyrannosaurus Rex, či fantasy svet á la Nekonečný príbeh.

Hviezda seriálov Knight Rider a Baywatch je vo svojom živle. V novinke je The Hoff so svojou filozoficky hlbokou iskrou v očiach absolútne presvedčivý a presne takéhoto ho ľudia milujú, aj tí, čo si z neho robia prdel. Nezostáva mi tak nič iné, než uznať, že keď je gýč spravený s dávkou nadhľadu a nostalgickej epickosti, je to skutočné umenie. Jednoducho geniálne. Keby raz nejaké video v sledovanosti prekonalo Gangnam Style, malo by to byť práve toto.


Adolf Hitler, Vikingovia a láska k prehnaným filmovým efektom

Niektorým z vás sa možno zábery z videoklipu zdajú povedomé - pochádzajú totiž z dlho očakávaného filmu Kung Fury, ktorý je akčnou sci-fi komédiou postavenou na estetike primitívnych, no o to viac prehnaných filmových efektov z 80-tych rokov. Film inšpirovaný klasickými policajnými akčákmi zahŕňa aj cestovanie v čase, vďaka čomu v ňom účinkujú aj postavy z dôb Vikingov a úhlavný nepriateľ ľudstva - Kung Führer.

Trailer k tomuto šialenstvu je na internete dostupný už od roku 2013 a väčšinu záberov z klipu True Survivor, v ktorých neúčinkuje Hasselhoff, ste mohli vidieť práve v ňom. V decembri 2013 odštartovla produkčná firma Laser Unicorns spolu so zverejnením trailera aj crowdfundingovú kampaň. Cieľom nezávislých filmárov zo Švédska bolo vyzbierať 200-tisíc amerických dolárov, nakoniec takmer 18-tisíc ľudí prispelo viac než trojnásobnou čiastkou - 630 019 dolárov. Vďaka nečakane veľkému záujmu sa cieľ tvorcov ešte v priebehu kampane zmenil na vyzbieranie milióna dolárov a produkciu celovečerného filmu, ktorý by išiel aj do kín. Tento zámer sa však už fanúšikom natoľko nepozdával, napriek tomu ide o jednu z najúspešnejších kampaní na Kickstarteri.
 
Tvorcov filmu na čele s režisérom, producentom a hercom v jednej osobe Davidom Sandbergom však úspech kampane aj tak zaviazal k tomu, aby film spravili výpravnejším a monumentálnejším, než pôvodne plánovali. Preto sa výroba filmu, ktorý mal mať pôvodne len 30 minút a mal byť zverejnený na internete zdarma, značne predĺžila a podporovatelia kampane sa ho dočkajú až koncom mája 2015.

"Dostali sme viac než trojnásobok toho, čo sme žiadali, takže očakávania stúpli. Tým sa zvýšili aj naše ambície spraviť tento film ešte úžasnejším. To znamená, že scény, ktoré sme už mali, sme spravili ešte pôsobivejšími a pridali sme ďalšie dve, o ktorých si myslíme, že vás naozaj dostanú. A ešte riešime jednu vec, ktorá je supertajná, ale sľubujeme, že ju budete milovať," napísali tvorcovia filmu v septembri 2014 v oficiálnom stanovisku pre netrpezlivých fanúšikov. Tou supertajnou prísadou je zrejme spolupráca s Hoffom a treba povedať, že im to naozaj vyšlo. Vhodnejšieho adepta na oslovenie cieľovky pre film oslavujúci 80-te roky by hľadali márne.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: David Hasselhoff