Spevák, skladateľ, klavirista a kapelník Ján Lehotský vstúpil do radov sedemdesiatnikov. Jeho objav, Marika Gombitová, mu k jubileu zablahoželala naozaj na ich pomery netradične. O to väčší ohlas Marikina gratulácia žne už celé dva dni. Očakáva sa, že spolu s Mirom Žbirkom oslávenca prekvapia. Podrobnosti však zatiaľ všetci úspešne taja.

Janko Lehotský sa narodil v Bratislave 16. apríla 1947. patrí medzi popredné osobnosti slovenskej hudobnej scény. Na konzervatóriu chodil do tanečnej triedy, jeho mama Ella Fuchsová-Lehotská bola primabalerínou, účinkovala vo viacerých baletných súboroch. Vyučovala na Štátnom konzervatóriu a keďže mala dvoch synov, chcela mať aspoň z jedného tanečníka a vybrala si mladšieho Janka.

Kto však vtedy chodil na tanec, mal povinný aj klavír. Janko už predtým chodil na husle do Ľudovej školy umenia. Na konzervatóriu sa dostal aj k skladaniu piesní a založil aj prvú kapelu, ktorej dal názov Young Quartet. Vojnu si odkrútil ako spevák v pražskom Armádnom umeleckom súbore Víta Nejedlého. Tu sa stretol a zahral si s Lacom Déczim, Lacom Troppom či Janom Hammerom. Po návrate z vojenčiny hral v skupinách Ľubo Belák sextet, Gentlemen a Hej. 

Zmenil tvár slovenskej populárnej hudby
      
V roku 1972 nastúpil do Modusu. Pôsobil tu mladý gitarista a spevák Miro Žbirka. Skupina dovtedy hrávala prevzatý repertoár. S jeho príchodom sa však všetko zmenilo. Nahrali prvé autorské piesne, ktoré Janko Lehotský do skupiny priniesol. Skladby Suzi, a Starý pán vyšli ako prvá SP platňa skupiny Modus ešte v tom istom roku. Tretia nahrávka si na vydanie na nosiči musela počkať, volala sa Keď si to zrátam.

Rok nato sa Modus síce rozpadol, avšak v roku 1974 sa opäť dali dohromady, aj keď bez Žbirku. Úspešné obdobie Modusu začalo príchodom Mariky Gombitovej a návratom Mira Žbirku v roku 1976. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora, ktorý Lehotský pôvodne zložil pre Karola Duchoňa. Pre Mariku zložil pesničku Vyznanie, ktorá získala striebornú lýru.


V roku 1979 vyšla v Opuse aj prvá LP platňa s názvom Modus. V sprievodnom texte na obale platne Kamil Peteraj napísal: "O vedúcej osobnosti skupiny, klaviristovi a skladateľovi Jánovi Lehotskom sa už dlhší čas vedelo, že ide o neobyčajne invenčného hudobníka, ktorého skladby zaujmú melodickou sviežosťou, priamočiarosťou a bohatou rytmickou štruktúrou." 
      
V závere roka 1980 odišli z Modusu Miro Žbirka, Laco Lučenič a Marika Gombitová, bolo to po vydaní druhej LP platne Balíček snov. Od tej doby sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov, medzi nimi Ivona Novotná, Jozef Paulíny či Marián Greksa. Z 80. rokov sú hity Ty, ja a môj brat známe aj ako Sklíčka dotykov, Roberta, Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú či Kapely starnú


V roku 1981 vydal Modus tretiu LP platňu 99 zápaliek, ďalšími boli Záhradná kaviareň v roku 1983, Najlepšie dievčatá (1984), Každý niečo hrá (1985), Vlaky s rokmi (1986) a Keď sa raz oči dohodnú (1988). 


Po roku 1990 vydával Lehotský platne pod svojim menom. Vyšlo osem albumov, prvým bol Janko Lehotský a priatelia (1992), ďalšími potom Čiernobiely svet (1996), Poslední a prví (2000), Láv sa píše „love“ (2002), Nahé dotyky (2005), Stalo sa, nestalo (2008), Sám, ktorý vyšiel v decembri 2010 a Moje mladšie ja z januára 2016. Značku Modus oprašoval pri koncertných príležitostiach, v roku 2003 sa dokonca uskutočnilo slovenské turné v zostave pozostávajúcej z členov z viacerých období skupiny.

Na sólových albumoch spolupracoval s viacerými spevákmi vrátane Roba Grigorova, Paľa Haberu, Moniky Hilmerovej či Barbory Švidraňovej.


Ostatným singlom a klipom Janka Lehotského je pesnička Z lepšiej strany s intímnym textom Vlada Krausza. Nahrávka sa nachádza na albume Moje mladšie ja (2016).      


Marika Gombitová príjemne prekvapila

K Lehotského siedmim krížikom blahoželala prostredníctovm sociálnej siete Facebook aj Marika Gombitová. K stručnému odkazu pripojila štyri spoločné fotografie, ktoré povedia viac ako tisíc slov. Marika vie, o čom hovorí. Janko Lehotský napísal niekoľko zásadných piesní jej kariéry.



Jubilantovi chystajú veľkolepý koncert s množstvom hostí

Agentúra Topfest pripravila k jubileu populárneho hudobníka galakoncert Janko Lehotský 70, ktorý sa uskutoční 25. apríla v bratislavskej Hant aréne. Jubilantovi prídu zablahoželať mnohé osobnosti hudobnej scény, medzi nimi Pavol Hammel, Peter Lipa, Katarína Knechtová, Lešek Semelka, Petr Janda či skupiny IMT Smile a Hex.

Prečítajte si: Janko Lehotský oslávi 70. narodeniny veľkolepým koncertom s množstvom hostí

Ešte predtým však Janko zablahoželá k rovnakému počtu krížikov kolegovi. Marián Varga si na koncerte konanom na jeho počesť 19. apríla vypočuje po viac ako 30 rokoch pesničku, ktorú nechal Lehotského spievať na albume Divergencie skupiny Collegium Musicum.

Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: archív Mariky Gombitovej

Súvisiaci interpreti: Janko Lehotský