Bratislavský V-klub oslávil v sobotu päťdesiate výročie svojho vzniku. Národné osvetové centrum (NOC), pod ktoré klub v súčasnosti patrí, pri tejto príležitosti zorganizovalo večer plný koncertov. Na pódiu sa predstavili kapela Tiktaci, Jožo Barina & The Meditating Four, Pavol Hammel, Juraj Burian a skupina Elán, ktorá prišla zahrať dokonca bez nároku na honorár.

Výročie si spolu s nimi pripomenuli i ďalší interpreti a umelci, ktorí začínali svoju kariéru v niekdajšom študentskom V-klube a sú s ním dodnes úzko spätí. "V-klub vznikol pred 50. rokmi ako vysokoškolský klub, klub mladých. V tom čase fungovali aj iné vysokoškolské kluby, no tento si, zrejme aj vďaka ľuďom, ktorí stáli v jeho pozadí a hlavne svojou otvorenosťou, priateľskosťou a úplnou slobodou, vydobyl svoje nezastupiteľné miesto. Nezáležalo na tom, kto bol známy spevák, kto bol neznámy, všetci si tu boli rovní, na čo vlastne dodnes mnohí spomínajú - ako sa tu spolu zabávali. Bolo to miesto na spev, hudbu, tanec, stretávali a budovali sa tu lásky, bol to odjakživa veľmi otvorený a slobodný priestor," povedala v rozhovore pre agentúru SITA generálna riaditeľka NOC Jana Kresáková.

Legendárny klub funguje prerušovane od roku 1965. Naposledy ho NOC obnovilo vo februári 2013. V súčasnosti sa prevádzkovatelia priestorov usilujú o vytvorenie multižánrového centra, ktoré by svojím programom uspokojilo všetky generácie. "Už to nie je vysokoškolský klub, klub mladých, ale je to skôr také multikultúrne, multižánrové centrum, v ktorom dostávajú priestor rôzne hudobné skupiny," priblížila Kresáková.

Dôraz však podľa jej slov kladú predovšetkým na vystúpenia mladých začínajúcich interpretov. "Koná sa tu napríklad súťaž Jazz Start Up v spolupráci s Rádiom Devín alebo sme členom medzinárodného hudobného festivalu Waves a prepájame bratislavské kluby s klubmi vo Viedni. Poskytujeme tiež obrovský priestor pre divadielka, či už sú to komorné divadielka, Jakub Nvota tu má svoje divadielko, pravidelne tu vystupuje Divadlo Tandem a začali sme aj s divadielkami pre deti a s výchovnými koncertmi, rozprávkami pre mamičky s deťmi alebo predstaveniami pre škôlky a základné školy," vymenovala Kresáková, podľa ktorej si v klube svoje uplatnenie nájdu i folklórne súbory a rôzne menšinové žánre.

"Populárne vo V-klube bývajú tiež swingové večery a menšinové žánre. Koncom mája budeme mať napríklad workshop hry na africké bubny. Pokúšame sa do Véčka ťahať nové pohľady a názory. Chceme, aby bolo stále otvorené pre všetkých," zdôraznila. Ako dodala, centrum naďalej patrí aj starým véčkarom, ktorí si v ňom organizujú majálesy a vystúpenia svojich skupín. "My sme veľmi vďační, že nám v sobotu prišli zahrať viacerí z tých, ktorí vo Véčku kedysi začínali a ktorí na slovenskej či československej hudobnej scéne niečo znamenali," poznamenala na záver.

Zdroj: SITA
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Elán