Legendárna formácia Genesis sa vracia na scénu v najslávnejšej zostave, hoci zatiaľ iba prostredníctvom špeciálneho dokumentu BBC. Peter Gabriel, Phil Collins, Mike Rutherford, Steve Hackett a Tony Banks pri jeho nakrúcaní spolupracovali po prvýkrát od roku 1975, kedy Gabriel z kapely odišiel.

Klasická zostava z rokov 1971-1975 kultovej kapely sa objaví v rámci špeciálneho dokumentu s názvom Together and Apart (Spolu a oddelene, poz. red.), ktorý by mal byť odvysielaný na televíznej stanici BBC Two ešte v priebehu tohto roka. Spolu s prvými informáciami o dokumente zverejnili aj novú spoločnú fotografiu spomínaných členov kapely. Zaujímavosťou je, že naposledy spolu pred fotoaparátom stáli v roku 1998 pri propagácii box setu Genesis Archive 1967–75. Peter Gabriel sa k bývalým spoluhráčom nepridal dokonca ani pri uvedení kapely do Rock'n'rollovej siene slávy v roku 2010.

Gabrielove slová, ktorými sa nedávno vyjadril k možnosti jeho návratu do Genesis, sa tak teraz aspoň čiastočne naplnili. "Nikdy nehovor nikdy. A ja som to naposledy nepovedal. Je tam šanca, ale nemyslím si, že je veľmi vysoká," uviedol hudobník v rozhovore pre magazín Rolling Stone. Hoci ide v prípade dokumentu iba o akýsi náznak návratu, fanúšikovia môžu zostať v príjemnom napätí. Nezriedka sa totiž stáva, že podobné aktivity vedú aj ku koncertnému comebacku. Už to, že sa hudobníci stretli a pracujú na spoločnom projekte, znie veľmi sľubne. Dokonca aj Phil Collins nedávno dokázal, že to s jeho hudobným dôchodkom ešte nemusí byť úplne definitívne.

"Bude to dokument o jednej z najúspešnejších kapiel v histórii rocku. Od jej začiatkov, po finálnu podobu rockového giganta. Snímka hovorí o minulosti skupiny, o procese skladania jednotlivých piesní, ale aj o dobrých a zlých emocionálnych momentoch v jej fungovaní. Okrem toho ponúka dosiaľ neodvysielaný archívny materiál a koncertné zábery," uviedli zástupcovia BBC. Špeciálny program, v rámci ktorého sa objaví aj spomínaný dokument o Genesis, je súčasťou väčšieho projektu stanice. Podľa slov jej reprezentantov by sa postupne mali začať objavovať ďalšie audiovizuálne materiály mapujúce zásadné momenty v hudobnej histórii.

Kapela Genesis vznikla v roku 1967. Okrem spomínaných hudobníkov patril medzi najvýznamnejších členov skupiny aj spoluzakladateľ a gitarista Anthony Phillips. Genesis vydali debutový album From Genesis to Revelation v roku 1969. S nahrávkami Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986), We Can't Dance (1991) a živákom The Way We Walk, Vol II: The Longs (1993) dobyli britský albumový rebríček. Medzi ich úspešné single patria skladby ako Follow You Follow Me, Turn It on Again, Abacab, Mama, No Son of Mine alebo I Can't Dance.


Zdroj: Digitalspy.co.uk, Facebook.com/genesis, SITA, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/genesis

Súvisiaci interpreti: Genesis