"Slobodná vôľa je dvojsečná zbraň a je len na nás, ktorou cestou sa vyberieme," odkazuje Vladis vo svojom novom singli Babylon, v ktorom hosťuje Majk Spirit. Je to za krátky čas už druhá hviezdna spolupráca mladého rapera. Jeho Hate Song (Taký nejsom) s Celeste Buckingham má za dva mesiace na Youtube už vyše milión prehratí.

"S Majkom som chcel urobiť spoločnú vec už v minulosti, ale vtedy to nevyšlo. Poznáme sa dlhé roky ešte z futbalu zo Slovanu, kde sme hrali ako puberťáci," spomína Vladis. "Bavili sme sa spolu o tom, že by som ho chcel mať na tomto albume. Keď potom vznikol Babylon s Maxom, ktorý s ním vystupuje na White Tour, tak ho trafil track a prispel na dosku," prezrádza zákulisie vzniku spolupráce.  

"Posledné dva roky som odmietal všetky spolupráce, lebo som sa venoval svojmu projektu Ypsilon. Vladis bol jedným z tých, s ktorými plánujeme feat už dlhšiu dobu, ale až teraz sa nám to podarilo zrealizovať," hovorí na margo vydarenej spolupráce Majk Spirit. "Dal som Vladisovi zelenú v prvom rade preto, že poslal dobrú skladbu. V druhom rade preto, lebo viem, že na sebe maká už 15 rokov a doprial by som mu dôstojné miesto na scéne, zaslúži si ho." 

Všetky cesty vedú k do Ríma... a k Maxovi

K singlu prispel významným dielom aj Martin "Maxo" Šrámek. Oboch raperov spája okrem iného aj to, že si ako hudobného producenta svojich najnovších albumov zvolili práve Maxa, no zároveň sa v ich projektoch prezentuje aj ako spevák. Svoje vokály pridal aj do Vladisovej spolupráce s Majkom Spiritom a Babylon bol postavený. "Skladba má viac významov. Od oslavy šance tvoriť si svoju budúcnosť až po dôraz na to, ako s tou šancou budeš narábať," dodáva Vladis na margo posolstva, ktoré Babylon nesie.

O vizuálne spracovanie novinky sa postaral momentálne najvyhľadávanejší slovenský režisér (nielen) rapových videoklipov Michal Nemtuda. Ten vymyslel malý hudobný výlet - ako lokáciu na nakrúcanie vybral Rím. A tak celý tím odletel na niekoľko dní do Talianska. "Po vypočutí pesničky sme s Vladisom sedeli a uvažovali, kde by sa klip mohol natáčať. Skladba si žiadala niečo honosné a veľkolepé, tak sme sa napokon rozhodli pre Rím, ktorý je jedinečný svojou históriou a samozrejme architektúrou. Naše rozhodnutie bolo jednoznačné - ako sa hovorí: všetky cesty vedú do Ríma," prezrádza o nakrúcaní Michal Nemtuda. 


Počas nahrávania albumu prešiel skutočnou Premenou

Exkluzívna singlová spolupráca sa stala pilotným singlom Vladisovho nového, v poradí štvrtého sólového albumu s názvom Generácia II Kalašnikov, ktorý vyšiel v stredu 15. júna. Vladis sa s ním hlási o slovo po trojročnej albumovej prestávke. Ako priznáva, od roku 2013, kedy vydal predošlý album Diamant, sa veľa zmenilo: "Posunul som sa hlavne po technickej stránke, spoznal nových ľudí a vytvoril si okolo seba inšpiratívny a kreatívny team. Chcel som ukázať progres a urobiť kvalitnú dosku, ktorá bude dôstojne reprezentovať pokračovanie albumu Generácia I. Trénoval som, rozoberal veci ako flow, podanie, nový zvuk a chcel som ukázať rôznorodosť mojich schopností. Snažil som sa nahrať dosku, ktorá bude úprimná a zároveň v nej opísať, akými vecami som prechádzal počas posledných dvoch rokov."

S výrobou a vydaním nového albumu si dal Vladis tentokrát načas. Proces nahrávania trval relatívne dlho, až 18 mesiacov. "Nič ma netlačilo. Dlhšie som nič nevydal a posledný rok som chodil hrať minimálne. Chcel som prísť s fresh materiálom. Otázka času nebola dôležitá. Jediný cieľ bol, aby som bol s albumom vo finále spokojný. Počas nahrávania som sa učil aj novým veciam, tak sme v štúdiu so skladbami viac experimentovali."

O kreatívne impulzy pri tvorbe sa postarali Maxo a Andrej Hruška zo štúdia Littlebeat, kde album nahrával. "S Maxom a Andym sa poznám už od roku 2005, kedy som robil na prvom albume 2H+ Taktomalobyťataktobude. Registroval som ich a vedel som, že majú dobré nápady. Teraz prišli tie správne podmienky na to, aby som s nimi mohol urobiť dosku a zafungovalo to. Veľa sme diskutovali a Maxo sa prejavil ako správny mentor. Ich spoločný prístup a vedomosti ma veľmi obohatili. Prispeli na album produkciami a najviac som ocenil ich nasadenie pri tvorbe a zapálenie pre vec." Ako Vladis ďalej prezrádza, proces nahrávania priniesol aj výrazný prelomový okamih. "Po skladbe Premena som vyradil demá a rozhodol som sa urobiť úplne iný materiál a začal som album budovať nanovo. Chcel som robiť náročnejšie skladby a selektovať výber podľa tých, s ktorými som bol spokojný. Vo finále sa dostalo na album 15 plnohodnotných vecí, ktoré si držia svoju kvalitu," dodáva.


Album Generácia II Kalašnikov Vladis predstaví fanúšikom na jesennom turné, ktorého termíny a miesta zverejní už čoskoro. "V rámci turné chceme urobiť aj krst albumu a na vybrané väčšie koncerty prídu aj niektorí hostia, uvidíme podľa termínov a času," dodáva. Pred tým, než sa vyberie na turné, sa môžu fanúšikovia tešiť na jeho koncerty na letných festivaloch. Potvrdené sú zatiaľ Šírava (8.7.) a Vibe fest (8.-10.7.).

Tracklist albumu Vladis: Generácia II Kalašnikov:

1. Intro
2. Babylon feat. Majk Spirit, Maxo
3. Good vibe feat. Dano Kapitán
4. Taký nejsom (Hate song) feat. Celeste Buckingham
5. Nemusím feat. Kali, Maxo
6. Better feat. Celeste Buckingham
7. Kalašnikov
8. V labyrinte
9. Pošlu to dál feat. Matěj Vávra
10. Hej Slovák feat. Nicole
11. Poznáš ma feat. Matěj Vávra
12. #Čosimyslia feat. Dano Kapitán
13. Najlepší syn feat. Matěj Vávra
14. Záujmy
15. Lazar feat. Maxo


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/Vladis2hpozitiv.