Do bratislavského Majestic Music Clubu už dnes zavíta legendárna punková formácia na čele s charizmatickým frontmanom Keith Warrenon. The Adicts patria k služobne najstarším punkovým kapelám, ktoré hrajú v tej istej zostave ako vo svojich začiatkoch, a preto sa je na čo tešiť.

Keith 'Monkey' Warren, Pete Dee, Michal Dee a Shahen Hagobian sa neustále vracajú do svojich divokých rokov, kedy ešte krátko pôsobili pod menom Afterbirth & The Pinz a boli označovaní ako "pankáči bez príčiny". Svoju divokosť prídu už dnes predviesť aj do bratislavského Majestic Music Clubu.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Fatálnym spôsobom ich ovplyvnil najmä kultový príbeh Mechanický Pomaranč, ktorý pojednáva o zanechaných stopách násilia v spoločnosti. The Adicts prevzali z neho imidž, slovník, teatrálnosť a zmysel pre čierny humor. "Zmenili sme názov, lebo The Pinz bolo na hovno, The Adicts znelo údernejšie. Vo svojich začiatkoch sme nosili punkové oblečenie, ale nikdy sme si nešli nič kúpiť k tým pozérom na Kings Road. Čierna farba sa nám zdala byť nudná, veď ju nosil už každý, tak sme sa začali obliekať do bielej. Clockwork Orange mal na nás hlavný vplyv, ani nie tak pre všadeprítomné násilie, ale pre dospievajúci pocit úzkosti," spresnil spevák Monkey.

Debutový album The Adicts - Songs of Praise - vyšiel až po niekoľkoročnom budovaní silného fanúšikovského zázemia. Piesne boli zmesou imaginácie osemdesiatich rokov s hľadaním určitého spôsobu proporčnosti obsahu a zábavy. Vďaka tomu si kapela vyvinula vlastný štýl. Vzdor, umelecké prebudenie a túžbu po dobrodružstve vlastnej revolúcie zvečnili v skladbe Viva La Revolution, ktorá sa stala ich symbolom a dodnes patrí k ich najväčším hitom.


The Adicts nikdy neboli krotkou kapelou a aj keď zámerne nevyhľadávali násilie, nenechali si skákať po hlave. Ich koncertné výjazdy patrili k tým rizikovejším, keďže sa častokrát nechali vyprovokovať miestnymi "rednecks" či motorkárskym gangom Pekelných Anjelov. Známe boli aj ich potýčky s oi skupinou Cock Sparrer, ktoré súviseli s futbalovým fanatizmom. The Adicts, ako významní fanúšikovia Liverpoolu, totiž nemali pochopenie pre "kladivá" z West Hamu. 

Kapela sa odjakživa snažila nájsť prienik medzi komerčným zvukom a prefíkaným, odvážnym punk rockom. Z tohto dôvodu ponúka jej tvorba celý rád štýlov, ktoré sú zabalené do vlastnej bláznivej identity, obohatené husľami a akordeónom. Niekde dokonca poslucháč objaví aj vplyvy americkej hudby 50. rokov, kabaretné prvky, vaudeville a glam rockové časti.

"Boli sme a stále sme punkovou kapelou. Hudba môže byť interpretovaná prostredníctvom mnohých štýlov, ktoré máme aj my vo svojej tvorbe, ale na konci dňa sme vždy boli punkovou kapelou," uvádza Pete Davison, ktorý býva označovaný za jedného z najinšpiratívnejších punkových gitaristov. V roku 2009 dokonca hudobnému svetu predstavil kolekciu vlastnoručne navrhnutých gitár pod názvom The Schester Peter Dee Signature. Na dnešnom koncerte v Bratislave by mal hrať práve na jednom z týchto nástrojov.


The Adicts svoj posledný, v poradí už deviaty album vydali v roku 2012. Platňa opäť prelieva popové melódie do energie punk rockovej hudby. Aj po troch desaťročiach vedia The Adicts pripraviť hudobné prekvapenia v podobe odkazu na shoegaze či The Beatles. "Nikdy sme sa nebáli experimentovať. Nový materiál je stále rýchly, zábavný a zbesilý, ale existuje niekoľko piesní, ktoré vás omráčia, pretože sú tak odlišné," uviedol basgitarista Michael Kidd Dee. 

"Naše posolstvo bolo vždy dobre sa baviť. Ak sú vaše piesne o politickom stave krajiny alebo o obeti policajnej brutality v 80. rokoch, potom budú aj vaše skladby zastarané. Stanete sa anachronizmom. Aby som bol úprimný, nikdy som nemyslel, že bude naša hudba úspešná aj po tak dlhom čase," dodal spevák Monkey.

Tento rok absolvovali The Adicts úspešné americké turné, kde ich vítali fanatickí fanúšikovia a krásne slečny. Práve nežné pohlavie je dôležitou súčasťou ich známeho koncertného čísla v piesni Naughty Girl, kde prítomné slečny pozve Monkey na pódium. Tie ho za odmenu zahŕňajú bozkami, štípu do zadku, fotia či rozdávajú svoje telefónne čísla. Slovenské fanúšičky sa tak majú na čo tešiť, a to už dnes v Bratislave (vstupenky).


Zdroj: MusicPress production, PR, Hudba.sk
Foto: Last.fm/music/The+Adicts

Súvisiaci interpreti: Adicts