Len mesiac a pár dní po úspešnom debutovom albume projektu KOMARA, ktorého členmi sú okrem slovenského gitaristu Davida Kollara aj bubeník Pat Mastelotto z legendárnych King Crimson a taliansky trubkár Paolo Raineri, vydáva Kollar spolu s druhým menovaným ďalší album.

Novinka tria The Blessed Beat má názov MiV (Mermaid in Venice) a vychádza v týchto dňoch v košickom vydavateľstve Hevhetia. Popri Kollarovi a Rainerim je tretím členom formácie trubkárov krajan Simone Cavina (bicie). Podľa slovenského gitaristu je nahrávka odlišná od albumu KOMARA, ktorý zaujal recenzentov po celom svete (USA, Kanada, Austrália, Japonsko, Nový Zéland, Nemecko, Nórsko, Švédsko, Brazília, Mexiko...) a niektoré magazíny ho už teraz označili za jeden z najlepších albumov roka.

Záujem o Kollarovu a Raineriho spoluprácu s Patom Mastelottom tak môže pomôcť aj propagácii tvorby The Blessed Beat. "Album sme nahrali a skomponovali v reálnom čase v štúdiu Bruna Germana v Bologni. Mám z neho radosť. Je to niečo iné ako KOMARA s Pat Mastelottom. Je to viac analógové a živé. Komara je riadny štúdiový album, The Blessed Beat je live,"  prezradil o novinke David Kollar. "Nedávno sme ho prezentovali na festivale Jazz w Ruinach v Gliwiciach v Polsku, kde sme mali aj exkluzívne v predpredaji CD. Obal k albumu pripravil známy kaligraf Peter Kocák."


Organizovaný hluk je hudba

"Toto bol koncert, ktorý ostáva v pamäti ešte veľmi dlho. Boli na podiu traja, no energia bola ako z veľkého orchestra. Tešíme sa, že naše publikum mohlo vidieť koncert ako je tento, The Blessed Beat sa vymyká tradičnému jazzu a štýlu hrania na nástroj," napísal promotér spomínaného poľského festivalu.

"Kostry skladieb vznikli tak, že hráš jeden improvizovaný koncert, potom druhý, tretí a z toho si vyberieš to, čo nám dobre vyšlo. Takže 90% je o improvizáciách, zvyšok sú hrubé kostry. Preto skladby dopadnú vždy inak. Snažím sa hrať tak, aby to bolo iné, neopočúvané. Máme minimum harmónií, hráme len na dvoch-troch tónoch, takže Paolo nikdy nevie, čo budem robiť. Organizovaný hluk je hudba. Nechcem hrať A dur, G dur, C dur, takže hrám toto," vysvetlil David Kollar pre Hudba.sk pri príležitosti nedávneho koncertu na Festivale súčasného umenia v jeho rodnom Prešove.

Vypočujte si jednu zo skladieb na albume MiV:


Redakciu Hudba.sk informoval David Kollar. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.theblessedbeat.com alebo na vlastnej stránke gitaristu www.davidkollar.sk.

Súvisiaci interpreti: David Kollar