Ešte v polovici júna sa legendárny spevák vyjadril, že by sa rád čo najskôr vrátil na pódiá, no asi málokto čakal, že už o dva mesiace neskôr pošle do rádií svoju novú pesničku. Tú preňho napísal Michal David a napriek tomu, že text sa dotýka maestrovho boja so zákernou chorobou, je plná pozitívnej nálady a optimizmu. Za všetko hovorí už samotný názov - Perfektní den.

Ikona českej hudobnej scény Karel Gott, ktorý 14. júla oslávil svoje 77. narodeniny, to s návratom na scénu po úspešnej liečbe rakoviny lymfatických uzlín myslí vážne. Radosť fanúšikov môže byť o to väčšia, že spevák sa ešte počas liečby vyjadril, že ak nebude v stopercentnej forme, na akú sú fanúšikovia zvyknutí, k spevu sa v žiadnom prípade nevráti.

Zdá sa však, že prekonanie ťažkej choroby sa výraznejšie dotklo iba jeho výzoru a so svojou hlasovou kondíciou je spokojný. Potvrdzuje to nová skladba Perfektní den, ktorá sa v rádiách a na internete objavila v pondelok. "Když se na mě osud mračil, nechtěl jsem mu rozumět, leč tahal jsem za konec kratší, takže pochopil jsem hned. Že už mě v merku má, chce dát mi mat, já však nevzdal svůj sen, a mě teď hřeje pocit, že jsem to zvlád, zas plný života jsem," spieva Gott v nečakanej novinke.

Autorom hudby je Michal David, s textom mu vypomohol Jaroslav Machek.
 "Po tých šialených dávkach chemoterapie som chcel Karlovi textom pesničky dať poriadnu dávku optimizmu," prezradil pre český denník Aha! Machek, ktorý už v minulosti pre Gotta napísal viacero textov. Vopred sa pritom nedohodli, akým smerom by sa mali slová comebackovej skladby uberať. "Nechal to na mne a ja som si povedal, že by sa v texte mal zobraziť celý ten Karlov ťažký a odhodlaný boj, ktorý končí happy endom," dodal textár.

 
Ďalšiu pieseň budú nahrávať dnes

"Karel pesničku u mňa v štúdiu nahrával asi hodinu a musím uznať, že mu to spieva senzačne. Je zase plný sily a elánu. Myslím, že má z pesničky veľkú radosť. Je to taká pohodovka so stredným tempom. To aby som ho hneď na začiatku príliš nevysilil," povedal denníku Aha! Michal David.

"Natáčali sme to v stredu, v piatok sme mixovali a po víkende to šlo medzi ľudí," uviedol pre Super.cz, pričom dodal, že už tento týždeň budú nahrávať ďalšiu pieseň. "Karel má obrovskú chuť do práce, preto sme sa vrhli hneď na ďalšiu pesničku, ktorú budeme nahrávať zase v stredu. Volá sa Země vstává, je taká pomalšia, kantilénová, ale tiež veľmi pozitívna," prezradil.

Vráti sa na pódiá už na jeseň?

V prípade návratu Karla Gotta ku koncertovaniu nie je zatiaľ nič potvrdené, no už počas jesene sa koná niekoľko udalostí, na ktorých by sa spevák mohol objaviť. Jednou z nich je megakoncert Český mejdan s Impulsem (rádio Impuls, pozn. red.), ktorý sa uskutoční 15. októbra v pražskej O2 aréne. Gottova koncertná manažérka Lída Sekaninová sa v júni vyjadrila, že do konca leta kvôli prebiehajúcej rekonvalescencii nepotvrdí žiadne vystúpenie. Aktuálne však pre Aha! uviedla, že vystúpenie v O2 aréne je “stále v jednaní”.

Karla Gotta by radi privítali aj organizátori koncertu Lýra 50 - Mám rozprávkový dom. Jeho dejiskom bude bratislavská Incheba 18. októbra, teda iba tri dni po predpokladanom termíne pražského koncertu.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Ahaonline.cz, Super.cz, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/gottkarel

Súvisiaci interpreti: Karel Gott