Nestáva sa často, že redakcia dostane tlačovú správu v dokonalej slovenčine, pričom pod samotným textom je podpísané zahranične znejúce meno. Obzvlášť ak to meno nie je žiaden umelecký pseudonym, ale patrí rodenému Írovi, ktorý sa na Slovensko chystá poprvýkrát - odohrať koncert so svojou kapelou.

O zoskupení s názvom Unquiet Nights sme my a pravdepodobne ani vy doteraz nikdy nepočuli, no má najmilšie vymyslené a zrealizované selfpromo, s akým sme mali v poslednom období dočinenia. Luke Mathers, líder trojice pochádzajúcej zo severoírskeho Belfastu sa nám ozval v súvislosti s pripravovaným koncertom v Bratislave v domnení, že sme rádio stanica. Nezabudol teda spomenúť, že od vydania debutového albumu 21st Century Redemption Songs sa jeho bande podarilo úspešne preraziť do viacerých rádií vo Veľkej Británii i v Taliansku, vrátane BBC Radio 1, Absolute/Virgin Radio či Rai 2.

Pozítívne nás prekvapila tiež informácia, že Unquiet Nights na koncertoch predskakovali indie-rockerom Bloc Party či kapele Toploader, ktoré patria na Britských ostrovoch k tým väčším menám hudobnej scény. Preto sme chceli vedieť, či má kapela, vzhľadom na email v slovenčine, nejakého slovenského člena. Pre čitateľov sú totiž vždy atraktívnejšie články o zahraničných úspechoch slovenských hudobníkov, ako obyčajné pozvánky na klubové koncerty menej známych zahraničných interpretov, ktorých sú v Bratislave každý rok desiatky.

Vidina slovenského úspechu na írskej a britskej scéne sa síce nesplnila, dokonca ani náš tip, že niekto z členov kapely má frajerku zo Slovenska. Odpoveď na naše otázky však dorazila takmer okamžite a je skvelou ukážkou, ako jednoducho sa dá robiť nezávislý marketing a ako môže neznáma kapela na seba bezplatne upútať pozornosť v cudzej krajine. Možno dobrý tip aj pre slovenské kapely, ktoré by chceli so svojou tvorbou zaujať novinárov v zahraničí - skúste ich osloviť v ich jazyku (teda nie všade len angličtinou). Samozrejme komunikácia z našej strany hneď prebiehala v angličtine - nebudeme predsa chlapíkovi z írskej kapely menom Luke Mathers odpisovať po slovensky... Tu je preklad jeho odpovede na naše otázky:

"Prepáčte za odoslanie emailu v domnienke, že ste rádio. Snažím sa nezávisle propagovať naše turné a niekedy sa spletiem... Nikto z kapely nie je Slovák a nemáme ani slovenské priateľky. Email napísal môj kamarát, ktorý v Bratislave učí angličtinu. Je súčasťou nášho tímu pre európske turné, no nie je členom kapely. Prvýkrát som ho stretol v roku 1996, keď prišiel do Severného Írska počas veľmi násilného obdobia občianskej vojny. Pracoval ako aupair pre môjho kamaráta a učil sa angličtinu. Zostal som s ním teda v kontakte a on ma neustále povzbudzoval k tomu, aby sme s kapelou prišli do Bratislavy. Takže to je ten dôvod," napísal Luke vysvetlenie, po ktorom sme mu nemohli nesľúbiť, že o koncerte budeme na našich stránkach informovať.

Unquiet Nights v zložení Luke Mathers (spev, gitara), Matteo Bussotti (bicie) a Francesco Piciucchi (basgitara, klávesy) svoje vystúpenie odohrajú 24. septembra v bratislavskom klube Hlava 22. Predstavia sa spoločne s kapelou Rarely Smoking Ping Machine o ôsmej večer a ako na oficiálnom evente píše samotný klub, "ich hudba Vás dostane do čias, keď pesničkárstvo bolo remeslo a rock'n'roll niečo znamenal".


Text: Hudba.sk
Foto: Unquietnights.com