Megaúspešný projekt HLASY, ktorý spojil Richarda Müllera a vokálnu skupinu Fragile, prináša po prvom CD a turné svoje ďalšie ovocie. V utorok večer v bratislavskom hoteli Sheraton pokrstila zostava za prítomnosti krstného otca, prezidenta Andreja Kisku, exkluzívny trojalbum, ktorý predznamenáva očakávané turné HLASY 2.

Dielo, ktoré obsahuje osem nanovo nahratých piesní v štýle a cappella, záznam koncertu z minuloročného turné a videozáznam na DVD (tracklisty na konci článku), najprv do sveta uviedol zástupca vydavateľstva Universal Music. Ten vo svojom príhovore naznačil, že už vďaka predobjednávkam sa exkluzívny trojalbum HLASY 2 stal jedným z najpredávanejších tohtoročných titulov vydavateľstva.

Zásluhu na tom má predovšetkým skvelé spevácke obsadenie, ktoré sa predviedlo hneď na úvod večera. Fragile si podmanili prítomných hostí svojím prevedením hitu Happy od Pharrella Williamsa a vzápätí podľa Richarda Müllera "notoricky neznámou skladbou" Po schodoch, ktorú odspievali spoločne.

Krausovo faux pas a krst Müllera Müllerom

Na podujatí sa zúčastnilo viacero známych tvárí nielen zo sveta hudby ako napríklad Zdena Studenková, Daniel Lipšic, Martin Nikodým, Václav Mika, Katarína Knechtová, Tomáš "Yxo" Dohňanský, Marianna Ďurianová, Kristína Farkašová či Michal Hudák. Večerom moderátorsky sprevádzal Jan Kraus. "Krstom a podobným akciám sa koncepčne vyhýbam. Richarda Müllera mám rád, vážim si ho a cítim sa poctený, že pre neho môžem niečo urobiť. Tento rok mam nabitý, pokiaľ ide o krsty cédečok. Nedávno som krstil CD Karlovi Gottovi – z rovnaných dôvodov, ako Richardovi. Uvažujem, že by som sa tomu venoval profesionálne," s úsmevom konštatoval populárny český moderátor a zabávač, ktorý sa postaral aj o poriadne faux pas. Slovenského prezidenta totiž pri jeho uvedení na pódium premenoval na Alexandra Kisku.

"Keď sa riešila otázka krstného otca, tak sme navrhli pána prezidenta. Spoločne sme sa tomu zasmiali, boli sme presvedčení, že sa to nemôže podariť. Keď však o dva dni prišla z prezidentskej kancelárie kladná odpoveď, veľmi ma to potešilo. Keby všetko v našej krajine bolo také bezproblémové,  ako stretnutie s pánom prezidentom a tento krst,  tak by to bolo výborné," vyhlásil Richard Müller. Uvedenie nahrávky do života prebehol vskutku patrične - pán prezident si so sebou priniesol víno Müller, čo pobavilo ľudí na pódiu aj pod ním.

Ešte pred samotným krstiacim aktom vyspovedal Kraus na pódiu nielen šéfa skupiny Fragile Braňa Kostku, ale aj samotného Richarda Müllera a hlavu štátu. Obecenstvo sa tak mohlo dozvedieť, že hudobníci sú zo svojej vzájomnej spolupráce nadšení, Andrej Kiska zase označil speváka za legendu a priznal, že na Müllerových piesňach vyrastal. "Pre mňa bolo veľkou cťou, keď mi Richard zavolal, aby som  mu pokrstil jeho nové cédečko. Sme s Richardom skoro rovnaký ročník a na jeho pesničkách som vyrastal. Nové CD som si už aj vypočul. Aj keď času je čoraz menej, ale pokiaľ je dobrá hudba, tak priestor na to, aby si človek vložil cédečko do počítača a popri práci vypočul, sa vždy musí nájsť," povedal prezident.

Andrej Kiska, pomýlený Jan Kraus a Richard Müller Zdroj: René MikoPozrite si viac fotiek z krstu

Ako stavba katedrály

"Vydavateľstvo Universal Music nám vyšlo v ústrety a dohodli sme sa, že môžeme urobiť pekný luxusný obal. Chceme potešiť fanúšikov nielen dobrým obsahom, ale aj formou," hovorí o novom albume Richard Müller. "Dvojka je voľným pokračovaním, rád by som povedal, že to išlo jednoduchšie v tom, že sme už mali vypracovanú metódu prípravy, bolo to efektívnejšie aj na skúškach či pri nahrávaní. Ale predsa je to žáner, ktorý vyžaduje veľmi náročnú prípravu, musíme vytvoriť každý jeden hlas, presné tóny, iba v dovolených improvizáciách nastanú určité variácie. Ale každý má svoj presný part, každú pesničku sme stavali po jednotlivých hlasoch. Je to dlhodobý proces a my teraz prežívame ten príjemný okamih zrodu nového nosiča," uviedol šéf skupiny Fragile Braňo Kostka pre TASR.  

V žánri a cappella je proces nahrávania a mixáže skutočne náročný, aj technicky aj časovo. V prvom rade to ovplyvňuje fakt, že sa každý hlas nahráva osobitne. "Je to ako stavať katedrálu po tehličke. V niektorých skladbách dosiahol počet stôp až číslo 150. To je už naozaj dosť. Ale chceme našim fanúšikom ponúknuť čo najlepší zvuk, kde vynikne jedinečnosť samotného ľudského hlasu. Napriek mojim predsavzatiam som znova skončil tak, že som posledné tri dni finalizovania cédečka vôbec nespal. Sám by som to nezvládol. Je super, že sme na to v kapele dvaja aj s Jankou Golis. Janka je nielen výborná speváčka, ale aj aranžérka a študovaná skladateľka," opisuje Kostka pracovný postup.

Nový album HLASY 2 si môžete predobjednať TU

Opäť takmer 40 koncertov

Richard MüllerFragile predstavia nový album aj na koncertoch. Od konca septembra ich čaká megaturné HLASY 2, počas ktorého budú až do novembra znieť Richardove hity v originálnom acappella prevedení po celom Slovensku i Česku. Ako spevák prezradil pre agentúru SITA, v setliste koncertov bude až sedem skladieb, ktoré minulý rok na turné neodzneli.

Zostavu vokálnej skupiny, ktorú tvoria Braňo Kostka, Jana Golis, Soňa Norisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík, na náročnej šnúre posilnia pravidelní spolupracovníci Martin Madej, Peter Lacho, Jožo Hečko a Jana Boltižiar, ktorí budú podľa potreby “zaskakovať” za svojich kolegov. Tak ako prvýkrát, aj tentoraz sa totiž netradičné spojenie stretlo s obrovským záujmom fanúšikov, preto sa pôvodne plánovaných 17 vystúpení rozšírilo už na 39.

Richard sa však neobáva, že by sa na dlhom turné prejavili známky ponorkovej choroby. "Veľmi dobre sa spolupracuje s ľuďmi, ktorých mám rád. Nielen, že si ich profesionálne vážim. Ale sú to vskutku kamaráti. My sme počas minuloročných takmer 50-tich koncertov nemali jeden jediný konflikt či problém. Pracovať s Fragile je magické. Sú to profesionáli, ktorí pracujú sústavne a sú nesmierne kritickí voči sebe aj voči mne. Okrem toho sú Fragile ľudsky naozaj úžasný kolektív. Som šťastný, že sa naše cesty spojili," nešetrí chválou. Jeho slová potvrdzuje aj Braňo Kostka: "S Richardom sme po prvom turné už oveľa viac oťukaní. Máme už vychytané pracovné postupy a vieme, čo a ako dosiahneme. Po umeleckej stránke si úplne dôverujeme. Teším sa, že našu spoluprácu sprevádza stále veľký rešpekt. To je veľmi dôležitá ingrediencia."

"Teším sa hlavne na ľudí a na samotnú hudbu. Nechcem, aby to pôsobilo ako klišé, no je to fakt, že publikum nám vždy dodá veľkú a zaujímavú energiu. Teším sa na to pozitívne napätie pred každým koncertom i počas neho, ako nám vyjde tá či oná skladba. V žánri a cappella nie je nič dané. Nie je pustená žiadna podkladová nahrávka, žiaden bicí automat. Dokonca nie je dané ani ladenie a všetko si musíme vytvoriť my sami, našimi hlasmi. Tým pádom je každá skladba vždy jedinečná a nikdy už nebude znieť tak, ako v ten večer. A to je to najväčšie čaro našich koncertov," dodáva Kostka.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Richard Müller a Fragile - HLASY v Bratislave Zdroj: Marko ErdTakto to vyzeralo na minuloročnom turné HLASY - pripomeňte si ho reportážou

Tracklist albumu Richard Müller a Fragile - HLASY 2:

CD1
(nové štúdiové verzie piesní)

1. Slon v porceláne
2. Hluk
3. Čo ťa bolí
4. Baroko
5. Srdce jako kníže Rohan
6. Nahý II.
7. Rieka
8. Mama

CD2 a DVD:
(live verzie z minuloročného turné)

1. Nočná optika
2. Naša láska letí
3. Už asi nie si
4. Tlaková níž
5. Čo s tým
6. Štěstí je krásná věc
7. Cigaretka na dva ťahy
8. Milovanie v daždi
9. Nebude to ľahké
10. Srdce jako kníže Rohan
11. Očenáš
12. Po schodoch

Text: Michaela Žureková, SITA, TASR
Foto: René Miko (titulná fotka a 1. foto v článku), Marko Erd (2. foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Richard Müller