Organizátori Bratislavských jazzových dní pokračujú v postupnom odhaľovaní programu jubilejného 40. ročníka. Piatok 24. októbra bude v Inchebe patriť jednému z najlepších trubkárov Hughovi Masekelovi i americkému bluesovému spevákovi a gitaristovi s piatimi cenami Grammy Robertovi Crayovi.

Obaja spomínaní svetoví jazzmani odohrajú v októbri svoju slovenskú koncertnú premiéru. "Veľmi sa teším, že sa nám podarí na festival priviezť Hugha Masekelu a Roberta Craya. Snažili sme sa o ich koncert už veľmi dlho a je skvelé, že sa nám to podarilo práve na jubilejný 40. ročník Bratislavských jazzových dní,“ prezradil Pavel Daněk, spoluorganizátor festivalu.

Robert Cray je jedným z najslávnejších aktívnych bluesmanov. V roku 2011 ho Blues Foundation zaradil do prestížnej Blues Hall of Fame. Jeho atraktívnosť potvrdzuje aj zoznam hudobníkov, s ktorými spolupracoval v štúdiu či koncertne - spomedzi mnohých možno spomenúť mená ako Keith Richards, Eric Clapton či Stevie Ray Vaughan. Dlhý zoznam veľkých mien majú na konte aj hudobníci z Crayovej sprievodnej kapely - napríklad bubeník Les Falconer hrával s hviezdami ako Billy Preston a Toni Braxton, basgitarista Robert Cousins zas stál na pódiu vedľa Van Morrisona či B.B. Kinga.

Hugh Masekela je skladateľ, spevák a najmä hudobník, ktorý sa preslávil svojským štýlom hry na trúbku a krídlovku. Rodený Juhoafričan začal po príchode do New Yorku študovať pod vedením dvojice Louis Armstrong a Dizzy Gillespie, ktorí mu dopomohli etablovať svoj vlastný originálny štýl, ktorý vychádza skôr z afrických než amerických tradícií. Juhoameričan, ktorý je na scéne už viac ako 50 rokov, vydal viac ako 40 sólových albumov a v Bratislave vystúpi v sprievode piatich hudobníkov.

Organizátori Bratislavských jazzových dní už zverejnili aj headlinerov ostatných festivalových dní. V sobotu 25. októbra sa na festivale predstaví John Scofield Trio a v nedeľu 26. októbra budú koncertovať Mike Stern a Victor Wooten. Okrem medzinárodných hviezd na festivale každoročne dostávajú šancu aj mladí hudobníci prostredníctvom súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP, do ktorej sa môžu prihlásiť do konca septembra.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Bratislavské jazzové dni.

Súvisiaci interpreti: Hugh Masekela, Robert Cray