Skalní fanúšikovia Katy Perry dobre vedia o jej pesničkárskych začiatkoch, v ktorých sa prezentovala najmä kresťanským pop rockom. Len málokto však tušil, že dva roky predtým, než sa stala jednou z najslávnejších popových hviezd súčasnosti, si ju na spoluprácu pozvala známa nu metalová kapela P.O.D.

Pred takmer desiatimi rokmi ešte nikomu, a pravdepodobne ani samotnej Katy Perry, nemohlo napadnúť, že raz bude predávať milióny albumov po celom svete a jej videá budú lámať rekordy na Youtube. V tom čase sa totiž 22-ročná speváčka ešte len snažila preraziť a robila to rôznymi spôsobmi. Jednou z príležitostí, ktoré jej hudobný svet ponúkol, bola spolupráca s kresťanskou nu metalovou kapelou P.O.D., u nás známou najmä singlami Youth Of The Nation a Alive. Ich treťou najúspešnejšou skladbou je Goodbye for Now z roku 2006 a práve v nej sa ako hosťujúca vokalistka predstavila Katy Perry, v tom čase ešte vystupujúca pod menom Katy Hudson.

"Keď sme pracovali na piesni Goodbye for Now, pomysleli sme si, že by bolo skvelé, keby sme v ňom mali nejaký cool ženský vokál. A producent Glen Ballard vyhlásil, že má na to úplne dokonalú osobu. Tu zrazu prišla malá Katy Perry," spomína si na počiatky spolupráce spevák P.O.D. Sonny Sandoval. S Katy tak nielenže nahrali vokály do spomínanej piesne, no objavila sa aj v oficiálnom videoklipe. S kapelou vystúpila na viacerých podiách, vrátane populárnej televíznej relácie The Tonight Show with Jay Leno z produkcie najsledovanejšej americkej televíznej siete NBC. Vtedy však ešte nikto netušil, že to dievča o dva roky neskôr dobyje svet popu singlom I Kissed a Girl.

Prečítajte si: Katy Perry ako ju nepoznáte: Toto video zmení váš pohľad na popové hviezdy


Hoci ide o pomerne starú záležitosť, svetové médiá si túto skutočnosť všimli len pred pár dňami. Už však stihol vzniknúť aj menší "škandál", lebo sa viaceré z nich opovážili nazvať Katy Perry "iba" sprievodnou vokalistkou kdesi v pozadí (backup singer). Rozhorčená, no zrejme aj trochu prehnaná reakcia členov P.O.D. na seba nenechala dlho čakať. "Toto je menenie histórie, ktoré je veľmi neúctivé k nášmu dievčaťu Katy Perry, ktorá nikdy nebola vokalistkou. Pozvali sme ju, aby sa podieľala na našej nahrávke, keďže bola a stále je jedným z mála popových umelcov so silnými muzikantskými koreňmi. Nebola len vokalistkou, cestovala s nami z mesta do mesta v dodávke. Toto je problém s dnešnou hudobnou žurnalistikou - úbohé spravodajstvo, žiadne pátranie po informáciách, žiadna história."

V rámci samotného singla však Katy Hudson nikdy nebola uvádzaná ako "featuring" a aj vo videoklipe k piesni sa speváčka mihne iba na niekoľko sekúnd na konci. Navyše na Youtube možno zhliadnuť iba dve live videá, v ktorých s kapelou vystupuje. Kým v jednom jej postavenie na pódiu zodpovedá práve "funkcii" sprievodnej vokalistky, v druhom, ktoré bolo zverejnené začiatkom tohto roka, sa zdá, že Katy Perry hrala aspoň trochu rovnocennú rolu so spevákom Sonnym. Posúďte sami.


Text: Michaela Žureková (zdroj: Rollingstone.com)
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP + Youtube 

Súvisiaci interpreti: Katy Perry, P.O.D.