Na Štrbskom Plese si tento víkend mohli fanúšikovia užiť jeden z posledných koncertov úspešného turné HLASY 2 skupiny Fragile so spevákom Richardom Müllerom. Legendárny slovenský spevák sa však už onedlho predstaví fanúšikom opäť - tentokrát s Andrejom Šebanom.

"Máme za sebou v tomto zložení už 35 koncertov, všade prišlo veľa ľudí, boli to vynikajúce koncerty, nejaké štyri vystúpenia nás ešte čakajú. Kolektívna spoluúčasť všetkých členov Fragile je veľmi dobrá, my si výborne rozumieme, čo trošku zaváňa idealizmom, ale je to realita," zhodnotil Richard Müller spoluprácu, ktorá trvá už dva roky.

Piesne, ktoré sa špeciálne prerobili do a cappella podoby, vyberal šéf skupiny Fragile Braňo Kostka. "Ja som mu len dal nejaké návrhy, ale on to má v ušiach, vie posúdiť, ako to bude asi vyzerať po zvukovej stránke," dodal Müller s tým, že takmer každá pieseň z jeho repertoáru sa dá zahrať aj so skupinou Fragile.

V tomto s ním súhlasí aj Braňo Kostka, naaranžovať celé vystúpenie si však podľa neho vyžaduje veľké množstvo času. "Niektoré skladby je jednoduchšie nacvičiť, iné sú ťažšie, závisí to však od toho, ako tú skladbu uchopíte, či vystihnete jej podstatu a esenciu, a to sa myslím dá s takýmto súborom. Disponujeme totiž ústnymi bicími, vokálnou basou a tá zvukovosť nie je príliš obmedzená. Vieme vygenerovať silný zvuk, takže každá skladba sa nejako dá spraviť," objasnil Kostka. Snažili sa však na spoločné turné vybrať skladby, ktoré najlepšie vyznejú v takomto prevedení.

V spolupráci so skupinou Fragile ponúkol Müller fanúšikom už dva albumy - Hlasy 1 (2013) a tohtoročné Hlasy 2, ktoré pozostávajú okrem prerábok ďalších skladieb aj z CD a DVD záznamu z prvého spoločného turné. Spevák zatiaľ nevie, či budú chystať aj ďalší diel. "V najbližšom čase určite nie, v každom prípade by som s týmto zoskupením ešte rád spolupracoval," zdôraznil spevák, ktorého čakajú tento rok okrem zostávajúcich vystúpení s Fragile aj exkluzívne klubové koncerty s jeho kapelou a špeciálnym hosťom Andrejom Šebanom. "To bude pre mňa veľký zážitok," teší sa Richard.

Prečítajte si: Müller a Šeban si zaspomínajú aj na obdobie Banketu


Koncert v exkluzívnom prostredí

Müller i Kostka majú veľmi pozitívny vzťah k Vysokým Tatrám a radi sa sem vracajú. "V Tatrách sa vždy cítim vynikajúco, lebo je to najkrajšie miesto, ktoré na svete poznám. Boli sme sa aj prejsť okolo jazera. Mám tu krásne spomienky na detstvo, chodili sme sem na dovolenku s rodičmi," priblížil svoj vzťah k našim veľhorám Müller.

Kostka vníma aj kalamitu, ktorá sa tu stala nedávno, verí však, že sa príroda vzchopí čo najskôr. "Začína u mňa to štádium, že si čoraz viac vážim prírodu. Je strašne príjemné ísť na túru, lebo na prechádzke človek stretne fantastických ľudí, kde sa všetci zdravia ako na dedine. Ja som človek z dediny, takže je to pre mňa príjemný návrat do detstva," konštatoval Kostka.

Na sérii exkluzívnych koncertov v hoteli Kempinski High Tatras sa mesiac pred Müllerom a Fragile predstavil aj Meky Žbirka. Tento rok na hostí čaká ešte jeden koncert, v decembri sem zavíta zahraničná kapela Morcheeba. "Veľmi sa tešíme na tento koncert prvého medzinárodného interpreta tu u nás. Verím, že to bude pekný záver našich tohtoročných koncertov," pozýva riaditeľka hotela Kathrin Noll. Viac info o koncerte

Zdroj: TASR
Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Richard Müller