Slovenská skupina Komajota dokončila piaty štúdiový album Priame Prenosy. Nahrávka vznikla v štyroch slovenských štúdiách za rekordné štyri dni bez predošlej prípravy v skúšobni. Fanúšikovia pritom mohli proces tvorby albumu po celý čas sledovať prostredníctvom live streamu.

"Minulý rok v decembri som videl na YouTube live stream HatFilms, na ktorom sedeli chalani s nástrojmi v štúdiu a za šesť hodín urobili album. Textovo 'vynikajúci', ale inak úplne zlý. Oni sú takí vtipní. Nadchlo ma, že sa takéto niečo dá urobiť. Tak sme si v apríli sadli do štúdia a za jeden deň sme vymysleli a nahrali štyri veci. Chceli sme urobiť celý album, ale nezvládli sme to. Za sedemnásť hodín sa nám podarilo spraviť prvé štyri skladby aj so spevom, s textami a s mixážou," priblížil začiatok projektu bubeník Stano Čorej.

Pri nahrávaní novinky sa kapela preniesla do svojich začiatkov. "Keď sme pred rokmi začínali spolu hrať, vznikali na skúškach milióny skladieb. Asi 60 pesničiek, ktoré sme postupne zverejnili alebo nechali v šuflíku. Nahrávanie nového albumu Priame Prenosy bol ten istý pocit ako na začiatku. Vytvorili sme si takú bublinku, v ktorej nás nič nemohlo vyrušiť a bolo to čisto o tom, že poďme hrať. A fakt vznikli skladby, ktoré keď si teraz pustíme, tak sa sami čudujeme, že 'To čo je?!', ale hrozne sa tešíme, lebo každá je úplne iná," hovorí spevák a klavirista Martin Husovský

"Bola to čistá improvizácia. To najlepšie vznikalo vždy na záver, asi o pol desiatej večer. Do tvorby albumu sme zároveň zapojili aj troch textárov, ktorým sme poslali vždy priamo zo štúdia demo a oni sa potom potili a za pár hodín nám prišli texty. Všetko vznikalo online," poznamenal Huso. Na nahrávaniach sa ku kapele pridali aj pozvaní hostia, gitarista Juraj Kováč z kapely JungleLabel a hráč na syntetizátory Ján Pastirčák. Po "nahrávacích seansách" má Komajota k dispozícii 16 hotových skladieb, na album však zaradila len desať. "Niektoré pesničky sme sa rozhodli použiť neskôr, dve sú také veľmi pekné trip-hopové skladby, ktoré sme zložili už dávnejšie a z tohto nahrávania sme vynechali ešte štyri," uviedol spevák.
 
Singel Druhé Slnko, ku ktorému kapela pred týždňom zverejnila videoklip, mal byť pôvodne na predchádzajúcej, rovnomennej štúdiovke. "Táto skladba už má vyše roka, ale keďže vznikla v období, keď sme uzatvárali album Druhé slnko, tak sme ju tam už nestihli zaradiť. Použili sme ju teda teraz, ako taký mostík od predošlého k novému," vysvetlil líder Komajoty. Svoje miesto na výslní si však podľa jeho slov čoskoro nájde aj druhá pieseň na albume. "Skladba Strih bude mať tiež, dúfajme, ešte nejakú budúcnosť. Mala by byť totiž zaznieť v seriáli Pravá tvár televízie Joj, ktorý sa momentálne pripravuje," prezradil.
 
Nový album plánuje Komajota pokrstiť 17. decembra v prešovskom klube Christiania. Priame Prenosy si však už môžu fanúšikovia do 9. decembra objednať v predpredaji na oficiálnej webstránke kapely www.komajota.sk.


Zdroj: SITA
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Komajota