Ešte ani neskončilo turné s Lúčnicou a IMT Smile už prichádzajú s ďalšími veľkými novinkami. Krátko pred Vianocami sa skupina rozhodla potešiť fanúšikov reedíciou dnes už kultového albumu Valec, ktorý sa niekoľko rokov nedal nikde oficiálne zohnať. Okrem toho zverejnila aj termíny jarného klubového turné.

Nový album IMT Smile je zatiaľ v nedohľadne, no v najbližšom období budú vychádzať reedície jej starších nahrávok albumov. Jednotlivé počiny z takmer 20-ročnej diskografie kapely vyjdú v limitovaných nákladoch aj na vinyloch. Hudobníci ako prvú ponúkli vynovenú verziu albumu kultového Valec, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1998. O remaster najúspešnejšieho albumu kapely, ktorý obsahuje skladby ako Ľudia nie sú zlí, Veselá pesnička alebo Čo ak, sa postarali zvukoví majstri v slávnych britských štúdiách Abbey Road.

"Valec nás v kariére výrazne posunul. Nahrali sme ho za necelý týždeň a obsahuje skladby, ktoré dodnes patria k pevným pilierom našich koncertov. Dalo by sa povedať, že niektoré piesne dokonca zľudoveli. Publikum ich rozpoznáva už po prvých tónoch a vie ich odspievať aj bez mojej pomoci," uviedol spevák a gitarista kapely Ivan Tásler. Dôkazom jeho slov sú aj aktuálne koncerty s Lúčnicou (reportáž), kde kapela hráva spomínaný hit Ľudia nie sú zlí. Táto pieseň bola zároveň prvým singlom, videoklip k nej nakrútil Tomáš Straka, ktorý neskôr spravil videoklipy aj k singlom Veselá pesnička a Všetko


Druhý radový album IMT Smile Valec vyšiel 26. októbra 1998. Pred nahrávaním došlo v kapele k personálnym zmenám - odišli speváčka Katarína Knechtová a bubeník Martin Migaš a prišiel spolužiak Mira Táslera a Petra Biča, konzervatorista Tomi Okres. Na nahrávke sa podieľali aj bubeník Martin Valihora a basgitarista Martin Gašpar. O texty sa postaral dnes už dvorný textár skupiny Vlado Krausz spolu s Ivanom Táslerom. Textársky prispeli aj Daniel Hevier, Robo Hlinka a Stano Čorej. 

Okrem informácie o reedíciách potešila skupina svojich fanúšikov aj ohlásením jarného turné, v rámci ktorého sa po vypredaných decembrových megakoncertoch presunie do menších sál a klubov. Počas šnúry s názvom Na ceste tour IMT Smile precestujú celé Slovensko a odohrajú aj niekoľko koncertov v Českej republike či Anglicku. "Menšie priestory ponúknu fantastickú atmosféru a možnosť užiť si tento rock'n'rollový zážitok ako vo vlastnej obývačke. Vďaka komornému klubovému prostrediu sa dostanete ku kapele doslova na dosah ruky," pozývajú IMT Smile.

Zoznam koncertov IMT Smile - Na ceste tour:

20. 3. - Nitra, Župný dom
25. 3. - Brno, Bábel
26. 3. - Bratislava, Ateliér Babylon
27. 3. - Modra, Elesko wine park - priestory Zoya Museum
28. 3. - Skalica, Dom kultúry
23. 4. - Banská Bystrica, Ministry
25. 4. - Prešov, PKO Čierny orol
1. 5. - Púchov, DK Divadlo
2. 5. - Hlohovec, Dom kultúry
7. 5. - Žiar nad Hronom, MsKC
28. 5. - Nové Zámky, Dom Matice slovenskej

Tracklist albumu Valec (1998, LP reedícia 2014):

1. Ľudia nie sú zlí (I.Tásler/D.Hevier)
2. Kríza (M.Tásler, I.Tásler/V.Krausz)
3. Všetko
(I.Tásler/R.Hlinka)
4. More a diaľky
(I.Tásler/R.Hlinka)
5. Čo ak
(I.Tásler/V.Krausz)
6. Ty si nič
(I.Tásler/I.Tásler)
7. Láska
(I.Tásler/I.Tásler)
8. Krátki
(I.Tásler/V.Krausz)
9. Umelina
(I.Tásler/V.Krausz)
10. Pavúk
(I.Tásler/S.Čorej)
11. Koniec
(I.Tásler/I.Tásler)
12. Veselá pesnička
(I.Tásler/V.Krausz)

IMT Smile debutovali v roku 1996 albumom Klik-Klak. Ich zatiaľ posledná štúdiovka s názvom Rodina vyšla v roku 2012. Na konte majú aj albumy ako Valec Extra (1999), Nech sa páči (2000), IMT Smile (2003), Exotica (2004), Niečo s nami je (2006), Hlava má sedem otvorov (2008) či 2010: Odysea dva (2010).

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music. Článok bol redakciou upravený a doplnený o informácie z agentúry SITA a z Facebook stránky kapely.

Foto: Katarína Orešanská

Súvisiaci interpreti: IMT Smile