Najúspešnejší pôvodný český muzikál Dracula sa budúci rok vracia na divadelné dosky a do športových hál v Česku aj na Slovensku, aby oslávil 20 rokov od prvej premiéry. Pod názvom "Dracula 20 rokov" s podtitulom "Pocta autorom" sa v obnovenej premiére predstaví 21. februára v Pardubiciach. Divadelná premiéra bude 28. februára v Prahe.

V troch exkluzívnych predstaveniach ho uvidia aj slovenskí diváci. Prvé predstavenie bude open-air a uskutoční sa 20. júna v kameňolome Pezinok. Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave privíta tento úspešný muzikál 20. novembra, potom sa presťahuje do Košíc (24.11.). Trojicu predstavení na Slovensko prináša Silvi Production. Novembrové predstavenia má podľa organizátorov naživo sprevádzať orchester.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vynovené spracovanie režíroval Filip Renč, scénu vytvoril architekt Daniel Dvořák, ktorý navrhoval scénu aj k pôvodnej verzii. Tentokrát stavil okrem tradičných dekorácií a mappingu aj na originálne svetelné efekty. Hlavné postavy budú hrať Daniel Hůlka (Dracula), Leona Machálková (Lorraine), Kamila Nývltová (Adriana), Tomáš Trapl (Šašek, sluha, profesor) a Josef Vágner (Steven).

Kamila Nývltová bude jednou z hviezd Draculu Zdroj: Patrik RatajskýKamila Nývltová na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave

Hůlkova najobľúbenejšia rola

Mystická postava grófa Draculu autorskej trojice Karel Svoboda, Zdeněk Borovec a Richard Hes prechádza viacerými storočiami. Túžba po moci zničí jeho pozemské bytie a prekliatie z neho urobí po krvi túžiaceho vampíra. Miluje svoju ženu Adrianu, ktorá zomiera pri pôrode aj s ich dieťaťom. Je nešťastný, chce sa zabiť, ale prekliatie mu to nedovolí. Z krvilačného grófa sa postupne stáva sarkastický filozof. Všetko sa však zmení príchodom vzdialenej príbuznej Lorraine, ktorá okamžite podľahne jeho charizme. Stretnutie je osudové, Dracula ovládne svoju túžbu po krvi a zamiluje sa do nej.

Daniel Hůlka na Draculu nedá dopustiť. "Draculu milujem, je to moja najobľúbenejšia a najkrajšia rola, akú som kedy hral,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA známy interpret. Počas príprav na veľkolepý návrat obľúbeného muzikálu často spomína i na svoje draculovské začiatky. "Moje prvé skúšanie sa nesie hlavne v znamení spomienok na dvoch ľudí, na Karla Svobodu, ktorý si celý muzikál púšťal noc čo noc už dávno predtým, než sme ho uviedli a spomínam tiež na Jozefa Bednárika," vymenoval Hůlka dvoch dnes už zosnulých tvorcov úspešného predstavenia. "Béďo bol pre mňa v tej dobe asi najdôležitejšia osoba, on ma na javisku naučil všetko, čo viem," poznamenal charizmatický spevák. "Prvé skúšanie Draculu bol pre mňa taký rýchlokurz herectva," didal.

46-ročný spevák a herec  si Draculu zahral vo všetkých hracích obdobiach, slávnu postavu hral 1100-krát. "Každý interpret by bol vďačný, keby mal takú úlohu, ktorá by niekoho zaujímala, ako ju hrá tisícstokrát," uviedol Hůlka pre TASR. Postava Draculu mu dokonca vyniesla zlatého slávika za rok 1998. "Jednak Dracula a jednak platňa, ktorú som potom s Karlom Svobodom nahral."

Muzikál, ktorý prežil svojich autorov aj režiséra

Muzikál Dracula mal premiéru 13. októbra 1995 v pražskom Kongresovom centre, jeho režisérom bol spomínaný Jozef Bednárik. V rokoch 1995 až 1998 ho videlo viac ako 1,2 milióna divákov. Na javisko sa vrátil v roku 2003, tretíkrát sa potom hral od 5. februára 2009 do 28. mája 2011 v pražskom Divadle Hybernia.

Trojica autorov aj slovenský režisér sa budú na predstavenia v budúcom roku pozerať už z muzikantského neba. "Pocta autorom sa to bude volať preto, že všetci hlavní tvorcovia Draculu sú mŕtvi a my by sme im chceli vzdať hold, pretože si myslím, že sme to Česi ani Slováci zatiaľ neurobili. Nedocenili sme, akých velikánov sme mali," vyjadril sa počas utorkovej tlačovej konferencie producent muzikálu Oldřich Lichtenberg.

"Najlepší odkaz im pošleme tým, že predstavenia dobre zahráme. To, že nám tu chýbajú, je jasné, pretože tak Karel Svoboda, ako aj Zdeněk Borovec, Béďo a Richard Hes alebo Ľubo Fritz sú ľudia, ktorí sú nenahraditeľní. Ostáva iba neutíchajúca ľútosť z toho, že tu už nie sú," dodal Hůlka.

Zdroj: TASR, SITA
Foto: Patrik Ratajský