Americký hudobník Beck sprístupnil prostredníctvom webu americkej organizácie National Public Radio (NPR) na vypočutie očakávaný album Morning Phase, ktorý vychádza 21. februára. Okrem toho môžete na www.npr.org prostredníctvom služby First Listen počúvať aj nemenej zaujímavé nové albumy speváčok Neneh Cherry a St. Vincent.

Nahrávka Morning Phase, ktorá je prvým Beckovým štúdiovým albumom po šiestich rokoch, obsahuje trinásť skladieb, medzi ktorými sú aj single Blue Moon a Waking Light. Piesne Blackbird Chain, Country Down a spomínanú Waking Light nahrával Beck v štúdiu Jacka Whitea.

Štyridsaťtriročný spevák a multiinštrumentalista nedávno v rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone prezradil, že sa pri písaní nových skladieb inšpiroval interpretmi ako The Byrds, Crosby, Stills and Nash, Gram Parsons či Neil Young. Na nahrávke sa podieľali aj Justin Meldal-Johnsen, Joey Waronker, Smokey Hormel či Roger Joseph Manning Jr.

Album Morning Phase môžete do konca týždňa bezplatne počúvať na webe NPR.org


Ďalším z očakávaných februárových albumov, ktorý NPR ponúka fanúšikom na vypočutie ešte pred oficiálnym releasom, je sólový comeback švédskej raperky a speváčky Neneh Cherry. V 90. rokoch sa preslávila kombinovaním hip-hopu s prvkami trip-hopu, popu, alternatívneho rocku či dokonca world music. Kuriozitou je, že v roku 1990 bola nominovaná na Grammy ako Najlepší nováčik roka a prehrala s duom Milli Vanilli, čo sa neskôr ukázalo ako najväčší prešľap v histórii prestížnych hudobných cien.

Novinka Blank Project (oficiálne vydanie: 25. februára) je jej prvým albumom po dlhých 18 rokoch a hneď pri prvom posluchu je jasné, že ide o veľkú a rozhodne veľmi zaujímavú zmenu štýlu. Producentom albumu je Four Tet (áno, ten, ktorý príde v apríli do Bratislavy). Nezameniteľný hlas vokalistky, ktorá má na konte spolupráce s takými menami ako Massive Attack, Geoff Barrow (Portishead), Michael Stipe (R.E.M.), Cher, Eric Clapton, Peter Gabriel, Gorillaz, Groove Armada alebo s experimentálnou jazzovou formáciou The Thing (album The Cherry Thing, 2011), sa na novom albume "kĺže" po väčšinou minimalistických, miestami až surových elektronických beatoch.

Nahrávku predznamenal spoločný singel Out Of The Black s jej krajankou Robyn, celú si ju môžete vypočuť TU.

Neneh Cherry Zdroj: Kim Hiorthoy - Npr.orgNeneh Cherry - Out Of The Black (feat. Robyn)

Nezávislé združenie amerických rádií National Public Radio na svojom webe tento týždeň streamuje horúcu novinku speváčky, skladateľky a multiinštrumentalistky St. Vincent. Po spolupráci s legendárnym Davidom Byrneom (album Love This Giant, 2012) ponúka artpopová experimentátorka svoj štvrtý sólový album. Eponymná nahrávka vychádza 24. februára, počúvať ju však môžete už teraz.

Tu je malá ochutnávka v podobe singla Digital Witness.


Text: SITA (Beck), Patrik Marflák (Neneh Cherry, St. Vincent)
Foto: Capitol Records (titulný obrázok z Beckovho artworku), Kim Hiorthoy - Npr.org (foto v článku

Súvisiaci interpreti: Beck, Neneh Cherry