Česká kapela Divokej Bill plánuje počas očakávaného slovenského akustického turné predstaviť aj niekoľko úplne nových pesničiek. Osemčlenná formácia odštartuje sériu koncertov 12. marca v Košiciach a následne vystúpi v Žiline, Trenčíne, Bratislave, Martine, Urminciach a Prievidzi.

"Ľudia sa počas turné môžu tešiť na svieže a akustické vystúpenia plné energie. V septembri nám vyšlo DVD a CD G2 Acoustic Stage, takže zahráme takmer všetky piesne z tohto albumu. Dokopy by to malo byť 25 alebo 26 skladieb, z toho tri nové piesne, ktoré ešte nikdy nikde nevyšli a možno zaznie aj novinka, ktorú chystáme na náš ďalší album. Ten by mal vyjsť v roku 2016," prezradil v rozhovore pre agentúru SITA gitarista a spevák skupiny Divokej Bill Roman Procházka.

Fanúšikovia budú môcť naživo počuť aj hity, ktoré sa nedostali na spomínanú nahrávku. "Počas koncertu sme nahrali 30 piesní. Potom sme si k tomu sadli v štúdiu a vyberali sme, ktoré fungujú a ktoré nie. Na koncerte sme hrali všetko s cajonom, niektoré hity jednoducho nefungovali, a preto sme ich vyhodili. Rozhodli sme sa však, že počas turné zaznejú aj tieto skladby, akurát namiesto cajona použijeme bicie. Špeciálne aranžmány sme nepripravovali, akurát Rafan (Ivo "Rafan" Traxmandl), ktorý hrá na kontrabas, 'hodil' pieseň Západ do rock'n'rollu. Skladbu Stromy sme zase pojali ako škótsku pieseň, v ktorej začína Vojta (Vojta Matas) hrou na gajdy," objasnil huslista Adam Karlík.

"Album sa nahrával výborne. Predtým sme asi dva mesiace skúšali, čo je podľa mňa dosť. Aby sme zo seba striasli nervozitu, dva dni pred koncertom sme si zahrali u nášho kamaráta Libora Pavlatu, ktorý robí JamRock festival. Nakrúcanie bolo špeciálne v tom, že sme hrali v prostriedku a všade okolo nás boli fanúšikovia," dodal gitarista.


Čím ďalej od hlavného mesta, tým spontánnejšie publikum

Formácia sa na Slovensko teší aj kvôli publiku, ktoré je podľa muzikantov lepšie ako české. "My hovoríme, že čím je človek ďalej od Prahy, tým sú fanúšikovia lepší. Je to tak. Mne sa veľmi páči vyjadrenie pána Donutila, ktorý povedal ústami diváka, 'My žijeme v Prahe, stretávame slávnych hercov na každom rohu, tak sa predveď a ukáž sa, čo vieš. My sa na to pozrieme a potom ti možno zatlieskame'. Takto nejak to zhrnul a my hovoríme to isté už niekoľko rokov. Nie je to o tom, že by koncerty v Prahe neboli skvelé, oni sú, ale napríklad keď zodvihnem ruky na vystúpení niekde 100 kilometrov od Prahy, tak ľudia ich zdvihnú tiež, ale v Prahe je to ako keby som musel roztlačiť nákladiak. Potom sa však chytia a už je to skvelé. No naštartovať ten motor je veľmi ťažké," vysvetlil Procházka.

"Máme radi slovenských fanúšikov, pretože si to akoby viac užívali. Sú viac bezprostrední, nadšení, tancujú, zabávajú sa, užívajú si to, po koncerte nikto neponáhľa domov a idú s nami k baru, jednoducho pohoda a tak to máme radi," vyjadril sa huslista, no dodal, že aj Bratislava je trochu podobná Prahe. "Myslím si, že veľké mestá ako Praha alebo Bratislava sú v tomto rovnaké a čím ďalej ideme na východ, napríklad do Košíc, ľudia sú srdečnejší. Sú radi, že sme tam prišli a vážia si to. Keďže sú Bratislava a Praha preplnené kultúrou, je to tam potom oveľa chladnejšie," dodal huslista.
 
Kapela Divokej Bil v Bratislave pokrstí spomínanú akustickú nahrávku. Kto bude hosťom podujatia však zatiaľ hudobníci nevedia. "Na každé turné potrebujeme predkapelu, takže sledujeme aj hudobnú scénu, aby sme si vedeli vybrať a zhodnotiť, ktorá skupina má potenciál. Na Slovensko si hostí nebudeme brať, nás je veľa, takže by sme museli zobrať ďalšie auto, ale možno v Bratislave na krst príde nejaký hosť, ale zatiaľ nevieme kto. Niektoré kluby a organizátori chcú predkapelu, niektorí nie, takže to budeme riešiť operatívne," povedal Adam Karlík a dodal, že Divokej Bill by sa mal ukázať na Slovensku aj počas leta. 

Termíny a miesta slovenskej časti akustického turné:

12. 3. - Košice, Collosseum 
13. 3. - Žilina, Rock'n'rolla 
14. 3. - Trenčín, Piano Club 
20. 3. - Bratislava, MMC 
21. 3. - Martin, Kozel Pub 
27. 3. - Urmince, Dom kultúry 
28. 3. - Prievidza, Element Club

Vstupenky na vybrané koncerty turné (Košice, Trenčín a Bratislava) sú v predaji v sieti Predpredaj.sk, ostatné priamo na miestach koncertov.


Zdroj: SITA
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill