"Moje koncertné dni sú navždy preč," uviedla Marie Fredriksson v novom oficiálnom vyhlásení skupiny Roxette. Týka sa jej veľkého osobného rozhodnutia, ktoré súvisí s dlhodobo komplikovaným zdravotným stavom a ktorého dôsledkom je zrušenie plánovaného turné k 30. výročiu kapely.

Len pred pár dňami sme informovali o novom albume slávneho švédskeho dua. Skladby z neho mali spestriť koncertný prierez hitov z celej kariéry Roxette, najmä z mimoriadne úspešných 90-tych rokov. Na toto obdobie si mali s kapelou zaspomínať fanúšikovia po celej Európe, pričom treťou plánovanou zastávkou RoXXXette 30th Anniversary Tour bol bratislavský Zimný štadión O. Nepelu (30.6.).

V čase zverejnenia nového singla a informácii o albume však ešte nikto z novinárov a fanúšikov netušil, že okrem výročnej koncertnej šnúry je v hre aj omnoho smutnejší scenár. Ten sa, žiaľ, naplnil a speváčka Marie Fredriksson sa na základe zhoršenia zdravotného stavu rozhodla ukončiť svoju kariéru. Skupina Roxette preto nečakane ohlásila ukončenie činnosti a všetky naplánované koncerty sa rušia. Posledným v biografii skupiny zostane vystúpenie v juhoafrickom Kapskom meste, ktoré sa uskutočnilo 8. februára.

Napriek smútku a sklamaniu končia s dobrou karmou

Ako speváčka uviedla, ide o definitívne rozhodnutie, zároveň poďakovala za priazeň fanúšikov nielen počas úspešných období, ale aj v tých najťažších chvíľach. "Bolo to úžasných 30 rokov! Necítim nič iné, len radosť a šťastie, keď sa obzriem späť na všetky svetové koncerty Roxette. Všetky vystúpenia a spomienky budú navždy tvoriť veľkú časť môjho života. Som obzvlášť vďačná za možnosť návratu v roku 2009 po ťažkej chorobe a za to, že Roxette ešte niekoľkokrát obehli svet so svojim turné. Nanešťastie, moje koncertné dni sú navždy preč a chcem využiť túto príležitosť na poďakovanie našim úžasným fanúšikom, ktorí nám zostali verní počas celej našej dlhej a kľukatej cesty. Teším sa na vydanie nášho nového albumu Good Karma v júni. Pre mňa je to rozhodne ten najlepší album Roxette všetkých čias!" 

K ukončeniu činnosti Roxette sa s pozitívnym odkazom vyjadril aj jej spolupútnik Per Gessle: "Kto by si bol pomyslel, že táto malá kapela z ešte menšieho mesta zo západného pobrežia Švédska bude stále na scéne aj po 30 rokoch! Vo svete sme spôsobili hotové šialenstvo, ktoré sme si nepredstavovali ani v tých najdivokejších snoch. Chcem poďakovať všetkým naším priateľom, muzikantom a spolupracovníkom. Vďaka patrí aj našim úžasným fanúšikom, všetkým vám, ktorí ste nás počúvali, podporovali, cestovali za nami, čakali na nás, všetkým vám, ktorí ste s nami zdieľali radosť aj zármutok. Väčšina z vás bola rovnakou súčasťou Roxette ako my s Marie. Bez vás by nič z toho (a tým myslím naozaj NIČ) nebolo možné."

"Zo všetkého najviac však chcem poďakovať úžasnej a silnej Marie, Amazonke posvätného hlasu, bohyni skvelého rockového prejavu, slobodnej a úchvatnej interpretke mojich skromných slov a hudby, vďačím jej za tento nádherný let na lietajúcom koberci, ktorý nás vyniesol na vrcholy všetkých kopcov. Môj Bože, aký nádherný výhľad sme mali! Tá bláznivá jazda (Joyride) je už za nami – ale zabavili sme sa riadne, no nie!?" uviedol skladateľ a gitarista.


Šialenstvo menom Roxette

Marie Fredriksson a Per Gessle založili Roxette v roku 1986 a vydali debutový singel Neverending Love. V apríli 1989 sa "za noc" stali senzáciou hudobného priemyslu so skladbou The Look. Odvtedy neustále cestovali po svete a vypredávali jeden koncert za druhým. Získali si oddaných fanúšikov na celom svete a odohrali 557 koncertných šou pre milióny fanúšikov.

Predali 75 miliónov albumov, vydali 51 singlov, ktoré sa umiestnili na prvých priečkach hitparád a definitívne sa zapísali do hudobnej histórie ako jedna z najúspešnejších kapiel všetkých čias. Ich posledný singel It Just Happens vyšiel 8. apríla tohto roku a nový štúdiový album Good Karma uzrie svetlo sveta 3. júna.

"Veľmi nás mrzí zhoršenie zdravotného stavu Marie Fredriksson. Na jej koncert sme sa veľmi tešili a verili sme, že návrat na koncertné pódiá znamená, že zákernú chorobu nadobro porazila. Mrzí nás to predovšetkým z ľudského hľadiska a, samozrejme, je nám tiež ľúto, že si na svoje neprídu fanúšikovia famóznej kapely Roxette, ktorá navždy ostane v našich srdciach," hovorí Valéria Mudríková, majiteľka agentúry Vivien, ktorá pripravovala bratislavský koncert. "O možnosti vrátenia vstupeniek sa informujte na facebooku Eventim, na webe www.eventim.sk a na e-mailovej adrese office@eventim.sk. Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť."


Najnovší singel Roxette:


Hudba.sk informovala Lucia Šuková z agentúry Vivien. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Roxette