Legendárna skupina Queen koncertuje aj 26 rokov po smrti speváka Freddieho Mercuryho. Pri príležitosti 40. výročia vydania najpredávanejšieho albumu skupiny, ktorý obsahuje hity We Will Rock You a We Are The Champions vyrazí so spevákom Adamom Lambertom na americko-európske turné. Pozostávať bude z desiatok koncertov. Tri z nich sa uskutočnia aj v našich končinách.

Adam Lambert a skupina Queen odohrajú v Severnej Amerike a Európe desiatky koncertov. Turné začne na druhej strane Atlantiku 26 vystúpeniami. Prvé európske sa uskutoční 1. novembra v Prahe. Nasledovať bude ďalších osemnásť. Budapešť je naplánovaná na 4. novembra, koncert vo Viedni 8. novembra.  

Okrem hitov aj piesne, ktoré nikdy alebo dávno nehrali

Koncertný program má pozostávať z nového výberu skladieb, ktorý možno mnohých fanúšikov prekvapí. Manažment skupiny sľubuje aj úplne novú show navrhnutú špeciálne pre toto turné. Ťažiskom repertoáru bude pravdepodobne obsah albumu News Of The World. Skupina Queen ho vydala v roku 1977. Je najpredávanejším albumom skupiny vôbec. Nachádzajú sa na ňom hity We Will Rock You a We Are The Champions, ale aj balada Spread Your Wings.  


Bubeník Roger Taylor prehlásil: "Show bude vyzerať úplne inak ako tá minulá. Produkčné možnosti sa odvtedy dosť zmenili. Použijeme najmodernejšie technológie s výnimkou playbackov. Vystupujeme úplne naživo. Plánujeme zahrať veci, ktoré sme buď nikdy nehrali, alebo sme ich nehrali dlhé roky," povedal.  

Gitarista Brian May potvrdzuje, že koncerty skupiny Queen budú mať ambicióznejší hudobný obsah. "Ľudia poznajú hity, takže ich musíme zahrať," hovorí. "Ale môžeme zaradiť aj pár vecí, ktoré nik nebude čakať. Takže tentokrát publiku ponúkneme niečo navyše. Adamov prejav má mnoho podôb a do našej hudby pasuje. Dokáže sa dostať až k samotnej podstate skladieb a dať im naozajstný rockový rozmer. A všetky tieto dimenzie môžeme ešte viac na koncertoch rozvíjať," uviedol.  

Adam Lambert víta výzvu ponoriť sa do klasického kánonu piesní skupiny. "To, čo by ľudia, ktorí pred pár rokmi navštívili naše koncerty mali vedieť je, že samozrejme zahráme hity, ktoré poznajú a milujú. Myslíme si ale, že by bolo dobré nastaviť si latku ešte o niečo vyššie. Chce to zmenu, vizuálnu, technologickú aj programovú. Ale samozrejme iba po istú hranicu. A som veľmi nadšený, že predstavíme aj tie piesne, ktoré sme doteraz nehrávali," povedal.  


Veľkolepá produkcia od majstrov vo svojom odbore

Zodpovednosť za to, ako bude vyzerať nová pódiová show majú Ric Lipson a osvetľovač Rob Sinclair. V minulosti sa podpísali pod ceremoniály olympijských hier v Pekingu v roku 2008 a v Londýne v roku 2012. Spolupracovali na turné umelcov ako Peter Gabriel, Adele, Pink Floyd, U2 či Rolling Stones. Nová show skupiny Queen má využívať 300 pohyblivých reflektorov, úžasné laserové prvky a veľkoplošnú projekciu.   Skupinu Queen a Adama Lamberta, ktorí prvýkrát v tejto zostave vystúpili v roku 2009 bude sprevádzať trojica hudobníkov - klávesák Spike Edney, basgitarista Neil Fairclough a perkusionista Tyler Warren.  

Queen & Adam Lambert v Európe:  

01.11.    Praha, Česká republika, O2 Arena
02.11.    Mníchov, Nemecko, Olympiahalle
04.11.    Budapešť, Maďarsko, Sportarena
06.11.    Lodž, Poľsko, Atlas Arena
08.11.    Viedeň, Rakúsko, Stadhalle
11.11.    Bologna, Taliansko, Unipol Arena
12.11.    Luxembursko, Amneville Galaxie
13.11.    Amsterdam, Holandsko, Ziggo Dome
17.11.    Kaunas, Litva, Zalgiris Arena
25.11.    Dublin, Írsko, 3 Arena
26.11.    Belfast, Írsko, SSE Arena
28.11.    Liverpool, Veľká Británia, Echo Arena
30.11.    Birmingham, Veľká Británia, Barclaycard Arena
01.12.    Newcastle, Veľká Británia, Metro Radio Arena
03.12.    Glasgow, Veľká Británia, SSE Hydro
05.12.    Nottingham Motorpoint Arena
06.12.    Leeds, Veľká Británia, First Direct Arena
08.12.    Sheffield, Veľká Británia, Motorpoint Arena
09.12.    Manchester, Veľká Británia, Arena
12.12.    Londýn, Veľká Británia, O2 Arena
15.12.    Londýn, Veľká Británia, Wembley Arena SSE  

Redakciu Hudba.sk informoval Petr Novák z agentúry Echo Promotion.  

Foto: Neal Preston

Súvisiaci interpreti: Adam Lambert, Queen