Na výročie narodenia Mareka Brezovského, v sobotu 15. apríla, vyšla nová ukážka očakávaného pokračovania kultového albumu Hrana. Pesničku s názvom ​​Trocha radosti, ktorá pokračuje v odkaze na tvorbu ​zosnulého ​hudobného skladateľa a klaviristu​, sprevádza originálne vizuálne stvárnenie.

"Pri písaní textov k skladbám v tomto projekte je vždy určujúca atmosféra, ktorú v nás hudba vyvoláva," hovorí Marekova sestra Mirka Brezovská, ktorá vytvorila texty k viacerým skladbám Projektu Hrana. "Aj v tomto prípade sme sa ňou nechali inšpirovať, a zároveň v nej zostal fragment Marekovho nápadu Trocha radosti. Podľa tohto fragmentu je skladba aj pomenovaná. Je reakciou na komplex mnohých vecí, ktoré nás dnes obklopujú a ovplyvňujú. Je v nej vyjadrený pocit, názor a snáď z nej jasne preráža osobný postoj - hudobne aj textovo. Som presvedčená, že mnohé veci, ktoré človek robí, sú - a môžu byť - otázkou osobného rozhodnutia."

Podľa speváčky a textárky by sa Marek Brezovský so skladbou aj jej vizuálnym stvárnením, ktorý vytvorili Marián Vredík a Vladimíra Hradecká, stotožňoval. "Človek sa, samozrejme, vyvíja, ale vždy buduje na nejakom základe, ktorý v sebe nosí. Myslím, že klip aj text stavajú na tomto základe. Mimochodom, je zvláštne, ako presne tá muzika korešponduje s dnešnou dobou."


Skľúčenosť ako čierne rúry

"Táto pieseň ma zaujala hlavne svojou pestrosťou, energiou a rytmikou, preto sme už na začiatku pracovali s formálnou rôznorodosťou, čo sa napokon pretavilo do kombinácie animovaných pasáži s hranými, a niekoľko záberov má dokumentárny charakter. Taktiež sme sa pohrali s farbou, ktorá túto rôznorodosť prepája. Idea vychádzala z textu, teda túžby jedinca vymaniť sa z umelého prostredia, ktoré ho zužuje. Na to sa postupne nabalil príbeh klipu," približuje výtvarník Marián Vredík, ktorého rukopis pri pozeraní videa určite spoznali všetci fanúšikovia skupiny Čisté Tvary. Pre tú vytvoril videoklipy Dýchať Síru, Plankton, Z Minulých Tiel, Oblohy Iných Časov a Krv Ako Hustá Tečie Voda.

"Text piesne sme sa snažili prerozprávať tak, aby nepôsobil prvoplánovo, kŕčovito. K tomu nám dopomohli dva výrazové prostriedky filmu, a to striedanie animácie s hranou tvorbou. Ako metaforu na skľúčenosť, umelé prostredie sietí, sme po dlhších úvahách zvolili čierne rúry, do ktorých sa postava v klipe postupne zamotáva. Rúry zároveň slúžia ako prepájací prvok medzi animáciou a hranými scénami," dopĺňa filmárka Vladimíra Hradecká.

Animované časti, ktoré načrtli základnú štruktúru klipu, vznikli hneď po scenári, hrané scény sa potom snímali na viacerých lokalitách v hlavnom meste. "Nakrúcali sme napríklad v prirodzenom prostredí Miletičky. Počas nakrúcania sme sa rozhodli zapojiť do výsledného vizuálu aj bežných návštevníkov trhoviska, ktorí dotvárali atmosféru," dodáva Hradecká. V úvodnej scéne ste zase mohli spoznať Námestie Slobody.

Oskar Rózsa: Album bude spojením minulosti a súčasnosti

Vizuálne stvárnenie sa páči aj hudobnému producentovi a lídrovi Projektu Hrana, ktorý nechal tvorcom voľné ruky. "V úvode spolupráce sme si zosynchronizovali náhľad na vec, a potom som to nechal výlučne na tvorcov. Video stopa sa mi páči, mám rád ich rukopis a Vredíkove nečakané metafory rezonujú s mojím videním," hovorí Oskar Rózsa.

Pieseň Trocha radosti sa objaví medzi jedenástimi piesňami na pripravovanom albume Projektu Hrana. "Budú to Marekove kompozície zachované z jeho pôvodných domácich nahrávok. Album je spojením rýdzosti Brezovského hudobného vyjadrenia s aktuálnym umeleckým potenciálom tvorcov. Ako druhý a jediný ďalší zdroj umeleckej tvorby výnimočného skladateľa bude bezpochyby cenným obohatením milovníkov jeho hudby," dodáva Rózsa.


Album Hrana s hudbou Mareka Brezovského vznikol na podnet Oskara Rózsu v roku 1999. V roku 2010 zazneli skladby z neho prvýkrát naživo na festivale Viva Musica!, o rok neskôr vyšla reedícia s dvoma novými skladbami Vietor a Čertovská. V roku 2011 sa zároveň uskutočnilo veľké vypredané turné po slovenských mestách, na ktorom zazneli všetky skladby z kultového albumu aj obe spomenuté novinky. Záznam z koncertu v bratislavskom MMC vyšiel v roku 2015 aj ako súčasť DVD s artovým dokumentom Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014).

Rozhovor 2011: Oskar Rózsa: "Na vystúpenie s Hranou som hľadal odvahu celé roky"

Na jeseň 2015 zároveň vyšla aj vinylová 2xLP edícia albumu Hrana, ktorá ponúkla aj pesničku Dievča z Nitry a niektoré skladby z pôvodnej Hrany v dovtedy nevydaných raritných verziách s pôvodným spevom Brezovského. Vinyl aj DVD boli pokrstené na zatiaľ najväčšom koncerte Hrany v bratislavskej Starej tržnici (reportáž), kde hudobníci okolo Oskara Rózsu premiérovo predstavili doposiaľ nevydané piesne Hľadáme a Chýbam a prvýkrát naživo odznela aj skladba Tak sa stále pýtam, ktorá sa predtým objavila len v spomínanom filme. Minulý rok odohral Projekt Hrana niekoľko koncertov s oceňovaným sláčikovým kvartetom Mucha Quartet.

Rozhovor 2016: Oskar Rózsa: Hrana je živý dôkaz toho, že dobrá hudba nepotrebuje protekciu


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Projektu Hrana Soňa Hrúziková. Článok sme upravili a doplnili.

Foto: Youtube - Marián Vredík/Vladimíra Hradecká

Súvisiaci interpreti: Marek Brezovský, Oskar Rózsa