Na tlačovej konferencii v Slovenskom rozhlase dnes organizátori festivalu potvrdili dve veľké zahraničné hviezdy, ktoré väčšina fanúšikov uhádla už vo včerajšej hádanke na Facebooku - írsku speváčku a skladateľku Róisín Murphy a legendárneho amerického producenta DJa Shadowa. K nim pribudlo aj zopár ďalších mien a iné novinky.

Róisín Murphy sa preslávila v deväťdesiatych rokoch ako speváčka kapely Moloko svetoznámymi hitmi Sing it Back či The Time Is Now. Po rozpade kapely sa vydala na sólovú dráhu, ktorá jej priniesla uznanie kritikov a pozíciu prvej dámy elektro-popu. Známa jej aj svojím extravagantným módnym vkusom a originálnymi videoklipmi (ten najnovší Ten Miles High si režírovala sama a zverejnila ho v pondelok).

Jej tretí štúdiový album Hairless Toys produkoval partner Jany Kirschner Eddie Stevens, s ktorým spolupracuje už od čias Moloko, keď bol členom koncertnej zostavy. Album bol nominovaný na Mercury Prize, na Metacritic si udržal skvelé priemerné hodnotenie hudobných kritikov 80% a The Guardian o ňom píše ako o čistej podnecujúcej elegancii.


DJ Shadow je priekopníkom inštrumentálneho hip-hopu, turntablismu, trip-hopu a samplingu. Pri tvorbe si vyberá z bohatej zvukovej banky a osobnej zbierky vyše 60-tisíc nahrávok. Magazín Time zaradil jeho album Endtroducing..... (1995) medzi 100 najlepších albumov všetkých čias a Pitchfork na siedme miesto rebríčka 100 najlepších albumov 90-tych rokov. Album je tiež v Guinessovej knihe rekordov ako prvý kompletne samplovaný album. Minulý rok v lete začal producent, vlastným menom Josh Davis, pracovať na piatom sólovom albume, ktorý vydá 24. júna. O dva týždne neskôr ho spolu s ďalšími skladbami predvedie návštevníkom Pohody.


Jana Kirschner dlhodobo patrí medzi najúspešnejšie a najoceňovanejšie slovenské speváčky a skladateľky. Jej piesne i albumy si získali v rovnakej miere poslucháčov stredného prúdu aj alternatívnej hudby. Čo môžeme očakávať od jej vystúpenia na našom festivale naznačujú aj jej slová po koncerte na Pohode v roku 2012: "Ja si myslím, že Pohoda má vychované obecenstvo, ktoré sa nechá rado prekvapiť a majú radi, keď interpret donesie niečo nové... Pre týchto ľudí sa každá slovenská kapela snaží pripraviť čo najlepší program."


David Koller má za sebou mimoriadne úspešný rok. V marci 2015 vydal album ČeskosLOVEnsko a v apríli tohto roka si vďaka nemu odniesol z aktuálnych cien českej hudobnej akadémie Anděl dve sošky v kategóriách Spevák roka a Album roka. So skupinou Lucie zároveň prevzal cenu Skupina štvrťstoročia. Nové veci spoločne s najväčšími hitmi predstaví aj na Pohode 2016.


Novým menom v lineupe je aj Bjarki - islandský techno dídžej a producent, ktorý patrí pod label Niny Kraviz Trip. Minulý týždeň cez neho vydal tri LP, ktoré obsahujú 41 trackov. Preslávil sa skladbou I Wanna Go Bang, ktorá bola najhranejšou piesňou minulého leta na tanečných scénach. V auguste 2015 ho magazín Rollingstone zaradil do svojho výberu 10 New Artists You Need to Know (10 nových umelcov, ktorých potrebujete poznať).


Autobus Karosa nahradí plnohodnotný RBMA stage

Ikonickú Karosu Red Bull Tour Bus tento rok nahradí väčší a hlučnejší stage pod hlavičkou Red Bull Music Academy. Predstavia sa na ňom interpreti svetobežnej série hudobných workshopov, ktorých hlavnou myšlienkou je podporovať hudobnú kreativitu, ale aj vplyvní spriaznení umelci, ktorí dnes výrazne ovplyvňujú aktuálne dianie v hudobnom priemysle.

Medzi nich patrí napríklad dídžejka londýnskeho rádia BBC Radio 1 Josey Rebelle, ktorá bola historicky prvým hosťom série Boiler Room, či producent Koreless zo známeho labelu Young Turks. Predstaví sa aj talentovaná predstaviteľka alternatívneho R&B pôvodom z Iránu Sevdaliza, reprezentantka Čiech a Slovenska na Red Bull Music Academy v Tokiu Never Sol, mysteriózny nový projekt pesničkárky Katarzie s bubeníkom Martinom Valihorom a mnoho ďalších. Hudobná časť bude doprevádzaná vizuálnym konceptom Michaely Chmelíčkovej. Viac informácií o pódiu Red Bull Music Academy organizátori oznámia už čoskoro.


Novinky v doprave aj ubytovaní

Okrem hudobných noviniek priniesli dnes organizátori aj praktické info pre návštevníkov. Vzhľadom na tradične plne vyťažené ubytovacie kapacity v Trenčíne zavádzajú organizátori prímestskú dopravu, ktorá spojí trenčianske letisko s Trenčianskymi Teplicami. Autobus privezie návštevníkov priamo k vstupu na festival a po skončení programu na hlavných pódiách (1:30) bude pristavený pred hlavným stageom. Permanentky na všetky tri dni sa budú dať od konca týždňa zakúpiť na stránke festivalu za 15 € (6 jázd). Lístok sa bude dať kúpiť aj v autobuse (jedna jazda za 4 €). Na Facebooku budú organizátori zisťovať záujem o jej rozšírenie aj do ďalších regionálnych centier - od Považskej Bystrice po Piešťany, čím by vznikli ďalšie alternatívy na ubytovanie pre tých, ktorí nechcú nocovať priamo v areáli a zároveň sa nechcú presúvať vlastnými autami.

Koncept vyššieho komfortu bývania organizátori rozširujú aj priamo v areáli. Minulý rok sa drevené chatky vypredali za pár hodín, tento rok za pár minút. "Aj preto náš kolega Vlado Jurčák pripravil prvé chatky výlučne v produkcii nášho festivalu. Tie sme pomenovali podľa najvyššieho vrchu viditeľného z Trenčína - Inovec. Dvojmiestne Chatky Inovec sú mimoriadne útulné. Cena chatky pre dve osoby na tri noci je 219 €," dodávajú organizátori.

Časový harmonogram vystúpení najväčších hviezd 20. ročníka oznámia organizátori čoskoro. Hudobný program však ešte nie je kompletný, doplnia ho zaujímavé mená pre fanúšikov elektronickej i experimentálnej hudby na spomínanom pódiu Red Bull Music Academy aj na undergroundovej klubovej scéne Visegrad, ktorá mala premiéru minulý rok. V najbližších dňoch budú na stránke festivalu zverejnené aj mená víťazov súťaže Public Art Festival Contest, ďalšie novinky týkajúce sa Visual stage, divadla, tanca, ako aj komfortu a služieb Pohody 2016. Vstupenky za zvýhodnenú cenu 89 eur budú v predaji už len do 7. júna, následne sa cena zvýši na 99 eur.

Zatiaľ potvrdení účinkujúci Pohody 2016:
The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, James Blake, Róisín Murphy, DJ Shadow, Flying Lotus, Parov Stelar, Nina Kraviz, The Vaccines, Gogol Bordello, Savages, Odesza, Nederlands Dans Theater, Ernest Ranglin & Friends, Spor, Poliça, Easy Star All Stars, Monsieur Periné, Saul Williams, Dub Pistols, Thundercat, Public Service Broadcasting, Lola Marsh, Astronautalis, Vaults, Hollie Cook, Digital 21 + Stefan Olsdal, Ester Rada, Chicks on Speed, Anna Meredith, Eagulls, Bjarki, My Baby, Mbongwana Star, Alex Vargas, Bazookas, H09909, Honeyblood, Moonlandingz, Xenia Rubinos, Max Jury, Ash Koosha, Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?, Sonido Gallo Negro, K-X-P, Hańba, Oratnitza, Kiran Leonard, It's everyone else, Jana Kirschner, David Koller, Milan Lasica & Bratislava Hot Serenaders, The Tap Tap, Billy Barman, RozpoR, Saténové ruky, Núku, Rafo & Pure, Max Bazowski, Bulp, Landless, The Ills.

Redakcii Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.pohodafestival.sk a www.facebook.com/pohoda.festival.

Foto: Facebook.com/roisinmurphy

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner, Róisín Murphy