Organizátori Topfestu len pred necelým týždňom pridali ďalší festivalový deň, na ktorý lákali formáciou Guano Apes. Dnes je jasné, že nemecká kapela nebude jedinou štvrtkovou zahraničnou hviezdou - o veľkolepý štart trojdňového festivalu sa postarajú aj švédski Europe, ktorí tento rok oslavujú 30. výročie svojho prelomového albumu The Final Countdown.

Kapela, ktorá patrí medzi najväčšie európske hviezdy druhej polovice 80-tych rokov, má celkovo na konte 10 albumov, zatiaľ posledný vydala vlani pod názvom War of Kings. "Europe natočili jeden zo svojich najvyzretejších albumov, skvelým spôsobom dokumentujúci, kde sa kapela po vyše 35 rokoch na scéne hudobne nachádza. Pokojne sa môžu so cťou štylizovať do roly pokračovateľov hneď dvoch hard rockových vetiev, jednu z nich reprezentovali Deep Purple a Rainbow, druhú samostatná írska jednotka Thin Lizzy. No čo je pre fanúšikov najlepšou správou, ani zďaleka im nedošla invencia," napísal v recenzii albumu náš redaktor Marek Danko.


Festivalové vystúpenie však určite nebude len o nových skladbách, keďže kapela si tento rok pripomína 30 rokov od vydania svojej najslávnejšej štúdiovky The Final Countdown s rovnomenným hitom, ktorý sa stal rockovou klasikou a dobyl hitparády v 26 krajiných sveta. Slovenskí fanúšikovia si túto skladbu, ale aj ďalšie hity ako Carrie a Rock the Night s kapelou mohli zaspievať už niekoľkokrát, aj preto sa Švédi s radosťou vracajú. "Na Slovensko sa tešíme, máte fantastických rockových fanúšikov! Už sme u vás hrali a sme naozaj radi, že budeme opäť a práve na veľkom rockovom festivale. Milujeme veľké pódiá a množstvo ľudí. Je to náš domov, naša kancelária. Fanúšikovia nás nabíjajú energiou, nič viac nepotrebujeme," hovorí za celú kapelu jej spevák Joey Tempest.

Europe vznikli v roku 1979, debutovali o štyri roky neskôr eponymným albumom, nasledoval album Wings of Tomorrow (1984) a potom už spomínaný The Final Countdown (1986). Zaujímavosťou je, že napriek vyše 10-ročnej pauze medzi rokmi 1992 a 2003, ktorú prerušilo len silvestrovské privítanie nového milénia v Štokholme, funguje kapela posledných vyše 30 rokov v takmer nezmenenej zostave. Akurát gitaristu Johna Noruma na niekoľko rokov vystriedal Kee Marcello (1986-1992). "Od čias albumu The Final Countdown sa zloženie kapely nezmenilo. Stretli sme sa vlastne ako tínedžeri a stále spolu hráme. Atmosféra na koncertoch je aj dnes rovnaká ako v 80-tych rokoch, kopec zábavy, ktorá nám veľmi vyhovuje. Akurát v publiku je viac generácií, od mladých po starých," dodáva s úsmevom líder kapely.

Joey Tempest (spev), John Norum (gitara), John Levén (basgitara), Mic Michaeli (klávesy) a Ian Haugland (bicie) v Piešťanoch vystúpia už v prvý deň festivalu 30. júna, ktorý organizátori pridali navyše. "Z nášho posledného albumu War of Kings zahráme asi štyri alebo päť pesničiek, ktoré milujeme. Potom pridáme, ako to nazývame 'best of the rest', teda výber našich najväčších hitov. Napríklad staré songy z abumu Wings of Tomorrow, ale nielen tie," uzatvára Joey Tempest.


Najväčší slovenský rockový festival Topfest sa uskutoční od 30. júna do 2. júla na letisku v Piešťanoch. Brány festivalu sa otvárajú vo štvrtok o 12:00 a zatvoria sa o rovnakom čase v nedeľu. Okrem hviezd prvého dňa Europe a Guano Apes vystúpia aj ruská kapela Slot, britskí The Darkness, glam metalová kapela z Fínska Reckless Love, česká legenda Kabát, americká kapela Puddle of Mudd či britskí punkeri UK Subs. Lineup doplnia slovenské a české rockové i popové stálice, ale aj neokukané skupiny a mladé talenty.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na stránkach www.topfest.sk a www.facebook.com/topfest.sk.


Foto: Tallee Savage - Facebook.com/europetheband

Súvisiaci interpreti: Europe