Najväčší bratislavský festival Uprising i tento rok láka okrem reggae, dancehallu či elektroniky aj na kvalitný program pre fanúšikov hip-hopu. Zlaté piesky budú na konci augusta dejiskom koncertu legendárnej skupiny The Sugarhill Gang, ktorá pomohla dostať rap z ulíc a klubov New Yorku do rádií po celom svete.

The Sugarhill Gang sú skutočnými priekopníkmi rapu a ikonami old school hip-hopu. Ich raná tvorba bola úzko spätá so žánrami funk a disco, ktoré na prelome 70-tych a 80-tych rokov zažívali svoj vrchol. Jednou z najvýznamnejších kapiel tohto obdobia bola skupina Chic gitaristu Nilea Rodgersa, ktorý sa už v tom čase zaujímal o rodiacu sa hip-hopovú kultúru. Doviedla ho k tomu v roku 1978 Debbie Harry z kapely Blondie a práve na spoločnom koncerte Chic, Blondie a londýnskej punkovej legendy The Clash v newyorskej koncertnej sále The Palladium sa v septembri 1979 začala rodiť jedna z najvýznamnejších skladieb v histórii hip-hopu. Počas vystúpenia Chic so skladbou Good Times totiž na pódium vyskočil raper Fab Five Freddy spolu s členmi rodiaceho sa zoskupenia The Sugarhill Gang a začali do nej freestylovať.

O pár týždňov neskôr Rodgers počul istého dídžeja zahrať skladbu, ktorá bola spojením rapu a hudby vyskladanej z inštrumentálky Good Times - bola to jedna z prvých verzií hitu Rapper's Delight. Sampling bol v tom čase v plienkach a podobnosť oboch skladieb je tak veľká, že prípadný súdny spor by The Sugarhill Gang s istotou prehrali a skladba by sa nikdy nestala tým, čím sa stala. Rodgers s vtedajším basgitaristom Chic Bernardom Edwardsom sa však o autorské práva s mladými rapermi a ich producentkou Sylviou Robinson súdiť nechceli, namiesto toho im dali svoj súhlas na vydanie piesne pod podmienkou priznania ich spoluautorstva.

A urobili dobre - s predajom, ktorý len v USA prevýšil dva milóny nosičov, sa táto hymna stala nielen prvou rapovanou skladbou, ktorá prenikla na popredné miesta rebríčkov predajnosti, ale dodnes je jedným z najpredávanejších hip-hopových singlov všetkých čias. Zároveň sa ako prvá skladba svojho žánru dostala aj do televízie a rádií. Revolučný hit predstavil svetu nový hudobný smer a pripravil pôdu pre niekoľko nastupujúcich generácií.


Basák sa potil 15 minút s tým istým loopom

Zaujímavosťou je, že albumová verzia skladby má takmer 15 minút, v rádiách samozrejme znela singlová s necelými piatimi minútami. Ešte zaujímavejšie je pozadie samotnej nahrávky. Spomínaná Sylvia Robinson, ktorá spolu s manželom vlastnila nahrávacie štúdio, totiž dlho nevedela zohnať raperov, ktorí by boli ochotní nahrať hip-hopový singel či album. Väčšina chalanov z ulice, ktorí freestylovali v kluboch, bola totiž presvedčená, že táto forma prejavu môže fungovať len naživo.

Úsmevná je aj spomienka basgitaristu Chipa Shearina, ktorý singel Rapper's Delight nahral ako 17-ročný, pričom musel hrať 15 minút ten istý loop bez pochybenia. "Bubeník a ja sme sa potili ako psy, lebo to je naozaj dlhé hranie. Bolo to v časoch pred samplermi a bicími automatmi, keď ešte všetko museli hrať ľudia... Sylvia nám povedala: 'Mám tu tieto decká, ktoré budú do toho naozaj rýchlo hovoriť - to je najlepší spôsob, ako to viem opísať'," povedal Shearin v rozhovore v roku 2010. Za nahrávaciu session vtedy dostal 70 dolárov, neskôr si však slušne zarobil ako člen koncertnej kapely The Sugarhill Gang.

Slávna americká zostava Wonder Mike, Master Gee, Hendogg (ktorý nahradil zosnulého Big Bank Hanka) a DJ T. Dynasty sa vlani po rokoch dala opäť dokopy a old school rapové ikony sú pripravené ukázať, čo ich urobilo hviezdami a inovátormi nielen vo vlastnom štýle. Na Zlatých pieskoch vystúpia v sprievode živej kapely. Okrem Rapper's Delight zaznejú aj ďalšie skladby vybrané z piatich štúdiových albumov formácie ako La La Song, Apache, 8th Wonder, Showdown, Kick it live from 9 to 5 či Living in the fast lane.


Legendy rapu aj zo Švédska a Petržalky

Americké hip-hopové hviezdy v programe doplnia aj európski veteráni žánru, populárni Švédi Looptroop Rockers. Ako jedna z mála európskych rapových formácií sa presadili aj v Amerike a vďaka duchaplným a chytľavým skladbám na pomedzí hip-hopu a reggae rozširujú svoju fanúšikovskú základňu už viac než dve dekády. Kultová kapela prinesie na Uprising šou, v ktorej sa stretnú ich najväčšie staré hity s novinkami.


Zoznam legiend hip-hopu na tohtoročnom Uprisingu doplní aj kultová slovenská formácia Názov Stavby v zložení Čistychov, Slipo, Hajtkovič, Bacil, DNA a Šegy 100. Ich skladbu Štáťanúti mnohí považujú za hymnu slovenského rapu.


Uprising Reggae Festival patrí medzi najvyhľadávanejšie slovenské festivaly a v rámci reggae scény je už dávno podujatím stredoeurópskeho významu. Na Zlatých pieskoch tento rok privíta 26. a 27. augusta fanúšikov z takmer celej Európy. Najväčšími hudobnými lákadlami sú Alborosie, Nneka, Tarrus Riley, DJ Vadim, DJ Kentaro, Mungo's Hi Fi či Mellow Mood s projektom DubFiles. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.

Text: Patrik Marflák + PR (Silvia Turnerová)
Foto: Sugarhillgang.com

Súvisiaci interpreti: The Sugarhill Gang