Keď sa Michael Kiwanuka v roku 2012 stal víťazom ankety BBC Sound Of... hudobná obec tušila, že na scénu prichádza niekto výnimočný. Teraz vydal 29-ročný Londýnčan svoju druhú štúdiovú nahrávku Love & Hate a prenesie vás do minulých čias soul-rocku, do hĺbky a krásy starej hudby hovoriacej o súčasnom svete.

Michael Kiwanuka nie je ani zďaleka neznáme začínajúce meno, ostatné mesiace však o ňom nebolo veľa počuť. Nepatrí ani medzi najkomerčnejšiu špičku, ktorá je pretŕčaná vo všetkých médiách, je skôr súčasnou špičkou vo svojom žánri. V roku 2012 zaujal hudobnú verejnosť debutovým albumom Home Again, teraz si však opäť pýta pozornosť. Pred pár dňami vypustil do sveta svoju druhú dlhohrajúcu nahrávku Love & Hate, ktorá je hudobným zhmotnením soul-rockových experimentov a dobrodružstiev.

"Vždy som chcel urobiť album, ktorý znie ako tento. Pracovať s takými dobrými producentmi ako Danger Mouse a Inflo mi pomohlo nájsť to, čo som hľadal," vyhlásil Michael. Muzikant si našiel cestu k zvuku ako zo 70. rokov, ktorý dokázal ošperkovať svojím zrelým hlasom pripomínajúcim Ottisa Reddinga či Marvina Gayea. Jeho témy sú však univerzálne - túžby, pochybnosti, láska, izolácia či rasové otázky, to všetko obalené v trúchlivých, no očarujúcich molových melódiách. Samozrejmosťou sú živé nástroje, živé hlasy, žiadne umelé syntetizátorové nápady.


Od Kanyeho Westa k Láske a nenávisti

Paradoxne, počiatok cesty k tomu, kam sa Michael dostal dnes, siaha až do roku 2011 a jeho piesni Tell Me A Tale. Tá zaujala rapera Kanyeho Westa, ktorý Kiwanuku zavolal do svojho štúdia, aby s ním vytvoril nové hudobné inšpirácie pre jeho vlastný album. V štúdiu sa Kayne obklopil množstvom producentov a ďalších skladateľov, ktorí mali byť zapojení v tvorivom procese. "Bola to veľmi zvláštna organizácia. Nemal som potuchy, čo mám robiť," vyznal sa londýnsky hudobník, ktorý sa po tejto skúsenosti cítil trápne a tiež ako kresťan odmietol zaspievať vetu "Som Boh", ktorú od neho Kanye chcel.

Hoci zo štúdia a od skladateľského procesu odišiel, uvedomil si dôležitosť spoluprác pri hľadaní nových zvukov, inšpirácií a nápadov. "Dodalo mi to sebavedomie byť viac dobrodružný s textami a melódiami," priznal. Zároveň sa tiež otvoril kolaborácii so spomínanými producentmi Inflom a Danger Mouseom (Gnarls Barkley, Gorillaz, The Black Keys, U2, RHCP...). "Nevedel som, ako sa mám prikloniť ku všetkým mojím hudobným vzorom a nápadom bez toho, aby som spravil nejaký pastiš, ale práca s Danger Mouseom a Inflom to zo mňa dostala. Spraviť album Love & Hate mi trvalo dlhý čas, ale je dokonalý. Nezmenil by som nič."  

A z nahrávky to aj cítiť - Kiwanuka sa na nej hrá, pokúša, vymýšľa sóla á la Jimi Hendrix, necháva vyznieť melódie, spája radosť i smútok, lásku aj nenávisť. Mnohé z piesní už teraz označujú fanúšikovia za majstrovské kúsky či skladby roka. A ak nie ste typy na klasické letné hity, dajte šancu modernému albumu v starom šate od skromného Londýnčana.


Celý album môžete počúvať na Deezeri:



Text: Michaela Žureková (zdroj: NME.com, Rollingstone.com)
Foto: Facebook.com/MichaelKiwanuka

Súvisiaci interpreti: Michael Kiwanuka