Letné skladby sú väčšinou plné bezstarostnej pozitívnej nálady. Pri aktuálnom singli skupiny Hviezda to však platí len pre hudbu, ktorá je v kontraste s väčšinou jej tvorby až nečakane "funky". V texte sa ale žiadne prikrášľovanie reality nekoná, jeho výpovedná hodnota je omnoho vyššia než pri bežných hitoch pre najhorúcejšie mesiace roka.

Samozrejme, vo väčšine rádií pesničku Nič sa nemení počuť nebudete, kapela Hviezda má v slovenskom éteri podporu len na vlnách Rádia_FM, ktoré do svojich letných rotácií zaradilo aj túto novinku. O tom, že pre alternatívneho poslucháča je jasným hitom, svedčia nielen ohlasy po vydaní rovnomenného albumu (recenzia) a na koncertoch, ale aj prvé miesto v poslucháčskej hitparáde Osmička, ktorej aktuálne vydanie odvysielal štvrtý okruh verejnoprávneho rozhlasu v nedeľu večer.

Nevedno či vďaka skvelej predvídavosti kapely alebo náhode, no práve včera večer vyšiel aj oficiálny videoklip. Naozaj ideálny čas, ešte aj to počasie bolo cez víkend rovnako "antiletné" a pochmúrne ako text pesničky. Ide o nečakaný, no k netradičnej kombinácii depresívneho textu a veselej hudby celkom trefný vizuál - tvoria ho postrihané zábery na pestrofarebný a zároveň drsný svet hmyzu s psychedelickým kaleidoskopickým refrénom. Jeho autorom je člen kapely, gitarista Peter Hajdin.


Text skladby Nič sa nemení:
(text: Tomáš Ďurovka, hudba: Peter Prekop)

Každé ráno obliekaš
sivú kožu človeka.
Vo firemnej rovnošate
si len ľútka na špagáte.

Dvadsať rokov skladníka
sa ťa začína dotýkať
a vždy, keď vidíš štátny znak,
cítiš sa jak Jozef Mak.

Nič sa nemení
na tvojom trápení.

Pár spomienok na strednú školu,
potom to šlo všetko dolu:
Dolné Hony, Pentagon,
Hraničná, metadon.

V bunde Sida Viciousa
celý život vyskúšaš.
Tak nač si štrngal kľúčami,
keď nie je boh nad nami?

Nič sa nemení
na tvojom trápení.

Nad hlavou máš oblaky
a na nohách otlaky.
Si tvrdých rán partizán,
do fajrontu máš ramadán.

V skrinke skrývaš tajnú lásku,
Samantu Fox na obrázku,
z krajiny čias diskoték.
Tak drž sa chlapče, Punk's Not Dead!

Nič sa nemení
na tvojom trápení.

Ďalšie klipy alebo tretí album?

Skupina, ktorej členmi sú okrem Hajdina Tomáš Ďurovka (spev), Peter Prekop (basa/gitara) a Roman Lauko (bicie), zverejnila nový videoklip tradične bez veľkých fanfár. Možno si hudobníci zatiaľ hovoria, že na posielanie tlačových správ do médií ešte nie sú dosť slávni (alebo naopak - sú už takí slávni, že ich posielať nemusia?), a tak sa o ich novinkách dozvedáme vždy rovnako ako väčšina fanúšikov - cez statusy na Facebooku.

Takto Hviezda v ostatných mesiacoch zverejnila aj klipy k skladbám Podkrovie a Figaro. Každý z trojice vizuálov je úplne iný, spája ich však jednoduchosť, kvalitné filmárske remeslo a to, že ich autori neskĺzavajú k prílišnej doslovnosti. Pri kapelách, ktorých tvorba je vo veľkej miere postavená na silných textoch, je takéto voľné a nenásilné prepojenie obrazu a hudby celkom vzácnym javom.

Z albumu Nič sa nemení by si vizuálne stvárnenie určite zaslúžili aj piesne Môj malý Balkán a Chce sa mi spať (aj keď tá bola úspešným FM-kovským singlom už minulý rok). Pri súčasnom tempe zverejňovania klipov by však neprekvapilo, keby do konca roka dostali obrazovú podobu aj ďalšie pesničky. Možno však namiesto toho na jeseň príde tretí album. Aj na ten druhý totiž fanúšikovia od vydania debutu čakali iba rok.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/Hviezda