Priaznivci jednej z najväčších svetových kapiel sa koncertu u nás zrejme tak skoro nedočkajú, no túto jeseň majú dôvod na radosť. Unikátny film Metallica: Through The Never, ktorý spája filmový príbeh s 3D záznamom koncertu, uvedú slovenské kiná už 3. októbra. V článku nájdete aj info o dnešnom premietaní koncertu The Doors.

Talentovaný režisér maďarského pôvodu Nimród Antal prináša týmto filmom netradičný pohľad na dianie na javisku aj v zákulisí turné legendárnej americkej skupiny. Dianie vo filme sa točí okolo príbehu jedného z členov štábu, mladíka Tripa (Dane DeHaan), ktorý je priamo počas koncertu vyslaný na tajnú misiu. To, čo spočiatku vyzeralo ako jednoduchá úloha, sa postupne mení na surrealistické dobrodružstvo na pozadí živého vystúpenia Metallicy vo vypredanej aréne. 

"Tento jedinečný projekt spája v sebe filmový príbeh a veľkolepé živé zábery z koncertu jednej z najpopulárnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Filmovému divákovi prináša neopakovateľný  a vzrušujúci 3D zážitok, ktorý vďaka oslňujúcej pyrotechnike, prepracovaným javiskovým scénam a obrazom snímaným naraz 24 kamerami nemá na plátne obdobu," uvádza Jana Studená zo spoločnosti Forum Film Czech Republic & Slovakia, ktorá prináša film Metallica: Through The Never aj do slovenských kín. Exkluzívna premiéra sa uskutoční v pražskom IMAXe 26. septembra, v ostatných českých a slovenských kinách sa bude film premietať od 3. októbra.

Pozrite si oficiálny trailer:


Pre členov kapely bol pri tvorbe netradičného koncertného filmu veľmi dôležitý fakt, že režisér patrí k ich skalných fanúšikom. "Je to úžasné. Bolo to zárukou toho, že má srdce na pravom mieste, a že sa do filmu pustil z jasne definovaných dôvodov," povedal basgitarista Metallicy Robert Trujillo.

Vo filme zaznejú najväčšie hity, ktoré Metallica hráva na koncertoch, okrem iných napríklad BatteryThe Memory RemainsNothing Else MattersMaster of Puppets či Enter Sandman. "Snažili sme sa vytvoriť príbeh, ktorý by zapadal do tejto skladby piesní. Nadšenie kapely, ich energia a hlavne láska, s ktorou robia muziku, toto všetko sa pretavilo do filmu. Som na to veľmi hrdý," hovorí režisér.

Biografia

Metallica, ktorej členmi sú James Hetfield je (spev, gitara), Lars Ulrich (bicie), Kirk Hammett (gitara, sprievodný spev) a Robert Trujillo (basgitara, sprievodný spev), patrí medzi legendy svetovej hudobnej scény. Od svojho vzniku v roku 1981 vydala pôvodne thrash/speed metalová kapela 9 štúdiových albumov, na ktorých búrala hranice jednotlivých rockových a metalových subžánrov. Na konte má aj štyri záznamy živých koncertov a niekoľko kompilácií a EP nahrávok.

Kapela získala deväť ocenení Grammy, predala viac ako 105 miliónov kusov nosičov, vo viac ako štyridsiatich krajinách sa jej podarilo získať zlaté alebo platinové certifikáty a stala sa jednou z komerčne najúspešnejších metalových skupín v histórii. O kapele vzniklo už niekoľko dokumentov a koncertných filmov. V roku 2004 bol do kín uvedený dokument Some Kind of Monster, o šesť rokov neskôr zase premietli snímku The Big 4 Live from Sofia, Bulgaria, ktorá zachytáva Metallicu počas koncertu v bulharskej metropole.

Metallica vo filme Through The Never Zdroj: Ross Halfin Photography

Koncert The Doors môžete vidieť v kine už dnes

Čakanie na film jednej rockovej legendy Vám môže spríjemniť záznam z koncertu druhej. Film s názvom The Doors: Live at the Bowl'68 je najkvalitnejším záznamom koncertu The Doors, aký bol kedy zaznamenaný na film. Slovenskú premiéru bude mať v bratislavskom Kine Lumiére už dnes večer o 20:00. "Záznam koncertu tejto kultovej skupiny bude uvedený v digitálne reštaurovanej verzii a ponúkne 16 skladieb v trvaní 92 minút," uviedla pre TASR Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý kino prevádzkuje.

Kapela The Doors vznikla v roku 1965 v Los Angeles. Tvorili ju spevák Jim Morrison, klávesák Ray Manzarek, bubeník John Densmore a gitarista Robby Krieger. Na ich slávny koncert v Hollywood Bowl, ktorý sa konal 5. júla 1968, šesť dní pred vydaním ich tretieho albumu Waiting for the Sun, prišlo vtedy 18-tisíc divákov. "Záznam z tohto koncertu vyšiel na LP v roku 1987, ale bolo na ňom len sedem skladieb a trval 22 minút a 18 sekúnd. Bol to najkratší oficiálny album skupiny The Doors," uviedol dramaturg cyklu Music & Film a filmový publicista Miro Ulman.

Kompletná verzia koncertu vyšla až v októbri 2012 na rôznych nosičoch a je doplnená o viaceré bonusy. Ray Manzarek sa o nej vyjadril, že "má taký zvuk, že to budete počuť tak, ako keby ste boli spolu s nami na pódiu v Hollywood Bowl." Ako ďalej poznamenal Miro Ulman, losangelský Hollywood Bowl je najväčší prírodný amfiteáter v USA. "V prevádzke je od roku 1922. Vystupovali v ňom napríklad aj The Beatles, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Andrea Bocelli, dokonca aj tanečníci Michail Baryšnikov, Fred Astaire či Lietajúci Cirkus Montyho Pythona."

Záznam koncertu, ktorý vlani vyšiel na DVD, sa bude premietať v HD rozlíšení a s priestorovým zvukom DD 5.1. Po úvodných rozhovoroch s členmi kapely bude nasledovať 16 skladieb od When the Music's Over, cez Light My Fire až po záverečnú, 17,5-minútovú verziu The End. Projekcia filmu bude aj spomienkovou udalosťou. Pripomenie úmrtie Raya Manzareka v máji tohto roka a 70. nedožité narodeniny Jima Morrisona v decembri tohto roka.


The Doors sú divákom známi z filmového plátna aj inak. Ich hudba znela v niekoľkých desiatkach filmov a seriálov. Napríklad režisér a producent Francis Ford Coppola použil ich skladbu The End v roku 1979 v legendárnej úvodnej scéne filmu Apokalypsa a pri scéne zabitia plukovníka Kurtza, ktorého hral Marlon Brando. V roku 1991 o nich nakrútil režisér Oliver Stone rovnomenný film The Doors.

V roku 2009 vznikol v réžii Toma DiCilla dlhometrážny dokument The Doors - When You're Strange, ku ktorému čítal komentár Johnny Depp. Film získal cenu Grammy za dlhometrážne video a Ray Manzarek po jeho premiére povedal, že "táto snímka vyvracia veľa klamov v Stonovom filme. Je to pravdivý príbeh o The Doors". Kapela sa objavila aj v mnohých ďalších dokumentoch. Počas svojej existencie vydala sedem albumov a získala za ne 19 zlatých, 14 platinových a 5 multiplatinových platní len v USA. Celosvetovo dosiahla predaj 100 miliónov albumov. V roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: Forum Film, SITA, TASR
Foto: Ross Halfin

Súvisiaci interpreti: The Doors, Metallica