Po úspechu jarného vydania s fenomenálnym americkým bubeníkom Chrisom Daveom tentokrát One Day Jazz v Bratislave privíta izraleského "kráľa basákov". Avishai Cohen sa predstaví so svojím triom a okrem neho sa môžu fanúšikovia tešiť aj na americkú speváčku Vivian Sessoms a formácie Martin Valihora Group a Darkness Positive Quintet.

Slovenský bubeník Martin Valihora uvedie už 7. novembra ďalší z cyklu svojich jazzových festivalov One Day Jazz Fest. Po hviezdach jazzu a funku ako sú Hiromi, Tower of Power či Chaka Khan prijal tentokrát jeho pozvanie vystúpiť na Slovensku celosvetovo uznávaný basgitarista, kontrabasista, spevák a skladateľ v jednej osobe Avishai Cohen.

"Veľmi sa teším, že po klubovej scéne sa opäť vraciame do priestorov bratislavského Istropolisu. Môžeme tak zažiť veľa krásnej kvalitnej hudby pre zmenu v komfortných podmienkach na sedenie a vypočuť si opäť svetovú hudobnú špičku, ktorú sa snažíme každým rokom prinášať slovenskému publiku. Veríme, že vďaka žánrovej rôznorodosti bude náš festival opäť atraktívny pre širokú verejnosť," dodáva spoluorganizátori o jesennom vydaní prestížneho podujatia. To je dnes popri Bratislavských jazzových dňoch a koncertnom cykle City Sounds najväčším bratislavským importérom jazzových top umelcov zo zahraničia, a zároveň prezentuje to najlepšie z domácej scény.

Martin Valihora, Grape 2014 Zdroj: Marko ErdMartin Valihora prináša v rámci One Day Jazz Festivalu na Slovensko svetovú špičku

Avishai Cohen sprístupňuje jazz širšiemu publiku

Headliner nadchádzajúceho One Day Jazz Festivalu Avishai Cohen je skutočnou svetovou jazzovou ikonou. Charizmatického hudobníka označil americký jazzový magazín Down Beat za "jazzového vizionára globálnych rozmerov", podľa izraelského denníka The Jerusalem Post je "bezkonkurenčne najúspešnejším izraelským jazzovým exportom" a hudobný magazín Bass Player ho zaradil medzi 100 najvplyvnejších kontrabasistov 20. storočia. Objav legendárneho jazzového klaviristu Chicka Coreu (Cohen hral v jeho sextete Origin) má na konte nahrávanie i vystupovanie s hviezdami ako Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Herbie Hancock, Alicia Keys či s Londýnskym a Izraelským filharmonickým orchestrom.

"Avishai Cohen je jedným z umelcov, ktorých som chcel pozvať na festival už dávno. Je to jeden unikátny virtuóz a spevák, ktorého melodika a lyrika v kompozíciách sprístupňuje jazz aj širšiemu publiku," hodnotí umelca svetovo uznávaný bubeník Martin Valihora. "Mal som tú česť zdieľať spoločné pódium s Avishaiom v newyorskom Blue Note, kde sme niekoľkokrát hrali spoločné koncerty s Hiromi, a je to naozaj veľká strhujúca jazda, vidieť ho v akcii."  V Bratislave sa Izraelčan predstaví so svojím triom, v ktorom ho dopĺňajú Nitai Hershkovits (klavír) a Daniel Dor (bicie).


Ako ďalší exkluzívny zahraničný hosť sa 7. novembra vo Veľkej sále bratislavského Istropolisu predstaví tiež dychberúca americká speváčka Vivian Sessoms, ktorú preslávila spolupráca s hviezdami ako Joe Cocker, Michael Jackson, Stevie Wonder, Sinéad O'Connor, Pink a mnohými ďalšími. "Vivian Sessoms je speváčka, ktorá spolupracuje so svetovými hviezdami na tých najväčších pódiách, a zároveň má aj svoj vlastný soulový projekt, s ktorým sa predstaví na festivale," prezrádza Valihora, ktorý si s ňou na festivale aj zahrá. "Som veľmi šťastný, že prijala pozvanie a my si budeme môcť zahrať s takouto veľkou speváčkou svetových kvalít."

Martin Valihora Group sa na podujatí predstaví v medzinárodnom zložení slovenských aj zahraničných hudobníkov. Domácu scénu bude reprezentovať aj zoskupenie mladých muzikantov zo žilinského konzervatória Darkness Positive Quintet.

One Day Jazz Fest 2014 - jesenné vydanie
7. 11. 2014, 19:30 (otvorenie: 18:00) – Istropolis, Bratislava
 
Avishai Cohen Trio (IL) 
Vivian Sessoms (USA) 
Martin Valihora Group (SK/INT) 
Darkness Positive Quintet (SK) 

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.

Foto: Avishaicohen.com (titulná fotografia), Marko Erd (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Avishai Cohen