Ľudmila Štefániková je jednou z dvoch slovenských žien, ktoré za posledných 15 rokov vyštudovali jednu z najprestížnejších hudobných škôl sveta - Berklee College of Music. Už o pár dní na Slovensku privíta svoju čisto ženskú americkú kapelu All Female Jazz Quartet, s ktorou vyrazí na turné po Čechách a Slovensku.

Ľudmila Štefániková sa narodila v roku 1982 v Bratislave a dnes patrí k mladým slovenským umelcom, ktorým sa podarilo etablovať najmä v zahraničí. Hrá na netradičný nástroj malletKAT, ktorý je elektronickou verziou melodických perkusívnych nástrojov ako sú xylofón a vibrafón. Je vyštudovanou vibrafonistkou, speváčkou a skladateľkou, tvorí a interpretuje súčasnú improvizovanú hudbu, jazz ale aj vážnu a elektronickú hudbu. Študovala v Paríži a Amerike, na svojom konte má niekoľko ocenení a k tomu tvár, ktorá už zdobila stránky niekoľkých módnych časopisov.

V týchto dňoch vydáva svoj druhý autorský album ElectriCITY, ktorý nahrala s čisto ženským inštrumentálnym telesom a so špeciálnymi hosťami domáceho a svetového formátu, ktorými sú Peter Lipa a Greg Hopkins. Svoj nový album predstaví verejnosti počas veľkého turné od 30. októbra do 14. novembra vo viacerých českých a slovenských mestách. Nové CD bude krstiť hneď dvakrát, najprv za oficiálnej účasti amerického veľvyslanca 13. novembra a o deň neskôr na rovnakom mieste - Music Gallery u Dežmára - počas bratislavského koncertu pre širokú verejnosť.

Ľudmila Štefániková Zdroj: Daša Šimeková

Zbiera prvenstvá i ocenenia

Ľudmilina záľuba v netradičných nástrojoch a hudobne neprebádaných vodách jej priniesla viacero prvenstiev už počas štúdia. Bola historicky prvou ženou prijatou na štátne konzervatórium v Bratislave na hlavný odbor bicích nástrojov. Zároveň bola prvou slovenskou vibrafonistkou na slávnej Berklee College -  alma mater mnohých svetových velikánov jazzu. Stala sa taktiež prvou a zatiaľ jedinou ženou v Čechách i na Slovensku ktorá je profesionálnou jazzovou vibrafonistkou, je prvou Slovenkou v projekte Rhythm of the Universe, je prvou vibrafonistkou a tiež prvou Slovenkou, ktorá sa dostala do prestížnej a selektívnej Berklee Global Jazz Institute, a pravdepodobne aj prvou vibrafonistkou na svete, ktorá interpretovala mikrotonálnu hudbu na malletKATe. 

Neobišli ju taktiež ocenenia na domácej slovenskej pôde. Bola nominovaná na cenu Najúspešnejšia zahraničná Slovenka roku 2012, ktorú vyhlasuje časopis Slovenka. Jej debutový album Be Beautiful dostal cenu Hudobného fondu a v ankete Esprit 2012 sa umiestnil na druhom mieste v diváckom hlasovaní o najlepší jazzový album roka. Na minuloročných Bratislavských jazzových dňoch otvárala spolu s projektom Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence posledný festivalový deň pred headlinerom Kool & the Gang. Získala tiež ocenenie za najlepší interaktívny výkon a jazzovú interpretáciu v národnej súťaži organizovanej Slovensku jazzovou spoločnosťou.

Ľudmila Štefániková - ukážky z albumu Be Beautiful (2011)

Hudbou žije už od detstva

Ľudmila vyrástla v Bratislave, pochádza z umeleckej, hudobno–divadelnej rodiny. V piatich rokoch začínala hrou na klavíri, neskôr spevom v Bratislavskom detskom speváckom zbore a v trinástich začala s hrou na bicie nástroje. V 23 rokoch získala prezidentské štipendium francúzskej vlády na štúdium na významnej hudobnej akadémii American School of Modern Music v Paríži. Tam sa začala venovať jazzovej kompozícii a vibrafónu ako hlavnému nástroju. Ďalšie štipendiá a významné ocenenia získala o pár rokov neskôr na spomínanej svetovej škole jazzu Berklee College of Music v americkom Bostone (Najaktívnejší hráč na melodické perkusie, Berklee kompozičné štipendium, Ocenenie dekana, Cena za vynikajúce študentské výsledky a iné. Štúdium Ľudmila ukončila Summa Cum Laude, teda s červeným diplomom.

Počas štúdia na Berklee ju viedli uznávané svetové jazzové kapacity ako Terri Line Carrington, Danilo Perez, George Garzone, Dave Fiuczynski, Ed Tomassi, Greg Hopkins, Phil Wilson, Dean Anderson, Richard Flanagan, Steve Rochinski, Jackson Schultz, Bob Pilkington, Greg Osby, či majstri jazzového vibrafónu ako Ed Saindon, Dave Samuels. Doteraz spolupracovala s významnými svetovými osobnosťami, ako napríklad Kevin Eubanks (americká televízna osobnosť), Christopher Heral (francúzsky skladateľ hudby, ktorý spolupracuje so Stevenom Spielbergom) alebo William Flageollet (významný francúzsky zvukár, nositeľ ocenení Caesar za zvuk a mix filmov).

Ľudmila Štefániková koncertuje prevažne v USA, Kanade a vo Francúzsku, ako aj na mnohých medzinárodných diplomatických udalostiach. Jej nadchádzajúce turné po Čechách a Slovensku je tak jedinečnou príležitosťou ako okúsiť svetový jazz na domácej pôde. Okrem krásnej hudby sa bude aj na čo pozerať - Ľudmilu totiž budú v rámci kapely All Female Jazz Quartet sprevádzať ďalšie tri šarmantné hudobníčky Jen Morrison (USA - gitara), Emily Smejkal (Rakúsko - kontrabas) a Jazz Robertson (USA - bicie).

Rozpis koncertov nájdete nižšie, ďalšie informácie a hudobné ukážky sú k dispozícii na stránkach www.ludmilastefanik.com, www.facebook.com/ludmilastefanik a soundcloud.com/ludmila_stefanik.


Kompletný program ElectriCITY CZ/SK tour 2013:

28. 10. - Bratislava, Pub U Zeleného Stromu (uvítací koncert po príchode kapely na Slovensko)
30. 10. - Brno, Klub Stará Pekárn  31.10. Kuřim (CZ), Klub Escape
1. 11. - Piešťany, Kursalon Art Jazz Gallery
2. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note Jazz Club
3. 11. - Zlín, Zelenáčova Šopa
4. 11. - Jihlava, Horácké Divadlo
6. 11. - Černošice u Prahy, Klub Kino
7. 11. - Praha, Reduta Jazz Club
8. 11. - Hořice, Dům kultury Koruna, Festival JazzNights
9. 11. - Teplice, Jazz Club Teplice
10. 11. - Opava, Klub Evžen 
11. 11. - Kroměříž, Klub Starý pivovar
12. 11. - Kroměříž, Konzervatorium Master Class
12. 11. - Břeclav, Kafe Piksla
13. 11. - Bratislava, Music Gallery u Dežmára (neverejný krst albumu)  
14. 11. - Bratislava, Music Gallery u Dežmára (verejný krst albumu)

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veronika Boríková z agentúry Pendant.

Foto: Dáša Šimeková