Pred štvrťstoročím zaznelo na Námestí SNP v Bratislave niekoľko piesní, ktoré sa navždy zapísali do histórie nášho i českého národa. Jaro Filip spieval Do batôžka, Karel Kryl Děkuji a azda najznámejšou hymnou 17. novembra 1989 je Sľúbili sme si lásku - paradoxne pieseň najmenej známeho z trojice pesničkárov, Ivana Hoffmana.

25. výročie Nežnej revolúcie, ktorá v roku navždy zmenila životy občanov oboch krajín, si všímaví Slováci a Česi pripomenuli počas uplynulého predĺženého víkendu. Verejnoprávna RTVS tejto významnej udalosti venovala najväčší priestor tak v rozhlase ako aj v televízii. Okruhy STV odvysielali množstvo tematických diskusií, filmov a dokumentov (televíznu premiéru mal napríklad film Magický hlas rebelky o jednej z ďalších významných novembrových hudobných postáv Marte Kubišovej), diváci si mohli pozrieť aj záznam z koncertu Pocta slobode 2014.

Zaujímavým programom bola aj Nežná noc v archíve, ktorá v noci z nedele na pondelok ponúkla pohľad do televízneho vysielania v roku 1989. Niečo podobné pripravilo v rámci rozhlasu aj Rádio_FM, v ktorom Baláž a Hubinák počas pondelkového poobedia ponúkli výber skladieb, ktoré sa za socializmu hrávali, aj tých, ktoré boli zakázané.

Súčasťou tematického vysielania nazvaného "25 rokov od Nežnej" boli aj slávnostné podujatia, ktoré sa počas uplynulých dní konali v Bratislave a Prahe. V nedeľu 16. decembra odvysielala Jednotka záznam z podujatia Spomienková slávnosť k 25. výročiu Nežnej revolúcie organizovaného pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku za účasti prezidentov V4, Ukrajiny a Nemecka. Večer moderovali Robo Roth a Táňa Pauhofová, hostiteľkou večera bola Emília Vášáryová, ktorá na pódium v Historickej budove SND pozvala aj hudobníkov Katku Koščovú a Martina Geišberga. Práve tí prítomným osobnostiam a divákom pripomenuli dve zo spomínaných "revolučných" piesní.

Katka Koščová a jej najbližší hudobný spolupracovník Daniel Špiner sa predviedli s krásnou, svojskou a intímnou klavírnou verziou skladby Sľúbili sme si lásku


Pesničkár Martin Geišberg si zase trúfol na "krylovku" Děkuji a bola to dôstojná spomienka na legendárneho umelca.


V samotný deň výročia odvysielala RTVS na Dvojke priamy prenos slávnostného koncertu z Národného divadla v Prahe, spojeného s udeľovaním Cien Pamäti národa. Vystúpili umelci ako John Cale (The Velvet Underground), Gábor Presser, Ivan Král, Pražský výběr, Pankow a Raz dwa trzy. Slovenskí zástupcovia Marián Varga a Jana Kirschner ponúkli divákom pieseň Ľalia poľná z kultového albumu Na II. programe sna, ktorý v 70-tych rokoch Varga nahral s Pavlom Hammelom a Radimom Hladíkom.


Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS)
Foto: Youtube / RTVS

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner, Katarína Koščová