Stále aktuálna téma ľudí bez domova a slovenský kráľ rapu inšpirovali mladého klaviristu Martina Kráľa pri skladaní hudby pre svoj najnovší klip. Video, ktoré inštrumentálnej hudbe pridáva príbeh, vzniklo pod taktovkou Dušana Krajčoviča, ktorý sa podpísal aj pod videoklipy úspešného rapera Kaliho.

S námetom na scenár prišiel sám Martin Kráľ, ktorý pojem fenoménu poňal z opačnej strany ako Rytmus v pôvodnej verzii skladby. "Fenomén v coververzii nie je vnímaný len vo význame výnimočného človeka, ale najmä ako jav a skutočnosť v dnešnej spoločnosti, s ktorou sa stretávame aj na slovenských uliciach," vyjadril sa o klipe hudobník, ktorý si v klipe zahral hlavnú úlohu. Prostredníctvom rôzneho zobrazenia tej istej osoby podľa vlastných slov porovnal dva svety - svet chudobných so svetom úspešných a bohatých.

"Spolupracovať s Martinom na tomto klipe bola pre mňa veľmi dobrá skúsenosť. Je to šikovný klavirista s dobrými nápadmi a verím, že to dotiahne ešte ďaleko," hovorí režisér a producent videa Dušan Krajčovič, ktorého oslovil nielen námet videoklipu ale najmä hudba, ktorej sa mladý nadšenec klavíra a modernej hudobnej produkcie venuje. Kráľ tentokrát svoje umenie spojil s jemným beatom producenta Tretinu zo štúdia Beattuners.


Talentovaný hudobník, ktorý obľubuje spontánnu hru na klavíri bez nôt a podľa sluchu, prvýkrát predstavil svoj videoprojekt, ktorým chce priblížiť klavír najmä k ľuďom svojej generácie, na jar minulého roka. Za pianom v centre Bratislavy vtedy zahral coververziu piesne od Bruna Marsa When I Was Your Man, ktorá znie aj v jeho prvom profesionálne natočenom videu s názvom Street piano.

Hre na klavíri sa Martin Kráľ venoval od detstva, kedy navštevoval základnú umeleckú školu. Tu sa však jeho štúdium hudby skončilo a lásku ku klavíru v sebe znovu objavil iba pár rokov dozadu, kedy si počas pobytu v zahraničí spontánne sadol za klavír v jednom hoteli. Jeho hra nezostala dlho bez odozvy. "Pri klavíri sa zrazu zažalo svetlo, prišla manažérka hotela a priniesla mi kávu. Poďakovala a poprosila, aby som ešte hral," spomína Martin. Táto skúsenosť ho inšpirovala k tomu, že sa rozhodol prinášať klavír bližšie k ľuďom, teda z detskej izby do kaviarní a hotelov, a napokon formou kreatívnych coververzií aj na internet.

Text: Hudba.sk (zdroj: Martin Kráľ, archív)
Foto: Youtube