V sobotu 22. apríla sa v rámci jedného zo sprievodných podujatí Anasoft litera festu v bratislavskom Majestic Music Clube predstaví rusko-kanadská speváčka Michelle Gurevich, známa aj ako Chinawoman.

Pesničkárka s veľmi zvláštnou hĺbkou i farbou hlasu a citovým šansónovým prejavom vydala doteraz len pár albumov, no vypredáva koncerty v mestách po celom svete. Dcéra kirovskej baletky a inžiniera zo sovietskeho Leningradu sa narodila v kanadskom Toronte, kde jej rodičia emigrovali. Jej kariéra začala pred 10 rokmi doma nahratým albumom Party Girl. Dekadentné, dramatické vintage klávesy a syntetické struny spolu s nenapodobiteľným hlasom a originálnym prejavom ponúkajú silný zážitok, ktorý okamžite oslovil fanúšikov hľadajúcich niečo nové a autentické.


Pod pseudonymom Chinawoman si postupne vytvorila širokú základňu obdivovateľov - od východoeurópskej diaspóry, cez berlínsku queer scénu, až po priaznivcov melodramatických balád po celom svete. Uznania sa dočkala aj od hudobnej kritiky. Napríklad magazín Rolling Stone o nej napísal, že "od prvého tónu vám bez akejkoľvek ceremónie uchmatne dušu" a Kevin Hegge z Now Magazine jej hudbu opísal ako niečo "mysteriózne, zvrátené a bohaté".


Pred dvoma rokmi vystúpila na festivale Pohoda. Medzitým ukončila éru Chinawoman a už pod vlastným menom Michelle Gurevich vydala svoj štvrtý autorský album s názvom New Decadence, ktorý sa opäť nesie v štýle temného realizmu. V Bratislave vystúpi ako hudobný highlight festivalu Anasoft litera fest. Dôvod, prečo by ste si koncert rozhodne nemali nechať ujsť, zhrnul uznávaný hudobný publicista Felix Sandalov z magazínu Billboard: "Odolnosť voči šarmu magickej Chinawoman je márna. Nepodobá sa ničomu živému a je tak vzdialená svetu, že človek túži veriť, že existuje." Je sa na čo tešiť.

Vypočujte si nový album New Decadence na Bandcampe:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poslytla Simona Fochlerová, PR manažérka festivalu Anasoft litera. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke podujatia www.anasoftlitera.sk a na Facebook stránke koncertu.

Foto: Enrico Dallman

Súvisiaci interpreti: Chinawoman