Zvuk organa vzbudzuje dojem slávnosti, vznešenosti a vyrovnanosti. Nie náhodou je oddávna nazývaný kráľom hudobných nástrojov. Organ je súčasťou aj viacerých dôležitých koncertných siení po celom svete. Od roku 1998 sa každoročne za účasti domácich a zahraničných interpretov koná cyklus organových koncertov v Slovenskom rozhlase.

V uplynulých 19 ročníkoch v rámci cyklu s názvom Organové koncerty pod pyramídou vystúpila plejáda slávnych organistov. Sú medzi nimi také mená ako Olivier Latry, Michel Bouvard, László Fassang, Michael Schönheit, Vincent Dubois a mnohí ďalší. Koncerty sa konajú formou nedeľňajšieho matiné so začiatkom o 10:30. Ich výnimočnosť spočíva aj v realizácii priameho prenosu z každého koncertu na vlnách Rádia Devín.

Prvý koncert jubilejného ročníka bude 29. januára patriť Olivierovi Latrymu, titulárnemu organistovi Katedrály Notre Dame v Paríži z Francúzska. Na ďalších koncertoch vystúpia Matthias Maierhofer z Nemecka, Přemysl Kšica z Česka, Arkadiusz Bialic z Poľska a slovenskí organisti Denisa Gibalová KabáčováImrich Szabó.

Hudba zaznie na najväčšom slovenskom organe

V budove Slovenského rozhlasu v Bratislave sa nachádza organ, ktorý je dominantou Veľkého koncertného štúdia. Je najväčším organom na Slovensku a svojou kvalitou vyhovuje náročným kritériám umeleckej interpretácie. Bol postavený v roku 1984, má 81 registrov, štyri manuály, pedál a 6373 píšťal. Tieto atribúty ho radia medzi veľké organy aj v európskom kontexte.

V prvých rokoch bol organ využitý na koncertné účely iba sporadicky. Myšlienku využiť tento cenný nástroj na pravidelné organové recitály sa podarilo zrealizovať v roku 1994. Prvý cyklus koncertov sa konal o štyri roky neskôr za účasti domácich interpretov a dostal názov Organové koncerty pod pyramídou. Záujem publika i vedenia Rádia Devín o tieto koncerty boli pohnútkami k tomu, aby sa v realizovaní cyklu organových koncertov pokračovalo aj v budúcnosti.

Organové koncerty pod pyramídou 2017:

29. 1. - Olivier Latry (Francúzsko)
26. 2. - Přemysl Kšica (Česká republika)
19. 3. - Denisa Gibalová Kabáčová (SK)
30. 4. - Matthias Maierhofer (Nemecko)
21. 5. - Arkadiusz Bialic (Poľsko)
11. 6. - Imrich Szabó (SK)

Redakciu Hudba.sk informoval Juraj Kadáš, PR manažér RTVS.

Foto: RTVS