Pražská kapela U-Prag nepatrí medzi najznámejšie české skupiny a na Slovensku ju pozná naozaj len málokto. Ide pritom o skupinu, ktorá by si pozornosť poslucháčov určite zaslúžila, pretože jej zvuk presahuje hranice typickej českej a slovenskej produkcie. Dôkazom je aj album Seconds of Life, ktorého titulná skladba sa teraz dočkala videoklipu.

Pomaly plynúci vizuál zachytáva mladého rybára, ktorý si užíva chvíle samoty a kľudu v krásnom prostredí zabudnutého meandra rieky Berounky. Režisér klipu Jakub Havlík pracoval so slow-motion zábermi v kombinácii s pohľadmi z vtáčej perspektívy zachytenými dronom.

Soundtrackom k filmovo natočenej rybačke je nemenej zaujímavá hudba. Tá prechádza od intímneho akustického úvodu s emotívnym klavírom, cez elektronickú pasáž v strede, až po dynamické finále, v ktorom filmová atmosféra vygraduje za zvuku gitár a sláčikov. Titulná skladba patrí medzi najvýraznejšie kúsky z albumu Seconds of Life, ktorý vyšiel v decembri 2015. Celý si ho môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe.


Kapelu U-Prag, ktorá na scéne pôsobí od roku 2002, tvorí sedem muzikantov s rôznymi hudobnými presahmi. Popri elektronickej zložke využívajú širokú škálu živých nástrojov a vo svojich hudobných experimentoch si nekladú medze. Zatiaľ majú okrem spomínaného druhého radového albumu na konte aj debut 44 thousand actors in 16 flats (2009) a kompiláciu Work 2002-2007, ktorá predstavuje ich tvorbu z prvých piatich rokov na scéne.

Od svojho vzniku odohrali vyše 180 koncertov po celej Českej republike, predstavili sa aj na Slovensku či v Nemecku. Zostavu skupiny tvoria 
Šimon Dvorský (klavír, spev), Daniel Petkevič (perkusie, violončelo), Tomáš Lacina (basgitara, kontrabas), Michal Pavlíček (bicie), Milan Broum (gitara), Jan Stiborek (perkusie, gitara) a Jakub Loučka alias MC Skiver J (rap).

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: U-Prag, Dan Petkevič)
Foto: Youtube / Jakub Havlík (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: U-Prag