Kanadská punk-rocková formácia Billy Talent je ďalším potvrdeným zahraničným interpretom hudobného festivalu Topfest. Skupina z Ontária sa na Slovensko vráti už po roku, keďže vlani v júni odohrala koncert v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC).

Na Topfeste, ktorý sa bude konať 27. až 29. júna na letisku v Piešťanoch, sa predstaví počas druhého dňa, teda v piatok 28. júna. "Sme veľmi radi, že na zoznam interpretov pre tento ročník môžeme dopísať ďalšie skvelé meno. Dúfame, že tým potešíme fanúšikov, pretože práve túto skupinu si viacerí veľmi často želali," povedal Dušan Drobný z organizačného tímu festivalu.


Billy Talent sú aktuálne na turné so svojím štvrtým albumom Dead Silence, ktorý vydali vlani v septembri. Po trojici štúdioviek Billy Talent I, II, III prišli Kanaďania s novým projektom, ktorý vyprodukovali vo vlastnej réžii. Fanúšikov potešili chytľavými skladbami s ostrým zvukom a súčasnými textami, v ktorých napríklad pranierujú život na sociálnych sieťach a posielajú ľudí žiť "reálny život".  

Zohratá štvorica spolupracuje už 20 rokov, v roku 1993 začínali vystupovať ešte pod menom Pezz, pod ktorým vydali aj debutový album Watoosh!. Dodnes hrajú v nezmenenej zostave – spevákom je Ben Kowalewicz, gitaristom Ian D'Sa, basgitaristom Jon Gallant a bubeníkom Aaron Solowoniuk. Práve Solowoniukove vážne zdravotné problémy počas nahrávania ostatného albumu kapelu ešte viac zomkli. "Celá nahrávka už bola takmer hotová, ale v tej situácii sme mysleli iba na Aarona, zvyšok bol dosť nepodstatný," hovorí o období spred dvoch rokov Kowalewicz.

Zo štvrtého albumu vyšli single Viking Death March, Surprise, Surprise či najnovší Stand Up and Run, na aktuálnej šnúre však nechýbajú ďalšie hity skupiny ako Try Honesty, Devil in a Midnight Mass, River Below a zrejme najznámejší hit skupiny Fallen Leaves.


Headlinerom jubilejného 10. ročníka Topfestu bude anglická heavymetalová skupina Iron Maiden. Na festivale predstaví výber zo svojej tvorby v rámci svetového Maiden England World Tour. Vystúpi už v úvodný deň, teda vo štvrtok 27. júna. Vystúpenie na Topfeste bude teda pre šesťčlennú formáciu prvým slovenským koncertom po takmer desiatich rokoch.

Na festivale sa okrem nich ukáže aj balkánsky režisér a hudobník Emir Kusturica s bosniansko-srbským projektom No Smoking Orchestra alebo španielska formácia Ska-P. Českú scénu bude na Topfeste reprezentovať skupina Čechomor, slovenskú interpreti ako Horkýže Slíže, Tublatanka, IMT Smile alebo Arzén.

Zdroj: SITA, PR
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Billy Talent