V roku 2013 sa vo Veľkej Británii predalo viac albumov rockových interpretov ako popových. Informovali o tom zástupcovia Britského fonografického priemyslu (BPI) na základe výsledkov Official Charts Company monitorujúcej údaje o predajnosti.

33,8 percent zo všetkých predaných dlhohrajúcich nahrávok v Británii patrí práve rockovému žánru. Zaslúžili sa o to najmä kapely Arctic Monkeys, Bastille, Mumford & Sons či speváci a hudobníci Rod Stewart a Jake Bugg. Popové nahrávky predstavujú 31 percent zo všetkých predaných albumov v roku 2013. Štúdiovky formácií Rudimental či Disclosure, ale tiež dídžeja Calvina Harrisa sa zaslúžili o pozdvihnutie predaja tanečnej hudby na 8,3 percenta. Albumy R&B interpretov predstavujú 5,7 percenta a hip-hopové nahrávky 3,6 percenta z celkového predaja albumov. 

"Arctic Monkeys sa stávajú akousi ikonou a takí ako Jake Bugg a Bastille vytvárajú novú generáciu rockových fanúšikov, čo pre tento žáner znamená, že si bude užívať ďalšie úžasné obdobie," vyhlásil na margo dominancie rockových albumov Gennaro Castaldo z BPI. Iný obraz však ponúkajú štatistiky predaja singlov: až 36,2 percenta zo všetkých predaných singlov totiž tvorili popové piesne, pričom rockové single tvorili 21,4 percenta predajnosti.

Z výberovky Queen sa v UK predalo už 6 miliónov kópií

K celkovému nárastu predaja rockových albumov prispievajú nielen nové nahrávky, ale aj klasické albumy. Výberovka anglickej skupiny Queen s názvom Greatest Hits (1981) sa začiatkom februára stala historicky prvým albumom, z ktorého sa vo Veľkej Británii predalo viac než šesť miliónov kópií.

"To sú úžasné správy. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí nás po celé tie roky podporujú. Dúfame, že vám budeme aj naďalej slúžiť," uviedol gitarista Brian May. "Úžasné. Kto by si to bol pomyslel! A to všetko je zásluha britskej verejnosti. Ďakujeme vám, je to pre nás obrovská pocta," dodal bubeník Roger Taylor. Queen majú pritom v top 10 najpredávanejších albumov vo Veľkej Británii dvojité zastúpenie, keď na desiatom mieste je ich ďalšia výberovka Greatest Hits II (1991), z ktorej sa doteraz predalo 3,9 milióna kópií.

Druhým najpredávanejším albumom vo Veľkej Británii je momentálne nahrávka Gold: Greatest Hits (1992) švédskej formácie ABBA, ktorá vlani odsunula na tretie miesto album Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) od The Beatles. Štvrtá priečka patrí Adele so štúdiovkou 21 (2011) a prvú päťku uzatvárajú Oasis s (What's The Story) Morning Glory? (1995).

Top 10 historicky najpredávanejších albumov vo Veľkej Británii:

1. Queen - Greatest Hits (1981)
2. ABBA - Gold: Greatest Hits (1992)
3. The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
4. Adele - 21 (2011)
5. Oasis - (What's The Story) Morning Glory? (1995)
6. Michael Jackson - Thriller (1982)
7. Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon (1973)
8. Dire Straits - Brothers In Arms (1985)
9. Michael Jackson - Bad (1987)
10. Queen - Greatest Hits II (1991)  

Zdroj: SITA (Bpi.co.uk, Digitalspy.co.uk, Officialcharts.com, archív)
Foto: AP Photo/Gill Allen

Súvisiaci interpreti: Arctic Monkeys, Queen