Kým ešte pred rokom väčšine fanúšikov meno Sima Martausová nič nehovorilo, teraz patrí k najúspešnejším domácim speváčkam. Po dobytí slovenského trhu a zisku ocenení Objav roka a Album roka v ankete nášho portálu a ZAI ju v úvodných mesiacoch roka 2014 objavili aj v susednom Česku.

Ostatný album Dobrý deň, to som ja, ktorý na Slovensku presiahol double-platinový status, totiž zaujal aj českú hudobnú kritiku. V recenzii portálu Musicserver.cz s titulkom "Hľadáte autentickú popovú pesničkárku? Skúste Slovenku Simu Martausovú" sa na jej adresu pozitívne vyjadril kritik Josef Martinek.

"Sima jasne vyčnieva nad ženskou popovo pesničkárskou konkurenciou. Speváčka totiž vôbec nepôsobí naivne, naopak jej texty sú veľmi inteligentné, napriek tomu stále veľmi prístupné pre bežného poslucháča. Piesne tak môžu vyhrávať z komerčného rádia, ale i z prehrávačov vyznávačov krehkejšej folkovej tvorby. Isté je, že Sima Martausová je interpretkou, ktorá má potencial vyplniť prázdny priestor, ktorý si pred rokmi Česku a na Slovensku nárokovala napríklad Aneta Langerová, kým vymenila gitaru za sláčiky z projektu Pár míst, alebo Jana Kirschner, kým opustila Krajinu rovinu a ochutnala zvukovo príliš ťažkú Morušu. Bude nesmierne zaujímavé sledovať, akým smerom sa budú uberať jej ďalšie umelecké kroky."
(celá recenzia na Musicserver.cz)

Prečítajte si: Sima Martausová priznala: Jej najväčší hit vznikol za desať minút

Sima Martausová Zdroj: Veronika Valúchová

Do rádií posiela posledný singel

Sima napriek úspechom nespí na vavrínoch - stále píše nové pesničky, ktoré zaraďuje do koncertného programu a na fanúšikoch testuje ich odozvu. Niektoré z nich sa určite objavia na jej novom albume, ktorý sa nahráva priebežne a vyjsť by mal na jeseň. S úspešným minuloročným albumom sa tak mladá speváčka a skladateľka pomaly ale isto lúči. Do rádií v týchto dňoch posiela posledný singel. Je ním symbolicky skladba Dobrý deň, to som ja, ktorá dala názov aj samotnému albumu.

Popri príprave nových skladieb sa Sima spolu s kapelou, ktorú tvoria Igor "Ajdži" Sabo (bicie), Martin Zajko (gitary, mandolíny, ukulele), Pišta Lengyel (gitara, steel guitar), Martin Gašpar (kontrabas, basa) a Martin Wittgruber (klávesy, akordeón) pripravuje aj na koncerty a festivaly, ktoré ich čakajú v tomto roku. Ich priebežný rozpis nájdete nižšie.


Termíny aktuálne potvrdených koncertov:

24. 4. - Zvolen, námestie
24. 4. - Žilina, Mestské divadlo
10. 5. - Poľsko, Krakov
23. 5. - Nové mesto nad Váhom, Blue note
27. 5. - Bratislava, Ateliér Babylon
6. 6. - Nová baňa, Dom kultúry
8. 6. - Malacky, festival
6. 7. - Púchov
24. 7. - Bratislava, Štúdio L+S, 
25. 7. - Voderady
30. 8. - Piešťany, festival Lodenica (vstupenky na Predpredaj.sk)

Informácie pre redakciu Hudba.sk poskytol Rado Mešša, PR manažér speváčky.

Foto: Veronika Valúchová

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová