Po decembrovom vystúpení českých shoegazerov Manon Meurt a pripravovanom koncerte The Finally, ktorí zahrajú 24. apríla tiež v bratislavskej Fuge, je tu opäť podobná zostava: dve dievčatá, dvaja chlapci, to sú talianski Be Forest.

Pôvodne trio, dnes už štvorica z talianskeho Pesara. Be Forest na seba upútali pozornosť prvýkrát v roku 2011, kedy vydali debutový album Cold a po Európe koncertovali s Japandroids. Hľadať s nimi hudobné podobnosti by však bolo zbytočné. Be Forest hrajú shoegaze zmiešaný s prvkami post-punku a snovou atmosférou. Navrstvené gitary, jemné ženské vokály, temné basové linky a precízne bicie sú hlavnými komponentami ich skladieb. Zatiaľ čo ich debut bol temnejšou záležitosťou, na novom albume Earthbeat (2014) sa objavujú už aj svetlejšie, pozitívnejšie či romantickejšie motívy a jeho celkový zvuk je živší. Zasnení Be Forest sa v Bratislave predstavia prvýkrát.


Večer vo Fuge pod hlavičkou Real Something, ktorý sa bude konať 7. mája, podporí aj domáce zoskupenie The Ills. Na scéne fungujú od roku 2008 a za ten čas odohrali vyše stovky koncertov doma i v zahraničí. Ich atmosférické inštrumentálne skladby sa im doteraz podarilo zachytiť na dvoch dlhohrajúcich albumoch (To Wish Impossible Things/2010 a Splendor/2012) a dvoch EPs. Tretie LP s názvom Zoya nahrali vo februári v Dánsku, ukážky z neho zahrajú aj na koncerte vo Fuge. Ich tvorba už škatuľky "post-rock" a "shoegaze" dávno presiahla, no svoje korene netaja a s vplyvmi math-rocku či sludge-u sa vrhajú do nových hudobných dobrodružstiev.


Predstavia sa aj Line Gate, ktorí začali v roku 2010 ako dvojica (gitara, klávesy, husle). Od roku 2012 má kapela päť členov, ktorí hrajú na violončelo, klávesy, gitaru, basu a bicie. Line Gate hrajú melancholickú hudbu založenú na vplyvoch minimalizmu, ambientu, dronu, noisu a niektorých ďalších štýlov. V apríli 2013 vydali svoj debutový album Split Lines.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Táňa Lehocká z Real Something.
 

Súvisiaci interpreti: The Ills