Speváčka Katka Koščová vyrazí začiatkom mája na komorné turné iba s dvomi muzikantmi - svojím dvorným klaviristom Danielom Špinerom a medzinárodne uznávaným harfistom Michalom Matejčíkom. Sčasti si tak zopakuje koncerty spred roka a pol, kedy predstavila svoj ostatný album Oknom v špeciálnej hudobníckej zostave.

"Spievať iba v sprievode klavíra a harfy, v tomto privátnom spojení so správnym priestorom, je pre mňa v rámci koncertovania jedna z najkrajších kombinácií," hovorí Katka Koščová. Ako dodáva, práve vďaka veľmi intímnym koncertom začala byť pomerne náročná na priestory, v ktorých vystupuje.

"Viem, že sa tým istým spôsobom obmedzujem, ale zistila som, že sa potrebujem koncentrovať. Aj pre publikum, aj pre nás na pódiu pri muzike, ktorú robíme, je omnoho lepšie, ak hráme niekde, kde nehučí kávovar, nedrtí sa ľad počas najintímnejšej piesne. Vyslovene si preto užívame priestory rôznych chrámov - kostoly, synagógy alebo drobné kulturáky, divadelné sály. Ak ideme do klubu, tak iba tam, kde absolútne dôverujem uvedomelým majiteľom, kde vieme, že počas hrania vypnú stroje a nalievajú až po skončení vystúpenia."

Termíny komorných koncertov Kataríny Koščovej:

1. 5. (19:00) - Bratislava, Klarisky
2. 5. (19:00) - Nitra, Synagóga
3. 5. (19:00) - Trenčín, Café Sládkovič
5. 5. (20:00) - Košice, HalmiSpace
6. 5. (19:00) - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
4. 6. (19:00) - Bardejovské Kúpele, Hotel Astória

Michal Matejčík rokoch 2011 a 2012 odohral európske turné s Georgeom Michaelom. Predstavil sa aj ako špeciálny hosť na jednom z viedenských koncertov Depeche Mode, z ktorých repertoáru spravil harfové remixy a s týmto programom úspešne brázdi klubovú scénu. S jedným z nich v roku 2013 sprevádzal aj Katarínu Knechtovú počas jej predskakovania na koncerte Depeche Mode v Bratislave v rámci Delta Machine Tour.

Prečítajte si: Michal Matejčík: "Nečakal som, že sa s harfou raz dostanem k legendám"

Daniel Špiner patrí v súčasnosti k najvyhľadávanejším slovenským klaviristom a autorom. Spolupracuje so známymi hudobníkmi a kapelami ako sú Martin Geišberg, Katka Knechtová, Andrej Šeban, No Name či Komajota. Venuje sa aj experimentálnej tvorbe, jeho projekt COIMP spája v živých vystúpeniach improvizáciu v hudbe, tanci a výtvarnom umení.

Katka Koščová zvíťazila v roku 2005 v súťaži Slovensko hľadá SuperStar. Na konte má albumy Ešte sa nepoznáme (2005), Naboso (2006), Nebotrasenie (2009), Štedrý večer (2012) a Oknom (2014). Tretí bol pre ňu prelomový - po prvý raz sa totiž prejavila nielen ako autorka hudby a textov, ale zároveň ako spoluproducentka. Spolupracovala tiež na nahrávke Uspávanky (2009) a takisto aj na albume Vlakem na Kolín (2012) formácie Neřež. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér Katky Koščovej Michal Pivovar. Článok sme doplnili z archívu agentúry SITA. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.katkakosc.sk a www.facebook.com/katarinakoscova.

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová