Známy slovenský gitarista, skladateľ a hudobný producent Juraj Kupec po takmer dvojročnej intenzívnej práci v štúdiu Kupec Records vydáva svoju debutovú sólovku Som to ja. Na albume, ktorý vznikal v spolupráci s hudobným producentom Jožkom Šebom, sa Juraj prvýkrát výrazne prezentuje aj ako spevák.

"Od svojich pätnástich sa venujem naplno hudbe, prevažne vlastnej tvorbe. Vždy som rád spieval popri gitare v predošlých projektoch a kapelách, ale bol to prevažne druhý hlas. Na prvom mieste bola u mňa vždy gitara, skladanie pesničiek a ako kapelník som držal kormidlo v rôznych projektoch. Cítim, že dozrel čas, aby som svoje zážitky a životné skúsenosti vyjadril aj spevom," prezradil o svojom spievaní Juraj Kupec.

Na albume Som to ja predstavuje dvanásť nových autorských skladieb, ktoré nahral spolu s hudobnými priateľmi a dlhoročnými spolupracovníkmi. Texty na album napísali vekovo aj profesionálne rôznorodí textári. "S nahrávaním albumu mi pomáhali aj moji priatelia a spoluhráči: Stanko Kociov (bicie), Daniel Urban (basová gitara), Matej Mikloš (klávesy), Martin Gašpar (basová gitara) a Igor Ajdži Sabo (bicie). Som im veľmi vďačný za ich pomoc a spoluprácu. Ďalšia moja veľká vďaka patrí aj mojim priatelom textárom: Kamilovi Peterajovi, Monike Hajšovej, Sime Martausovej, Ivanovi Hoffmanovi, Petrovi Papšovi, Rudovi Rusiňákovi, Lacovi Ontkovi a Jánovi Medvecovi za perfekné slová, ktoré pre mňa napísali," vymenoval Juraj Kupec. 

Novinku uvedie Juraj Kupec do života už zajtra, v piatok 20. mája, na koncerte v bratislavskom Rock Café, kde album pokrstí Kamil Peteraj. 

Vypočujte si ukážky z albumu:


Juraj Kupec má na konte spolupráce s poprednými interpretmi českej i slovenskej hudobnej scény (No Name, Jana Kirschner, Peter Cmorik, Pavol Hammel, Tublatanka, Peter Lipa, Andrej Šeban, Lenka Filipová a ďalší). Ako autor získal cenu za skladbu Dážď (najúspešnejšia pieseň roka 2006) a je tiež držiteľom viacerých ocenení v oblasti hudobnej produkcie a zvuku:

Producent roka 2000 (No Name - Počkám si na zázrak), Zvuk roka 2000 (Andrej Šeban - Bezvetrie), Zvuk roka 2001 (Peter Lipa - ...v najlepších rokoch), Zvuk roka 2002 (Jana Kirschner - Pelikán), Zvuk roka 2003 (Jana Kirschner - Veci čo sa dejú), Producent roka 2003 (remake hitu Money Factor - Vráť trochu lásky medzi nás), Zvuk roka 2005 (Peter Lipa - Lipa spieva Lasicu), Zvuk roka 2006 (Peter Cmorik - Nádherný deň). Je tiež predsedom poroty v súťaži mladých talentovaných kapiel Rocková maturita.

Aktuálne koncerty Juraja Kupca s kapelou:

20. 5. - Bratislava, Rock Café - krst albumu
10. 6. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
17. 6. - Váhovce, štadión


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša.

Foto: Facebook.com/jurkupec