Predposledný júlový víkend už tradične patrí festivalu Žákovic Open, ktorému sa aj tento rok podarilo vyskladať kvalitný a pestrý slovensko-český program. Okrem mien spomenutých v titulku sa môžete tešiť na Korben Dallas, Vidiek, Chiki Liki Tu-a, Slobodnú Európu, Hex alebo vtipné hip-hopové duo Haf & Beyuz.

Obľúbený festival Žákovic Open tento rok otvorí svoje brány v Trenčianskych Bohuslaviciach v termíne 22. a 23. júla. Na 16. ročníku podujatia známeho rodinnou atmosférou, kde sa hudobníci zabávajú spolu s fanúšikmi, aj tento rok vystúpia skvelí slovenskí aj českí hudobníci v žánroch ako pop, alternatívny rock, punk či hip-hop.

"Tento rok sa tešíme na premiérový koncert Dana Bártu a Illustratosphere, to bude aj môj osobný headliner. Práve na našom festivale Dan absolvuje jediný festivalový koncert na Slovensku počas tohto leta. Privítame aj jednu z najlepších koncertných slovenských kapiel – skupinu Para, ktorá sa opäť vracia na Žákovic Open. Nebude chýbať ani výborný Vidiek, Korben Dallas, Chiki Liki Tu-a, Puding pani Elvisovej, Slobodná Európa a samozrejme ani úplná klasika, ktorá nevynechala ani jeden ročník, skupina Hex. Sme festival s ustálenou dramaturgiou a to je to, čo nechceme veľmi meniť, pretože to ľudia na našom festivale oceňujú. Prostredie Bošáckej doliny je kúzelné, ako aj samotná atmosféra na festivale," hovorí jeden z usporiadateľov Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


V malebnej dedinke medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom sa každoročne stretáva niekoľko tisíc fanúšikov kvalitnej domácej hudby. Yxo približuje spôsob, akým vyberajú interpretov, pričom mnohí z nich sa na festival vracajú: "Všímame si, čo sa okolo nás deje a podľa toho oslovujeme kapely. Neponúkame však ten najväčší mainstream, máme radi slovenskú a českú hudbu, ktorá je často menšinová. Vždy však musí v sebe mať niečo výnimočné. V mnohých prípadoch sa stali z účinkujúcich naši priatelia, ktorí sa k nám pravidelne a s radosťou vracajú a je to cítiť aj na ich vystúpeniach." Okrem spomenutých skupín vystúpia tento rok aj dvojnásobní držitelia cien Radio_Head Awards za rok 2015 Saténové Ruky, hip-hopová úderka Haf & Beyuz s čerstvo vydaným albumom Opice a AnanásyCaptain Slice a Autodrom.

Na priateľskú atmosféru a interaktivitu medzi hudobníkmi a fanúšikmi sa teší aj kapela Hex, ktorá si tam uprostred rozlietaného leta plného koncertov vždy dobre oddýchne. "My vlastne celé leto trávime na festivaloch a koncertoch. Náhoda chcela, že sa z jedného dávneho koncertu Hexu v Krčme pod orechom v Trenčianskych Bohuslaviciach po rokoch stal regulárny festival, ktorý je naozaj špecifický. Asi je to tou Bošáckou dolinou, že sa sem kapely aj fanúšikovia veľmi radi vracajú. Samotný areál je relatívne malý, takže návštevníci majú všade blízko. Samozrejmosťou je free stanové mestečko, ako aj parkovanie. Čo určite treba spomenúť je klasický futbal medzi fanúšikmi a výberom členov zúčastnených kapiel. S takouto športovou aktivitou som sa hádam ešte ani na jednom festivale nestretol. Aj tento rok bude kopec dobrého jedla a pitia rôznych druhov a pripravujeme aj chill out zónu na oddych," uzatvára Yxo.

Vstupenky za 20 eur na celý festival alebo 15 eur (len sobota) si fanúšikovia môžu kúpiť v sieti Predpredaj.sk, v Penzióne Žákovic a v predajni Dr. Horák na Medenej ulici v Bratislave.

Žákovic Open 2016 Zdroj: PR 
Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Všetky informácie o 16. ročníku hudobného festivalu Žákovic Open nájdete na oficiálnych stránkach www.zakovicopen.sk a www.facebook.com/zakovicopen.

Foto: Jakub Klimo, 2013

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta, Para